A magyarok sok meccset nyernének a vb-n - volt Vidi-edző Katarból

Mit csinál a világbajnokságon Michael Boris?

Forrás: NB1.hu

A hat éve Magyarországon edzősködő, és most is Budapesten élő Michael Boris négy mérkőzést is a helyszínen tekint meg a katari világbajnokságon, ahol az ARD televízió szakkommentátoraként dolgozik. Német létére az argentinoknak és a braziloknak szurkol, és az NB1.hu-nak adott interjújában azt is elmondta, hogy miért nem kérdezett Lionel Messitől a sajtótájékoztatón. A magyar utánpótlás szerinte az olasz U19-esek elleni 7-2-es vereség ellenére jó úton jár, két nagy tehetség nevét is kiemelte. 

Mik voltak az első benyomásai Katarról, miután megérkezett a helyszínre?
Hatalmas épületek, egészen más, mint Európa. Minden jól meg van szervezve, beleértve a közlekedést a szállástól a médiacenteren át a helyszínekig, 10-20 percenként érkeznek a buszok. Így panaszra semmi ok, pedig rengeteg ember van egy viszonylag kis területen, hiszen Katar nem nagy ország.

Egyetért azokkal, akik szerint nagy hiba volt Katarnak ítélni a vb-rendezést?
Biztosan vannak jobb futballhelyek a világon, de a döntést már 12 éve meghozták, így el kell fogadni azt.

Milyen célból érkezett a vb-re?
Négy mérkőzésre érkeztem, egy német televíziónál vagyok mérkőzéselemző szakkommentátor. Szerdán megyek a Marokkó-Horvátország mérkőzésre, majd két napra rá az Ecuador-Hollandia találkozóra, aztán a Ghána-Koreai Köztársaság meccs következik. Végezetül Belgium, Horvátország, Ecuador vagy Kanada meccsét nézem majd meg a helyszínről.

Posztolt Lionel Messi sajtótájékoztatójáról, kérdezett tőle valamit?
Nem kérdeztem, de időben meg kellett érkezni, már 45 perccel a sajtótájékoztató előtt ott voltam, és a második sorban ülhettem. De ha kérdezni is szerettem volna, nem lett volna könnyű, hiszen kétszáz újságíró is ott volt a teremben, ráadásul a moderátor a spanyolajkúakat szólította fel. Egyébként a keddi napom is a sajtótájékoztatókról szólt, Busquets a spanyolokat, Modric a horvátokat képviselte, de Marokkó céljait is meghallgathattam.

Ki lehet a legnagyobb sztárja a tornának, melyik játékos és melyik csapat?
Ha megnézzük a menetrendet, Argentína és Brazília csoportelsőként az elődöntőben kerülne össze (az interjú még Argentína 2-1-es Szaúd-Arábia elleni veresége előtt készült – a szerk.). Egyértelmű, hogy Messi idén is fényesen csilloghat, de nem tudni, meddig juthat el, hiszen az Irán ellen remeklő Anglia – Sakával, Bellinghammel - is az útjába kerülhet. Nem tudhatjuk, mire viszi Franciaország, hiszen több alapembere is megsérült, és ahogyan hallottam, Sané sérülés miatt nem segítheti a németeket. Kíváncsi leszek, mire viszik az európaiak ebben a meleg éghajlatban, jelenleg 30 fok van Katarban.

Élvezi a világbajnokságot? 
Nem a legjobb kifejezés az, hogy élvezem, hiszen napi 8-9 órát dolgozom, arra számítottam, talán több mérkőzést láthatok majd, és talán még körülnézni is lesz időm, de nincs. Az időm legtöbb részét itt töltöm a médiaközpontban, hogy jól felkészült legyek a mérkőzésekre. A négy meccs miatt izgatott vagyok, szép napok várnak rám.

Örülne, ha Németország nyerné a tornát?
Az én tippem, hogy Argentína vagy Brazília fog nyerni, mert ők a kedvenceim.

Találkozott már magyarokkal?
Egyelőre nem, habár hallottam, hogy az M4Sport közvetíti a világbajnokságot. Ami viszont meglepett, hogy rengetegen vannak Mexikóból és Argentínából - hihetetlen számomra, ahogyan ellepik az utcákat a szurkolóik, és a repülőgépünkön is rengetegen voltak. 

A magyarokat leginkább az érdekelné: mire lenne képes Marco Rossi csapata Katarban, kiket tudna legyőzni?
Láttam, mire képes a magyar válogatott, ahogyan a görögök ellen győztes gólt szerzett az utolsó percben, az iPademen néztem innen a mérkőzést. Nagy a szakadék a világbajnokság csapatai között, Katart és Iránt láttuk, hogy milyen szinten játszik, de van még sok csapat, amely ellen a magyar csapat biztosan sikeres lenne.

Milyen volt ön szerint a magyar futball 2022-es éve?
Csodálatos. Már az Európa-bajnokság is fantasztikus volt, ahogyan a csapat a franciák ellen játszott, majd ahogyan a veresége ellenére is helytállt Portugália ellen, aztán következett a németek elleni remek mérkőzés. Annak ellenére, hogy néhány idősebb játékost felváltottak a fiatalok, továbbra is jól játszik és eredményes a csapat. Az Európa-bajnokságra biztosan, de talán a következő, már 48 csapatos vb-re is kijuthat Marco Rossi csapata.

Mint korábbi U19-es és U21-es magyar szövetségi edző, mit gondol a mostani magyar utánpótlásról? 
Nagyon sok minden változott, az akadémiák egyre jobbak, egyre több tehetséges játékos igazol külföldre, magasabb színvonalú lett a bajnokság.  Úgy látom, az előző öt évben sokat fejlődött a magyar labdarúgás. 

Azzal együtt is kijelenthető ez, hogy az U19-es csapat a minap 7-2-re kikapott az olaszoktól?
Igen, csökken a különbség. Néha utánpótlás szinten beesnek ilyen eredmények, de az egyre több fiatalt is bevető felnőtt válogatottat is látva kijelenthető, hogy igenis előbbre lépett a magyar labdarúgás. A játékosok technikájával korábban sem volt gond, és most már a fizikai felkészültségükben is látható fejlődés. És ne feledjük, hogy korábban sikereket ért el a nagy tornákra kijutott magyar U17-es és az U19-es csapat is. Figyeljék csak meg, a következő években egyre több jó játékos fog betörni a felnőttek közé.

Annak mi lehet az oka, hogy az NB I-ben kevés 20-21 éves kap lehetőséget, még annak ellenére is, hogy az MLSZ pénzzel honorálja a fiatalokat pályára küldő csapatokat?
Amikor az U21-es válogatottnál voltam, két fiatalabbat is szerepeltetni kellett az NB I-ben. Ha megnézzük Vida Mátét, Gazdag Dánielt, Zsótér Donátot, Szalai Attilát, a hazai klubjaik betették őket, innen is látszik, hogy ha nem is rövid távon, de hosszú távon tényleg jó, ha a fiatalok lehetőséget kapnak, lehetőleg mindig az elérhető legmagasabb szinten.

Van most a fiatalok közt olyan játékos, akit kiemelt figyelemmel követ?
Amikor én voltam az U21-es válogatott edzője, a csapatunkban szerepelt Szoboszlai Dominik, most pedig Vancsa Zalán az, akire nagyon érdemes odafigyelni, és érdemes megjegyezni az MTK-s Kovács Mátyás nevét is. 

Kész lenne most egy újabb magyarországi munkát elvállalni?
Már hat éve Magyarországon élek, elsőként az MLSZ-nél dolgoztam, majd az MTK-nál, legutóbb pedig a Fehérvárnál. Budapesten lakom, nem mentem vissza Németországba - meglátjuk, mit hoz a jövő, talán jövő tavasszal vagy nyáron eljöhet ennek ismét az ideje, meglátjuk.

Legfrissebb híreink