nb1.hu

Másfél fordulóra való néző a derbin, másutt nihil

Magyarország – Kiugró adat, de jelenthet-e lassú növekedést?

Az előző NB I-es forduló jelentette mélypont után, a hétvégi, 23. forduló rekordszámú szurkolót vonzott – persze csak a Ferencváros és az Újpest derbije miatt. A (csaknem) telt házas Groupama Arénában a hivatalos adatok szerint 21 217-en ültek, ami már önmagában másfélszerese az előző kör alig 13-14 ezres össznézőszámához képest.

 

A Fradi-pályán kívül azonban a 2000-es határt is csak a Kecskemét-Debrecen (2712), a Győr-Nyíregyháza (2067) és a Videoton-Haladás (2510) meccsek lépték át; a Dunaújváros-MTK (1247), a Honvéd-Diósgyőr (1047) és a Paks-Pécs (1238) találkozókon ezernél is alig voltak többen; a legkevesebben – az MTI tudósítása szerint 500-an – pedig a felcsútiak pápai mérkőzésére voltak kíváncsiak.

 

Fotók: MTI, papa-ma.hu

 

A 23. forduló össznézőszáma tehát 32 538 volt. A meccsenkénti átlagot (4 067) azonban irreálisan feltornászta a derbi kiugró látogatottsága: anélkül a másik hét mérkőzésre összesen csak 11 321-en látogattak el. Azaz átlagosan 1617-en, ami – igaz, a középértéket általában javító FTC és az Újpest nélkül – alulmúlja még az előző hétvégi negatív rekordot is.

 

Vagyis hiba lenne tendenciát látni az egyszeri, jelentős nézőszám-növekedésbe, legfeljebb abban bízhatunk, hogy a hétvégén tapasztalhatunk némi javulást az előző (22. fordulóbeli) mélyponthoz képest. A szervezett szurkolói csoportok és a velük szolidáris drukkerek bojkottja (és több stadionban a nehézkes, bosszúságokkal teli bejutás) ugyan valószínűleg marad, de az egyre szebb idő, a bajnoki hajrá közeledte, a kiesés elleni és a kupaindulásért folytatott küzdelmek élesedése talán valamivel többeket vonzanak majd a lelátókra.

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC