Általános sztrájk Argentínában – és még Messiéknek sincs sok esélyük a továbbjutásra

Leállt a közlekedés és a kereskedelem!

Forrás:

A képlet roppant egyszerű: ha Argentína legyőzi Nigériát, Izland pedig nyer Horvátország ellen, akkor a gólkülönbség lesz a döntő. Az izlandiaknak jelenleg eggyel jobb a gólkülönbségük, mint Messiéknek a csoportból való továbbjutás szempontjából (azaz, nagyon kell szurkolniuk a horvátoknak, mert az argentinok a csoport utolsó helyén állnak 1 ponttal, a harmadik Izlandnak szintén 1, Nigériának 3, Horvátországnak pedig 6 pontja van).
 
 
Melyikre van több esély?
 
És, hogy miért fontos ez különösen?
 
Argentínában a labdarúgás nem élet és halál kérdése, hanem sokkal több annál. Argentínában, a labdarúgás iránt érzett felfoghatatlan szenvedély mindennél fontosabb. 
 
Mert gyakorlatilag semmi más nem maradt az embereknek. Amin ott a nép keresztülment az elmúlt évtizedekben, abba nagyon sok másik állam végleg beleroppant volna. katonai diktatúra, tömeges kivégzések, bebörtönzések, kihasznált, kisemmizett munkavállalók, alacsony bérek, létbizonytalanság, gusztustalanul korrupt. hazug, aljas, börtönbe való politikusok és még sorolhatnánk, mik azok a tényezők, melyek megnehezítik az argentinok mindennapjait.
 

null

null

Most is általános sztrájk van, íme, a tegnapi fejlemények összefoglalója:
 
„"Általános sztrájk bénította meg hétfőn Argentínát, a dél-amerikai országban leállt a tömegközlekedés, a légitársaságok törölték járataikat, az ipar és kereskedelem nagyrészt szintén leállt, miután az argentínai CGT szakszervezeti központ 24 órás munkabeszüntetést hirdetett Mauricio Macri konzervatív elnök gazdaságpolitikája ellen.
 
A közlekedési tárca értesülései szerint közel 600 légi járatot töröltek, ami legkevesebb 71 ezer utast érintett. A sztrájk a mindennapi élet szinte minden részét érintette, így a többi között élelmiszerüzleteket, benzinkutakat, iskolákat, bankokat, kikötőket.   
 
A szakszervezetek a magas inflációra hivatkozva új bérmegállapodást sürgetnek. A kormány maximum 15 százalékos béremelésbe egyezne bele, miközben az árdrágulás éves szintje június elején 26 százalékos volt.   
 
A tiltakozó akció egyben az argentin vezetés megszorítási intézkedései ellen is irányul, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kölcsön folyósításának feltételeként határozott meg. Argentína a helyi fizetőeszköz erős leértékelését követően 50 milliárd dollár (14 ezer milliárd forint) pénzügyi támogatást kapott. Cserébe Buenos Aires beleegyezett a költségvetési hiány gyorsabb lefaragásába, valamint abba, hogy az inflációt 27 és 32 százalék közötti sávban tartja.  
 
A munkavállalói képviseletek most attól tartanak, hogy a költségvetési megszorítások miatt masszív leépítési hullám indul az államigazgatásban, és leállítják az állami építkezési projekteket is. Hivatalos adatok szerint Argentínában 9 százalékos a munkanélküliség.   
 
Hugo Moyano szakszervezeti vezető a Radio 10 nevű rádióadó műsorában azzal vádolta a kormányt, hogy "behódolt az IMF-nek". "Nem várhatunk sokat ettől a kormánytól. Az éhezés határára hajszoltak minket" - tette hozzá.   
 

null

null

A sztrájkot az argentin katolikus egyház egyes vezetői támogatták, követelve, hogy a kabinet ne kurtítsa a szegények megsegítésére szánt forrásokat.   
 
Marcos Pena, az argentin miniszteri kabinet főnöke a munkabeszüntetést "politikai sztrájknak" nevezte. A pénzügyminisztérium adatai szerint az általános sztrájk az ország gazdaságának eddig 28 milliárd pesójába (290 milliárd forint) került."
 
Félünk, hogy ha Messiék valóban kiesnek, akkor abból elképesztően nagy baj lesz!
 

Legfrissebb híreink