nb1.hu

„Senki más nem táltosodott meg” – Rossi csak egyetlen játékos kihagyását sajnálja

A kapitány elárulta, mi a terve az öt tartalékjátékossal.

Marco Rossi kijelölte az Európa-bajnokságra utazó 26-os keretét, és megnevezett öt tartalékjátékost is. Ezzel pedig eldőlt, hogy nem bő kerettel fog együtt dolgozni a telki edzőtáborban a szövetségi kapitány. Aki ugyanakkor elvárja, hogy a tartalékok – Lisztes Krisztián, Mocsi Attila, Tóth Balázs, Vancsa Zalán, Vécsei Bálint – formában tartsák magukat. Rossi megindokolta, hogy miért nem szeretett volna 26-nál is több játékossal együtt dolgozni.

Fiolára is számít Rossi: íme a magyar válogatott Eb-kerete

„Nem tudnék 27 mezőnyjátékossal együtt edzeni egy időben, egyszerűen nem tudnám ezt kivitelezni. Ha bárkivel gond lesz, akkor meghívunk valakit a tartalékok közül. Ez nem azt jelenti, hogy nem mehetnek vakációzni, csak szeretném, ha megfelelő kondícióban lennének, és persze azt is, hogy időben be tudjanak érni az összetartás helyszínére” – mondta a telki kerethirdetésen Marco Rossi, aki arról is beszélt, melyik ország örülhet annak igazán, hogy 23 helyett mindegyik válogatott 26 főt vihet ki az Eb-re.

„Ez a nagycsapatok számára előny, nem a mi számunkra.”

Nem akarok egy mítosz mögé elbújni, de nekünk nincsen ugyanazon a szinten lévő 20 játékosunk. Németországban eleve 15 olyan futballistája van, aki Bajnokok Ligája-elődöntőben játszott, három-négy ott lesz az Európa Liga-elődöntőben. Így húsz játékost rögtön tudnék mondani, akik óriási minőséget képviselnek. De Franciaország vagy Anglia is 50 olyan játékost tudna nevezni, akik hasonló szinten vannak.

„Amikor ezen válogatottak szurkolói rákérdeznek, ez a játékos, az a játékos miért nem kerettag, akkor igazuk van. De Magyarország esetében nem arról van szó, hogy 50 olyan futballistánk van, akit meghívhatnék a keretbe. Jelenleg 15-16 olyan játékosunk van, akik cserélhetők. Az a tizenegy, aki kezdő lesz, és rajtuk kívül még öt-hat játékost még hozzászámíthatunk, akik közül ha valakit becserélek, utána nem kell megsiratni, akit lehívok. Éppen ezért is hívtam meg a keretbe fiatalokat is, akik még fejlődhetnek” – fogalmazott Rossi, majd arról beszélt, nagyon örül annak, hogy – Kalmár Zsoltot leszámítva – nincsen sérült játékos azok közül, akiket meg szeretett volna hívni.

Két kérdőjel volt

„Két kérdőjel volt, Fiola Attila és Lang Ádám. De az egészségügyi stábunk megerősítette, hogy nyugodtan behívhatom őket a keretbe. Most teljes a létszám a válogatottban, erre 2022 szeptembere óta nem volt példa. Kívántam is, hogy legyen egyszer egy ilyen, és örülök, hogy éppen most jött el ez a pillanat” – mondta a kapitány, aki az egyik tartalékjátékost külön kiemelte.

„A kapus Tóth Balázst szeretném megemlíteni, mert ő már volt tagja a keretünknek, és akkor a Puskásban jól teljesített. Felcsútról átkerült Fehérvárra, és volt egy olyan időszak a számára, amikor újra meg kellett találnia a régi önmagát. A mostani szezon második felében kiváló teljesítményt nyújtott. Minden szempontból remekelt, a fizikuma kiemelkedő, lábbal is erős, és a közeljövőben biztosan lesz még tagja a keretnek, nem véletlenül hívtuk meg novemberben. Most tartalék, de akár már szeptemberben kerettag lehet, a Nemzetek Ligája-sorozatban. Bár meglátjuk, én leszek-e még akkor a kispadon” – jelentette ki az olasz szakember.

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (SC Freiburg)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (AFC Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Sunderland AFC)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Arra a kérdésre, hogy a Herthában tavasszal remeklő Dárdai Palkó miért nem került be, így válaszolt. „Követjük a teljesítményét, de az ő posztján nagyon sok játékos esélyes a csapatba kerülésre, megemlíthetem Lisztes Krisztiánt, Vancsa Zalánt vagy akár a debreceni Vajda Botondot. És ne feledjük, erre a posztra pályázik Szoboszlai Dominik és Sallai Roland egyaránt, akik nemzetközi szinten is magasan jegyzett futballisták. Illetőleg, az is előfordulhat, hogy egy-egy játékos esetén – aki Szoboszlai vagy Sallai tartalékja lehet – nincs idő integrálni az illetőt, mert például az egyesületében máshogyan alkalmazzák. Dárdai Palkó Fehérváron is lőtt 4-5 gólt, még van lehetősége a fejlődésre, de nem látom, hogy olyan nagy pluszt képviselne Liszteshez vagy Vancsához képest.”

Május 27-én kezdődik az összetartás

Az NB1.hu tudósítója azt kérdezte Rossitól, hogy milyen íve lesz a következő egy hónapnak, hogyan zajlik majd a felkészülés, és milyen kérdésekre vár választ az írek és az izraeliek elleni meccsektől?

„A fizikai állapotra fogunk összpontosítani, hiszen sokan szezon végi formában vannak, ezt szem előtt kell tartani. Május 27-én, hétfőn kezdjük Telkiben az összetartást, és hétfőtől szombatig napi szinten dolgozunk majd együtt. Szombaton lesz egy 10 a 10 elleni szabályos mérkőzés a kerettagok között. Utána készítjük fel szokásunkhoz híven a válogatottat az írek elleni, idegenbeli mérkőzésre, majd az Izrael elleni, debreceni összecsapásra. Ugyanazt próbáljuk leszűrni, mint amit a korábbi barátságos mérkőzéseken is megtettünk. Minden olyan dolgot igyekszünk majd tesztelni, amit az Eb-n is megpróbálunk majd az ellenfelek ellen foganatosítani” – nyilatkozta Rossi.

Szoboszlai Dominik magyar válogatott
MTI-fotó: Hegedüs Róbert

A konkrét elvárásairól nem beszélt, a szurkolók elképesztő lelkesedésére viszont kitért. „Olvastam, hogy az a kérdés, Magyarország csak a csoportból kerül tovább, vagy elődöntős, netán döntős lesz? Ezek a lehetőségek merültek fel, arról senki sem beszél, hogy esetleg nem jutunk túl a csoportkörből. Ezt annak a teljesítménynek köszönhetik a játékosaim, amit elértek” – jegyezte meg a szakvezető, hozzátéve, hogy természetesen a földön kell maradni.

Rossi kiemelte, a mostani a legjobb kerete, ami létezhet. „Miért? Mert mindenki itt van. De az is, akikre a múltban számítottam.

Nem láttam egyetlen olyan fenomént sem az utóbbi hónapokban, akit pluszban meg lehetetett volna hívni. Egyedül Tóth Balázs az, akit nem hívtam meg, de a teljesítménye meghaladta az átlagot. Senki más nem táltosodott meg.

Ezek után egy félreértést tisztázott Rossi. „Évek óta ismertek. Tisztelem a ti munkátokat. Ez az oka annak, hogy mindig, minden kérdésre válaszolok, amiket feltesztek. Ennek fényében az utolsó sajtótájékoztatón, a Koszovó elleni mérkőzés után válaszoltam egy olyan kérdésre, amely arra irányult, hogy elégedett voltam-e Gazdag Dániel teljesítményével. Ezek után több honlap is azt írta, hogy kritizáltam őt, de én nem ezt tettem. Nem mondhattam azt, hogy elégedett vagyok vele, mert többet várok tőle annál, mint amit nyújtott” – mondta a keretben természetesen helyet kapó philadelphiai légiósról, aki szerinte biztosan sokkal jobb teljesítményre lesz képes a folytatásban.

A „Gulácsi vagy Dibusz?” slágerkérdésre még nincs válasz

Most is elhangzott a „Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes fog-e védeni?” kérdés, amelyre először viccesen reagált Rossi. „Úgy döntöttem, hogy kapusok nélkül játszunk, és akkor megúszom ezt a döntést. A viccet félretéve, már van egy elgondolásom, amely nemrég született meg. Mind a két srác sok szempontból egyenértékű. Ez egy 50-50 százalékos döntés lehet” – ismerte el a kapitány, aki a döntés meghozatala után nem külön-külön, hanem együtt, hármasban fog beszélni a kapusokkal.

„Mint ahogy a legutóbbi Eb előtt nem volt egyszerű két-három játékost hazaküldeni, ugyanígy nem lesz egyszerű kimondani, hogy ki fog kispadozni. Ők is nagyon jól tudják, mennyire nagyra becsülöm őket. Nemcsak szakmai szempontból, hanem emberileg is. Mindketten nagyon egyediek, de még a testbeszédük is más, és két kiváló srácról van szó. És ebben a válogatottban, amióta elkezdtük a munkánkat, és lassacskán haladunk előre, ez a csoport olyanokból áll, akik nagy karakterek. Vannak fiatalok, tapasztaltak, de emberileg mindenki komoly, nagy formátum. A labdarúgás játék, technikailag, taktikailag is le kell hozni a mérkőzést. De ez egy abszolút versenyképes válogatott. A német válogatott sem mondhatja, hogy Magyarországot úgyis legyőzzük. Biztos, hogy nem így készülnek, pedig 99 százalék, hogy ők fognak győzni. Ugyanakkor az elmúlt három meccset nem veszítettük el ellenük.”

Roland Krivec/DeFodi Images via Getty Images

Arról is kérdezték Rossit, mit gondol a Hamburgban a megkapott kevés lehetőségével sem élő Németh Andrásról.

Én azt mondtam Németh Andrásnak novemberben, váltson csapatot mihamarabb. Ha ezt megfogadja, lehet, más helyzetben lenne most. Bár lehet, 3-0-ra kikapunk az írektől, és az Eb-n nem én leszek már a kapitány, akkor lehet, hogy tagja lesz a keretnek. De nem lehet mindig alibizni.

„Ha nem hívok meg egy játékost, nem az történik, hogy én nem láttam, hogy mennyire jól játszott. Ebben az esetben az történt, hogy te nem tettél le eleget az asztalra azért, hogy meghívót kapj. Nem akarok olyan játékost, aki alibizni próbál, mindenekelőtt a saját maga érdekében.”

A válogatott keret május 27-én hétfőn találkozik, de Ádám Martin, Gazdag Dániel, Callum Styles és Bolla Bendegúz csak később csatlakozik a csapathoz. Június 3-án utazik Dublinba a Rossi-gárda, másnap meccs, majd június 7-én irány Debrecen, ahol 8-án fogadja Izraelt a válogatott. Németországba június 10-én utazik a csapat, amely 15-én Svájccal, 19-én Németországgal, 23-án pedig Skóciával méri össze az erejét az Eb csoportkörében.

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC