A legfrissebb hírek a dortmundi robbantásról

Dortmund - Iszlamista indíttatású lehetett a dortmundi támadás. Frissül!

Forrás:

 

Kedden a Borussia Dortmund-Monaco mérkőzésre nem kerülhetett sort a Bajnokok Ligájában, mert a német csapat buszánál robbanás történt. Az összecsapást, ha minden jól megy, ma pótolják a csapatok.

 

15.55: Angela Merkel kancellár szerdai sajtónyilatkozatában visszataszító tettnek nevezte a BVB elleni támadást, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek az eset lehető leggyorsabb feltárásáért.
    
A kancellár méltatta a szurkolók "nagyszerű szolidaritását", amely szavai szerint egyértelmű, világos üzenet az erőszak minden formája ellen.
    
Hasonlóan nyilatkozott számos további vezető német politikus is, köztük a szövetségi kormány több minisztere és Martin Schulz, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, elnöke.
    
A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre.
    
Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük.
    
A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen károsodott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, az együttes egyik védőjét. A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

 

14.40: Őrizetbe vettek egy embert Németországban a Borussia Dortmund labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben - jelentette be szerdán a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője.
    
A kedd esti támadással kapcsolatban két ember került a hatóságok látókörébe. Mindketten az "iszlamista spektrumhoz" tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket őrizetbe vették. Egyelőre vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatásukat - ismertette Frauke Köhler a legfőbb ügyészség karlsruhei központjában tett sajtónyilatkozatában.
    
Az eddigi adatok szerint feltételezhetően terrorista hátterű merénylet történt, de az indíték egyelőre ismeretlen. A helyszínen három, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján "lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér".
    
A robbanószerkezetekben fém szegecseket helyeztek el. Egy ilyen tárgy áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komoly baj - mondta a szóvivő.

 

12.11: A futballtársadalom egy emberként állt Marc Bartra mögé. A keddi Dortmund-Monaco meccs előtti robbantások során csuklósérülést szenvedő labdarúgónak többek között Carlo Ancelotti, a Bayern München edzője kívánt mihamarabbi felépülést. A Monaco gólerős játékosa, Radamel Falcao a Twitteren üzent a védőnek.  A Spanyol Labdarúgó Szövetség pedig közleményben fejezte ki támogatását.

 

11.30: Marc Bartra sikeres csuklóműtéten esett át, ám azt nem közölték, mennyit kell kihagynia a bekknek.

 

10.50: Marc Bartra mellett egy rendőr is megsérült kedd este a Dortmund-Monaco BL-meccs előtti robbantások során. Sajtóinformációk szerint a rendőr a buszt motorral kísérte. Állítólag sokkot kapott, de szerencsére komolyabb sérüléseket nem szenvedett.

 

10.45: A Borussia Dortmund csapatbusza ellen elkövetett kedd esti, két sérülttel járó bombatámadás után a rivális AS Monaco labdarúgóinak is nehéz a szerdára halasztott Bajnokok Ligája-mérkőzésre összpontosítaniuk.

 

„Ez egy nagyon nehéz helyzet” – idézte a L'Équipe című francia lap Bruno Skropetát, a Monaco kommunikációs vezetőjét. A merénylet miatt a negyeddöntős párharc első találkozóját keddről szerda 18.45 órára halasztották.

 

„A játékosok profik és alkalmazkodni fognak a helyzethez” – tette hozzá ugyanakkor Skropeta. Az AS Monaco tagjai akkor értesültek a támadásról, amikor megérkeztek a stadionba.

 

10.28: Több német sajtóorgánum a tegnapi dortmundi eseményeket  az iszlamistákhoz köti. Kiderült, egy levél is volt a helyszínen, amelyben többek között Allah neve is felbukkan, valamint szerepel egy ilyen rész is: „Az Iszlám Állam halállistáján".A levél teljes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, csupán részleteket közöltek a különböző médiumok.

 

10.00: A vendég szurkolók többsége úgy tervezte, a lefújás után haza utazik, így nem rendelkeztek szállással kedd estére. A dortmundi drukkerek a bajba jutott hercegségbeli szimpatizánsokat szállással segítették.

 

 

 

9.06: " A hátsó sorban ültem Bartra mellett. A robbanás után lekuporodtunk a földre, nem tudtuk, mi következik. A rendőrség szerencsére hamar megérkezett a helyszínre, és urai voltak a helyzetnek. Mindenki sokkos állapotba került, abban a pillanatban senki sem tudott a labdarúgásra gondolni." - elevenítette fel a borzalmakat a dortmundi kapus, Roman Bürki.

 

8.45: A tegnapi sajnálatos dortmundi események során egyedül Marc Bartra szenvedett sérülést, a spanyol védőnek eltört a jobb csuklója, amelyet meg kellett műteni. Az operáció során egy idegen testet is eltávolítottak az orvosok a sérült testrészből.

 

Legfrissebb híreink