ANK: legendás édesapját múlta felül a ghánai, korrekorder lett az egyiptomi

Gabon – André Ayew és Esszám el-Hadari is büszkék lehetnek magukra.

Forrás: cafonline.com

Bemutatkoztak az utolsó csapatok is kedden az Afrika-kupán, köztük a torna örökranglistájának első két helyezettje: a D-csoportban Ghána–Uganda és Egyiptom–Mali mérkőzéseket rendeztek.
 
 
 
 
A legutóbbi ezüstérmes, Ghána az Ayew testvérekkel és Atsúval a soraiban a kora esti meccsen a kontinensbajnokságra 39 év után visszatérő Ugandával küzdött meg, mely egyedül képviseli a kontinens keleti régióját a megmérettetésen. A várakozásoknak megfelelően Ghána meg tudta nyerni első mérkőzését, de az októberi vb-selejtezőhöz hasonlóan nagyon megszenvedett Ugandával szemben. A győztes találatot büntetőből szerezte meg André Ayew, aki számára ez egyszersmind karriertörténeti pillanat is volt: a 27 éves támadó hetedik gólját szerezte Afrika-kupán, ezzel túlszárnyalta édesapját, az afrikai futballban legendaként tisztelt Abedi Pelét.
 
 
 
 
Este a hét kontinensbajnoki címével rekorder Egyiptom három kihagyott torna után játszhatott újra ANK-meccset. A „fáraók” visszatérése nem volt túl sikeres, egy küzdelmes, ám nem túl látványos mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszottak Malival. Futballtörténeti pillanatra azonban ezen a meccsen is sor került. Történt ugyanis, hogy a 25. percben megsérült az egyiptomiak hálóőre, Ahmed el-Senaui, aki helyére így pályára léphetett a 44 (!) éves cserekapus, Esszám el-Hadari. A lassan már a 150. válogatottsága felé közelítő portás – aki mellesleg négy korábbi egyiptomi kontinensbajnok csapatnak is tagja volt – lett az Afrika-kupák történetének legidősebb játékosa.
 
 
 
 
Afrikai Nemzetek Kupája
Csoportkör, 1. forduló
D-csoport:
 
Ghána–Uganda 1–0 (A. Ayew 32. – tizenegyesből)
Mali–Egyiptom 0–0

Legfrissebb híreink