Az oroszok a kizárás szélére kerültek az Európa-bajnokságon

Franciaország - Az UEFA megbüntette az oroszokat az Eb-n történt szurkolói rendbontások miatt.

Forrás: EPA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) etikai bizottsága szurkolói viselkedés miatt felfüggesztett kizárással büntette a franciaországi Európa-bajnokságon szereplő orosz válogatottat, az orosz szövetséget pedig 150 ezer eurós büntetéssel megfizetésére kötelezte.

   

"A vádak között nézőtéri rendbontás, pirotechnikai eszközök használata és rasszista megnyilvánulások szerepelnek" - áll az UEFA keddi közleményében.

   

A kizárás életbe lép, amennyiben stadionon belül hasonló esetek történnek az orosz szimpatizánsok részéről.

 

Ha az oroszokat kizárják, az példa nélküli lesz, mert ilyen súlyos büntetés Európa-bajnokságon még nem volt. A jugoszlávok 1992-ben a délszláv háború miatt kaptak kizárást, emiatt utazhattak a dánok az Eb-re – akik később meg is nyerték a kontinensviadalt – de a döntés akkor még a torna előtt megszületett.

 

Az oroszok ellen azután indított eljárást az UEFA, hogy a drukkereik rátámadtak az ellenfél szurkolóira Anglia-Oroszország csoportmeccs után. Előtte is állt a bál a városban: a két szurkolótábor huligánjai egész nap egymást verték, és a helyiekkel is összeverekedtek.

 

Az UEFA amúgy korábban az angolokat is figyelmeztette.  Kedd reggel már a francia hatóságok is akcióba léptek, és lekapcsoltak egy Lille-be tartó buszt, ami orosz drukkereket szállított. A hírek szerint a buszon utazók közül 29 embert ki fognak utasítani az országból a marseille-i balhék miatt.

 

Legfrissebb híreink