ZTE: a feljutások mesterét menesztették - ÉLETÚT - videók

Gyógyszerész és közgazdász végzettsége is van.

Forrás: ztefc.hu

Mint az nb1.hu beszámolt róla, már nem Dobos Barna a Zalaegerszeg edzője. A tavaszi szezonban csupán egy pontot szerző zalaiak, közös megegyezéssel szerződést bontottak a trénerrel, miután felajánlotta a lemondását. Dobos másfél év után távozott a kék-fehér klubtól. 

A szakember 2005-től utánpótlásedzőként dolgozott, irányította a Dunaújváros, a Videoton és a Puskás Akadémia korosztályos csapatait is. 

Az UEFA PRO-licenc mellett felsőfokú gyógyszerész és közgazdász végzettséggel rendelkező tréner 2012-ben vette át a Dunaújváros NB III-as felnőtt csapatát, amellyel 2013-ban megnyerte a bajnokságot és feljutott az NB II-be, majd azt a bravúrt vitte véghez, hogy újoncként, (a Nyíregyháza mögött) ezüstérmesként végzett a másodosztályban, és visszavezette a Dunaújvárost az NB I-be a 2013-2014-es idényben.  

Az egykori magyar bajnok visszatérése viszont nem tartott sokáig a legmagasabb osztályban. Az idény végén, 22 ponttal az utolsó előtti helyen végzett és kiesett az Újváros. Igaz, ekkor már nem Dobos irányította a csapatot, de maradt a dunaújvárosi klub kötelékében, és 2018 szeptemberében már, mint az NB III-as Dunaújváros (volt) edzője tette át székhelyét Zala-megyébe.

Sallói István sportigazgató korábban a piros-fehéreknél már dolgozott együtt az edzővel, sőt a PRO-licences tanfolyamot is egyszerre végezte a két szakember.

Az újbóli együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen Dobos, hét szűkös esztendő után visszavezette a ZTE-t az NB I-be. A szakember 38 mérkőzés alatt 25 győzelemmel, 7 döntetlennel, és csak 6 vereséggel, illetve 82 ponttal zárta az idényt.

A hamarosan 50. életévét betöltő Dobos nem kezdte jól az NB I őszi szezonját, két szoros vereséggel indított (Kövesd-ZTE 1-0, ZTE-FTC 1-2), viszont idegenben nyertek a szintén újonc, és jelenleg szintén kieső helyen álló Kaposvár ellen 4-0-ra, de ez nem adott akkora lendületet a csapatnak, hogy tartósan elkerüljön a veszélyes zónából. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Egerszegen minden csapat igencsak megszenvedett, senki sem utazhatott nyugodtan a ZTE Arénába.

A Honvéd és a Fradi is csak minimális különbséggel nyert, a fővárosi zöld-fehérek például a 88.percben még vesztésre álltak Egerszegen, de a Vidinek vagy épp a Honvédnak például ez sem sikerült, döntetlent játszottak Bobálék ellen.

Sokszor volt tehát közel a pont(ok) szerzéséhez a ZTE, volt mérkőzés, amikor két tizenegyes sem tudott értékesíteni a hazai gárda, így érve el 1-1-es döntetlent a Mezőkövesd ellen.  

Végh Gábor, klubtulajdonos a Digi Sport, Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy a tavaszi eddigi utolsó két forduló volt a vízválasztó, és akkor látszott, hogy a menesztett szakvezető nem képes kimozdítani abból a holtpontról a Zetét, amibe az belekerült.

Végh kihangsúlyozta, hogy csapatának azért is benn kell maradni az élvonalban, mivel idegenlégiósok nem játszhatnak az NB II-ben, így kiesés esetén teljesen át kellene alakítani a játékoskeretet, és korántsem látja biztosítva, hogy egyből meg tudná célozni a Zalaegerszeg az újbóli élvonalba jutást.

Arra maga a tulajdonos sem tudta a választ, hogy mit és miben hibázott Dobos vezetőedző a csapatánál, de szerinte mentálisan vannak gondok Zalaegerszegen (is).

Bízik benne, hogy ezt minél hamarabb meg tudja oldani, a Végh által erős karakternek jellemzett új vezetőedző, Márton Gábor.

Mindenesetre kupameccsekkel hangolnak majd Stieber Zoltánék az Újpest elleni hazai, illetve  Vidi és a Kövesd elleni idegenbeli, majd Fradi elleni hazai találkozóra. Egyik meccs sem ígérkezik könnyű összecsapásnak, de ZTE-nek a sok elhullajtott pont után, már bravúrok is kellenek.

A 12 csapatos élvonal, 11., kiesést jelentő helyén álló Zalaegerszeget öt pont választja el a már bennmaradó Pakstól.

Legfrissebb híreink