nb1.hu

Ferencváros: Rekordok egymás hegyén-hátán

Budapest – Szériák, Doll, stadionérdekességek.

Az elmúlt évtized Fradi-edzői messze Doll mögött, akinek eddigi legjobb csapata a Ferencváros. Veretlenségi szériák, stadionérdekességek, Real Madrid-előzés – a fradi.hu összeállítása.

 

Legutóbb szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt kellett vesztesen elhagynia a pályát az NB I-ben az FTC-nek, akkor, egészen pontosan 2014. október 4-én a Diósgyőr otthonában szenvedett vereséget. És, indított el egy igazán emlékezetes szériát.

 

Azóta 15 mérkőzés telt el, tehát minden csapattal játszottak egyszer, és egyetlen együttes sem tudott föléjük kerekedni. A meccseik nagy részét ráadásul megnyerték, 11 győzelem mellett csak négyszer ikszeltek.

 

Legutóbb 23 évvel ezelőtt volt hasonlóan hosszú – akkor 22 meccses – sorozatra példa. A legendás 1991/92-es szezont 18 veretlen találkozóval – és bajnoki címmel – zárta a Fradi, majd a 92/93-as idényben erre még rátettek négy lapáttal, jobban mondva négy összecsapással. Éppen a Pécs állította meg a zöld-fehér csapatot, ráadásul a Frad-pályán, a baranyaiak 2-0-ra győztek.

 

Az abszolút veretlenségi rekordtól egyébként még messzebb jár a mostani csapat. Az három – nem teljes – szezonon át tartott. Az 1930/31-es szezon végén behúztak négy meccset, majd jött a 100 százalékos bajnoki cím, amikor többek között a T-betűs csatársorral és Sárosi doktorral 22-ből 22-t nyertek. A 32/33-as idényben pedig további tíz meccsen nem győzték le a Fradit, végül decemberben a III. kerület nyert 3-2-re. Ők állították meg a 36 meccses sorozatot.

 

A világ nagyjai között

 

A Thomas Doll vezette csapat mostani klasszis formája a világ labdarúgásában is kiemelkedő. Ami a nemzetközi bajnokságok legutóbbi tíz fordulóját illeti, egyetlen együttes mutatott jobb produkciót a Ferencvárosnál. Az új-zélandi Auckland City tízből tízet nyert, a Fradi – holtversenyben a spanyol bajnokság nagyágyúja, a Barcelona és az észak-ír Crusaders csapatával – a második legjobb mutatóval rendelkezik (9 győzelem, 1 döntetlen). A Bayern München, a Chelsea vagy a Real Madrid is az FTC mögött van ebben a mutatóban.

 

Személyes siker

 

Bár a futball csapatjáték, kár lenne tagadni, hogy Thomas Doll vezetőedzőnek óriási érdemei vannak a Fradi szereplésében. A német szakember kevesebb, mint másfél éve érkezett, ez alatt az idő alatt tavaly egy 12 meccses bajnoki veretlenségi szériát produkált, most pedig 15 meccsesnél tart a csapattal.

 

Másfél éven belül két olyan sorozat, amely az elmúlt évtizedekben nagy-nagy ritkaságnak számított.

 

Minden meccset figyelembe véve – a transfermarkt.de adatai alapján – Doll 2,15 pontot szerez meccsenként a Fradival. Ezt a személyes statisztikáját egyedül a szaúd-arábiai Al-Hilalnál múlta felül: ott azonban mindössze 17 meccset töltött, és 2,18-as „pontátlaggal” távozott.

 

A Fradinál már 48 meccse van, hosszú távon is hozza tehát az eredményeket. Ha Doll következő két összecsapását megnyeri a csapattal, akkor beéri szaúdi teljesítményét. Ami egyébként kizárólag a bajnoki mérkőzéseket illeti, ott már meg is tette ezt, a szaúdi és a magyar bajnokságban is 2,18-as pontátlaga van.

 

(fotó:fradi.hu)

 

A Fradi edzői között

 

Az elmúlt tíz évben biztosan nem volt ilyen sikeres vezetőedzője a klubnak. A bajnokságban mutatott teljesítmény alapján a legjobb mutatói Gellei Imrének voltak, ő átlagosan 1,72 pontot szerzett, mindezt 19 találkozón.

 

Az elmúlt évtized többi Fradi-edzőjének statisztikája időben visszafelé haladva: Ricardo Moniz 1,60 pont (45 mérkőzés), Détári Lajos 1,40 pont (30 mérkőzés), Prukner László 1,63 pont (43 m.), Craig Short 1,63 pont (19 m.), Gellei Imre 1,72 pont (18 m.), László Csaba 1,57 pont (47 m.). Thomas Doll jelenleg 2,15 ponttal áll.

 

Bevehetetlen erőd

 

Akár találós kérdésnek is feltehetnénk: emlékeznek olyan hazai bajnokira, amelyen vereséget szenvedett a Fradi Thomas Dollal? Nem Önökben van a hiba, ha nem tudnak ilyen találkozót mondani, amióta ugyanis kinevezték német vezetőedzőt, egyetlen egyszer sem kapott ki a csapat ki az NB I-ben hazai pályán.

 

A sorozat természetesen még a Puskás Ferenc Stadionban kezdődött: öt győzelem és két döntetlen. Majd a Groupama Arénában folytatódott: tíz győzelem és két döntetlen – eddig. Tizenkilenc veretlen hazai bajnokinál jár a Ferencváros, a rekord ebben az esetben 40 találkozó. 1966. szeptember 25-e és 1969. május 4-e között volt az említett menetelés.

 

Veszélyben a falelátós sikere

 

A végére pedig egy kis stadionérdekesség. Eddig egyedül a falelátós stadionban tudott a z FTC hasonló győzelmi szériával indítani, mint most a Groupama Arénában. Itt minden tétmeccset figyelembe vettek.

 

A Soroksár úti pályán és az Albert Stadionban azonnal az első tétmeccsét elveszítette a Fradi – a MUE (3-5) és a Vasas (0-1) ellen. Az első Üllői úti stadionban, a falelátós pályán azonban a kezdetektől zsinórban 25 összecsapásig nem győzték le.

 

A Groupama Arénában jelenleg 18 találkozónál jár a gárda, így hamarosan újabb rekordot vehetnek üldözőbe.

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC