Atlético Madrid-AS Roma: a szurkolók közül tudósított a legjobb magyar sportvezető

Madrid – Üzenhettünk az indián törzsfőnöknek.

Forrás:

Az nb1.hu Magyar Aranylabda-szavazásán a futballal foglalkozó szakírók és szerkesztőségek Vancsa Miklóst, a Vasas ügyvezetőjét választották meg toronymagasan 2016 legjobb sportvezetőjének. Vancsa már játékos korában is járta a meccseket, de nem csak akkor, amikor pályára kellett lépnie. Mert mindig ment, mendegélt, hogy ellesse az ellenfelek titkait, hogy tanuljon, és erről a jó szokásáról sportvezetőként sem tett le.

 


Vancsáról tudni kell, hogy a modern idők kommunikációs elvárásaival is tisztában van, azaz pontosan tudja, hogy a telefonoknak, legalább öt éve, nagyon sokadik funkciója a fontossági sorrendben a hívások kezdeményezése (és fogadása) sőt, a legtöbben már halál cikinek tartják az eredeti telefonálást. Éppen ezért a Messengeren jelentkezett be videókkal és képekkel is a tegnapi, Atlético Madrid-AS Roma BL-csoportmeccsről. Legjobb barátjával ment ki a mérkőzésre, aki az nb1.hu véleménye szerint még mindig a vendégszektorban tombol (közben persze rengetegszer a Vasasra is gondolva), biztosak vagyunk benne, neki is köszönhető az, hogy a megszokottól eltérően, ezúttal a vendég szurkolótábor is hallható volt az Atlético hazai meccsén.

Vancsa elmondta, békés, sportszerű, de ugyanakkor emelkedett volt a hangulat a találkozó előtt. Állítása szerint a hazai indiánok (Indios a beceneve a latin-amerikai térségben az Atléticónak, ahol eszméletlen népszerűségnek örvend) és a vendégszurkolók együtt mentek a meccsre, együtt söröztek, énekeltek, közös fotókat készítettek a meccs előtt, az öltönyösök és a keménykötésű srácok egyaránt.

 


A stadion környékén az Atlético hírességeiről emlékeznek meg, ugyanúgy, mint Hollywoodban a járdába öntött márványlapokkal. Ám itt az árulók neveit megégették a drukkerek. Azok, akik nyíltan a több pénz miatt mentek el, vagy akarnak elmenni bármelyik futballklubtól, sehol sem számíthatnak kegyelemre vagy megértésre.

 A csodaszép Wanda Metropolitano a látványosságokban amúgy sem szűkölködő Madrid egyik kiemelt nevezetessége lett, meglátásunk szerint olyan státuszszimbólum lesz, mint az Atlético előző otthona, a világszerte elismert és legendás Vicente Calderón.

Amikor Vancsa arról küldött képet, milyen körülmények között fogadják az előkelőbb szurkolókat, egyből eszünkbe jutott, hogy az ide betoppanó kínaiak azt gondolhatják, országuk egyik leggazdagabb embere valóban jó helyre fekteti be a pénzét.

 


Mert addigra, ha valaki oda bejut, pontosan láthatja, mit tesz meg az Atlético Madrid (vagy bármelyik, a magyarnál fejlettebb futballkultúra csapata) azért, hogy kicsábítsa a nézőket a mérkőzésre. A jó foci miatt amúgy is özönlene a nép, de a szurkolók azzal is szembesülnek, hogy a klub honlapján záporoznak a hírek, a közösségi oldalakon még több frappáns, a kötödést még jobban elmélyítő tartalmak jelennek meg folyamatosan. Arról nem beszélve, hogy ezeken a felületeken valóban foglalkoznak is a drukkerekkel, nem csak úgy tesznek. Amikor egy külföldi fan azt tapasztalja, hogy a marketing- és a kommunikáció (nagyon helyesen) ugyanolyan fontos, mint maga az eredményesség, akkor az nb1.hu-nak rögtön az eszébe jut, hogy vannak még mindig olyan magyar csapatok, amelyek a meccsek előtt arra nem képesek, hogy legalább az összeállítást kitegyék a Facebook-oldalukra, élő közvetítésekről, élő videókról, fényképekről ne is beszéljünk. A kommunikáció- és a marketing két külön szakterület, további alapterületekre tagozódva, aki ezt nem érti, nem lehet előbb üzletileg majd szakmailag sikeres (csak átmenetileg), ezért ezekre a területekre is áldozni kell, minden szakterületre külön vezetővel, akinek további hozzáértőket kell alkalmaznia.

De térjünk vissza Vancsa beszámolójára. A kezdés előtt már vagy 30 perccel arról írt és küldött felvételeket, hogy milyen eszméletlen a hangulat.

Persze, hogy az volt. Remek futballistákért mentek ki az emberek a stadionba, miközben állandóan azt sulykolják nekik, hogy ez az egész értük van, és ha ők nincsenek ott, akkor az egész nem ér semmit.

Az ügyvezető a stadionról szuperlatívuszokban beszélt, amúgy a kilencedik sorban ült, hat méterre a kispad fölött. Amikor megkérdezte, mit üzenünk Cholónak (Diego Simeone beceneve), az indiánok örült törzsfőnökének, a következő jutott az eszünkbe:

 


„Mond meg neki, hogy azonnal igazoljon Magyarországra, legyen a válogatott szövetségi kapitánya, meg az MLSZ szakmai igazgatója és hozza magával az Atlético Madrid és az AS Roma sajtó- és kommunikációs osztályát.”

Soha többet, senki nem állíthatja az nb1.hu-ról, hogy nem akarjuk tiszta szívből a magyar futball végleges felemelkedését.

És minden szinten!

A tegnap elhunyt Stadler József volt, hogy napi 30 milliót keresett - NB1.hu

Stadler volt, hogy naponta 30 milliót keresett

Legfrissebb híreink