nb1.hu

Túlio Újpest után: meztelen fotók, politikai pálya, visszatérés 52 évesen

A brazil csatár az NB I-ben nem akart védekezni, ezért Glázer Róbert kitette a csapatból, mire az edzőt rúgták ki. Túlio a távozása után rálépett a gázpedálra.

Ha az Instagramon megnézünk egy friss fotót az 53 éves Túlio Humberto Pereira Costáról, avagy Túlióról, eszünkbe juthat, ilyen formában talán még egy NB-s csapatban sem vallana szégyent. A korábbi brazil válogatott nem véletlenül igyekszik jó erőben lenni, hiszen tavaly, 52 évesen visszatért a pályára, és Brazíliában most is nagy népszerűségnek örvend. Az viszont máig megosztja a magyar szurkolókat, hogy 2002-ben mennyire volt vagy lehetett volna sikertörténet a Copa América-gólkirály fél éves újpesti pályafutása. „Az NB I-en túl”-rovatunk első szereplője az egykori brazil klasszis, Túlio.

2002-ben pénz, fegyver, paripa egyaránt rendelkezésre állt Újpesten, a hír még ezzel együtt is bombaként robbant, hogy a 32 éves brazil válogatott Túlio Magyarországra szerződhet. Az átigazolás létrejöttét a több mint 20 éven át Brazíliában élő, néhai Frank György brazil menedzser kezdeményezte, aki egy barátja ajánlására kereste meg ifj. Laczkó Mihály FIFA-licences menedzsert. Laczkó beajánlotta Túliót a lila-fehérek akkori ügyvezetőjének, Gyulay Zsoltnak, aki utánanézett a csatárnak, majd megbeszélte a részleteket az akkori tulajdonossal, Lukács Ferenccel, és közölték a menedzserrel: nagyon örülnének, ha jönne Túlio.

Családi perpatvar elől, új barátnővel menekült Újpestre

„Túliónak épp kapóra jött az Újpest ajánlata, mert akkor jött össze a mostani feleségével, Cristianéval, és ebből Brazíliában kisebb perpatvar lett, hiszen egy házasságon már túl volt, gyerekei is voltak, és ez elől akart elmenekülni, így eljött Újpestre.

A brazíliai nyárból jött az itteni mínusz 5-6 fokos télbe, és rögtön az első edzésén rúgott három gólt.

Elég sok szurkoló kint volt, talán többen voltak, mint mostanában néhány Újpest-meccsen. Frank Gyurinak akkor RIO-001 volt a rendszáma, azzal fogadtuk Ferihegyen Túliót, aki ezen jót mosolygott” – nyilatkozta az NB1.hu-nak ifj. Laczkó Mihály, aki Túlióban egy nagyon kellemes, tisztességes, korrekt embert ismert meg.

Túlio pedig szívesen jött, mégis rögtön a támadások kereszttüzébe került. Volt ugyanis egy ikertestvére, egy újságíró pedig Laczkónak szegezte a kérdést, hogy nem a jóval csekélyebb játéktudású Telvio érkezett-e véletlenül Túlio helyett? Ő ugyanis túl nagy sztárnak tűnt ahhoz, hogy az NB I-et válassza, a brazil válogatottban 15 meccsen 13 gólt szerzett (egy pechje volt, hogy akkor bontogatta a szárnyait Ronaldo, és ott volt még Bebeto és Romário is a nemzeti csapatnál).

Túlio Telvio

De a hír természetesen igaz volt, Túlio jött, nem Telvio.

Egy penge brazil, akit ki kellett volna szolgálni

A szurkolók tűkön ültek, az Újpest-, de egyúttal fanatikus argentin drukkerként is ismert zenész Ganxsta Zolee is Túlio-mezt öltött magára, a nézőszám is lényegesen megnövekedett, a brazil pedig rögtön az első meccsén gólt lőtt.

A kezdeti lendület aztán alábbhagyott, nem jöttek úgy a Túlio-gólok, mint ígérte a csatár, aki meccsenkénti egygólos átlagról beszélt az érkezésekor. „Az edző, Glázer Róbert megégette, nem találta meg a helyét, le-lecserélgette, de azért így is 11 meccsen öt gólig jutott” – összegzett Laczkó, mi pedig először is megkérdeztünk két szurkolót, hogyan látják 21 év távlatából a Túlio-jelenséget.

„Glázer Róbert elrontotta, mert visszarendelte védekezni a félpályáig, és nem tudta felhozni az erőnlétét. Szerintem zseniális focista volt, de kissé leketyegve érkezett. De a legnagyobb probléma az volt, hogy a játékosok nem fogadták el, az élen Korolovszky Gáborral.”

„Korolovszky tolmácsolt, mert tudott spanyolul-portugálul, és nagyon készséges volt” – reagált a drukker felvetésére az akkori Újpest-edző Glázer Róbert az NB1.hu érdeklődésére. „Sok légiós volt az öltözőben, de nem tapasztaltam olyat, hogy nem fogadták volna be. Magának való volt, és Gabin kívül nem nagyon tudott mással beszélni.”

Egy másik drukker így emlékezett vissza a brazilra. „Nem illett bele a játékba. Túlio egy penge brazil volt, akit ki kellett volna szolgálni. Ő meg állt, és várta a labdákat, de nem kapta meg. Meg hát a srác már nem is nagyon akart megszakadni.”

„Amikor elkezdtem vele beszélgetni a taktikáról, voltak bizonyos gondok”

A legfontosabb rangadón elkezdte szidni a Fradi-tábor, de Laczkó szerint azért közben elismerték a tudását. „Engem 2-es szektoros Fradi-szurkolók hívtak fel, hogy miért nem hozzájuk ment. Még megkértek arra is, hogy a törzshelyükre vigyem el Túliót élménybeszámolóra. Hogy szidták a meccsen, azt megértem, hiszen az Újpestben játszott.”

Hogy miért nem került sor igazi Túlio-varázslatra, az – a játékosügynök szerint – Glázer Róbert és egy újpesti játékos lelkén szárad. „Az akkori edző azt várta Túliótól, hogy védekezzen – hiába küldtünk el előtte nyolc kazettát róla, teljes meccseket. A játékosnak az volt talán az egyetlen erénye, mint ami Gerd Mülleré volt – a 16-oson belül minden bepattant róla. A csapattárs, aki beszélt spanyolul, semmiben nem segítette, sőt inkább kiszúrt a brazillal.”

Túlio

Természetesen Glázer Róbertet is megkérdeztük a brazil csatárról. „Túlio egy végtelenül szimpatikus, nagyon normális ember, és egy fantasztikusan nagy tudású labdarúgó. Amikor hozzá érkezett a labda, már előre tudta, hogy hová fogja passzolni, és ezt elején nehezen tudták a játékostársak követni. Amikor elkezdtem vele beszélgetni a taktikáról, voltak bizonyos gondok.

A csapat taktikai elképzelésébe nem tudott beilleszkedni. Az ellenfél térfelén való labdaszerzésnél, egy agresszív letámadásnál ő nagyon nem volt a topon. Vagy későn indult, vagy nem is vett benne részt.

Mint ahogyan a pontrúgások taktikájában sem, hogy utána például hol helyezkedjen. Fantasztikus képességei voltak, nagyon értelmes volt, de ő is látta, hogy ide nehezen illik be. Volt egy térdsérülése, úgy nézett ki, hogy nem tud belőle kilábalni, de szerintem érezte, hogy ebben a taktikába ő nem illik bele.”

Laczkó szerint nem jól játszatta Glázer Túliót – az edző erre így reagált. „Hogy néz az ki, hogy Túliótól nem követelem meg azt a csapattaktikát, amelyet alkalmazni kívántunk? Csodálkozom azon, amit Misi mond; ha elvesztettük a labdát, mindenkinek vissza kellett futni. Azt nem lehetett volna, hogy a három csatár elöl lézeng, és egy hatalmas lyuk tátong a védelem és a középpályássor között.”

Az edzőt Túlio mellőzése miatt menesztették?

„Nekem az a privát véleményem – hangsúlyozom, hogy ez magánvélemény, hiszen nálunk a szakmai kérdések mindig is Glázer Róbert vezetőedző kompetenciájába tartoztak -, hogy ilyen jó labdarúgó, mint Túlio, az utóbbi években nem játszott hazánkban” – ezt már Gyulay Zsolt mondta, akitől egy 2002-es interjúban azt is megkérdezték, hogy a mostani, vagy az öt évvel azelőtti Túlióra gondol-e. „Még a jelenlegire is. Más kérdés, hogy nem sikerült igazán megtalálni a helyét a jelenlegi csapatszerkezetben. Ettől függetlenül roppant népszerű a szurkolók körében, a publikum imádja őt.”

Aztán következett a május 1-jei Magyar Kupa-döntő Győrben, a trófeáért a Haladás és az Újpest mérte össze az erejét. „Flávio Pim és Leandro mellett még másik három brazil is Szombathelyen játszott, a győri szállodában úgy várták Túliót, mint a messiást. De nem került be a keretbe. Őszintén mondom, szerintem az volt a probléma, hogy az edző nem tudott felnőni hozzá. Úgy mondom ezt, hogy nagyon szeretem és tisztelem Glázer Róbertet, de Túlio egyszerűen túlnőtt rajta.”

Glázer Róbertet menesztették, amiről a kupadöntő után így nyilatkozott: „Azért vittek Újpestre, hogy kupát nyerjünk, és csapatot építsek. Nyolc fiatalt szerepeltettem, megnyertük az MK-t, mégis elküldtek, csak azért, mert képes voltam kihagyni a Magyar Kupa-döntőn Túliót. Utólag kijelenthetem, a menesztésemmel rossz döntést hoztak az ottani vezetők, hiszen látni lehet, azóta sem tart sehol a csapat.”

De miért nem játszott a döntőben Túlio? Huszonegy évvel később így emlékszik vissza erre Glázer Róbert: „Nem is volt már akkor Magyarországon. Térdsérüléssel bajlódott, és hazautazott.”

Csunderlik Péter futballblogger a csatárt méltató Laczkóhoz képest más oldalról közelítette meg Túlio magyarországi kalandjait.
„Már akkor látszott, hogy nem játékosügynök, hanem az Arany Alkony Idősotthon reklámarcát kereső ügynökség akadhatott rá valamelyik brazil strandon tartott gyógytornaórán:

ha Túlio buszon áll, és nem a pályán, valaki fél percen belül átadta volna neki a helyét. Körülbelül olyan sebességgel közlekedett, mint Parkinson-kóros törpeharcsa a Tesco-parkolóban.

Laczkó Mihály érdeklődésünkre nem hagyta reakció nélkül a sorokat: „Nos, az a ’nem játékosügynök’ Joao Arias volt, akinek Túlio mellett olyan ’nevesincs’ játékosai voltak, mint Savio vagy Bebeto. Ha a blogger olyan szinten állt volna a szakmájában, mint Arias, akkor valószínűleg a France Football vagy a Marca újságírója lett volna. Az pedig, hogy egy 15-szörös brazil válogatott, hazájában gólkirály és bajnok játékosról így ír, a szerzőt minősíti.”

10 vagy 20 millió forintba került?

Fontos kérdés még, hogy mennyibe is kerül egy ekkora sztár? Gyulay Zsolt fentebb idézett 2002-es nyilatkozatából a költségekről is információt kaptunk. „Ha már egyszer kifizettünk érte húszmillió forintot, akkor luxus lenne öt meccsel a szerződése lejárta előtt hazaküldeni” – nyilatkozta az akkori ügyvezető az Origo.hu-nak.

Laczkónak erről más információi vannak. „Nem volt átigazolási díj. Én 20-at láttam, hogy annyit írtak, de 10 millió volt a költsége Túliónak: a fizetésének, amiben az ügynöki jutalék, minden benne volt. Összehasonlításképp: egy-két évre rá az egyik játékosomat, egy magyar topfutballistát, az akkori gólkirályt le akarta igazolni egy francia első osztályú csapat, 136 millió forintos fizetést ajánlottak neki átszámítva, amiért nem ment ki. Fél évre ez a 10 millió forint szerintem nem volt sok Túlióért.”

A barátnőmentő akciója mindenesetre sikeres volt, hiszen – amint az Instagramon is látható – azóta is Cristiane a felesége.

„Akkor vált, és összejött egy roppant csinos táncosnő-színésznővel, aki hozzám járt ebédelni az éttermembe. Sokat beszélgettem vele, és azt mondta, azért jöttek el Brazíliából, mert mind a ketten népszerűek voltak, és nem tudtak elmenni sehová úgy, hogy ne támadták volna le őket az újságírók, a tévések” – mondta Laczkó, aki szerint Túlio végül keserű szájízzel hagyta el Magyarországot.

Túlio, mint modell, politikus, és 53 évesen is kigyúrt, aktív focista

„Azért ment el rendkívül csalódottan, mert azt mondta, nem értette az edzőt. Ő egy befejező csatár, nem az, aki visszazár, és onnan indul el. Ha két szélsővel játszik az Újpest 4-3-3-at, és oldalról jönnek a labdák, százszor több gólt lőtt volna” – vélekedik Laczkó, akinek a szavaira így reagált Glázer.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Túlio Maravilha (@tuliomaravilha_oficial) által megosztott bejegyzés

„Aki igényli, annak elmondom, hogy mi volt a taktika, mit kellett volna csinálnia Túliónak. Ő el is mondta, hogy nincs kész erre a taktikára, és nem is nagyon akarta megcsinálni. De mi egyébként nem akartunk mindig visszafutni, már az ellenfél térfelén meg akartuk szerezni a labdát, de Túlio erre sem volt alkalmas. Én közöltem is vele, hogy ha nem tud alkalmazkodni a taktikánkhoz, akkor nem tudom őt alkalmazni.”

Mi pedig végezetül most, 2023-ban megmutattunk az 53 éves Túlióról egy friss fotót az egyik megkérdezett Újpest-drukkernek, aki erre csak ennyit mondott.

Lehet, most kellene leigazolni. Korábban nálunk nem volt ennyire kipattintva.

Túlio később politikai pályába kezdett, 2008 és 2011 között képviselő lett Goiás tartományban, de valóságshow-kban is megfordult, sőt 2003-ban anyaszült meztelenül fotózták a G Magazine-ban (a magazinban lévő Túlio-fotókat szigorúan csak 18 éven felülieknek ajánljuk!).

Túlio

Forrás: G Magazine

Az újpesti fél év után tucat feletti brazil csapatban játszott, megfordult Szaúd-Arábiában és Bolíviában is, és ha pontosak a számítások, több mint ezer gólig jutott pályafutása során úgy, hogy 33 klubban szerepelt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC