Zárt kapu: engedjetek be 200 vendégszurkolót az Újpest meccsére

Magyarország – Mi van az UEFA és a FIFA előírásaival? Vagy csak irányelvek?

Forrás:

Zárt kapus büntetést kapott az Újpest, a Derbin mutatott szurkolói megnyilvánulása miatt.

 

Az indoklás szerint ezért: „- A FEB az Újpest – FTC mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolói részéről jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz beviteléért és használatáért, rasszista megnyilvánulásért (több alkalommal is "huhogtak" az ellenfél színes bőrű játékosának labdaérintésénél), valamint másokat megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél szidalmazása) 600.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a nézők nélküli, zárt sportrendezvényben történő mérkőzésrendezést 1 soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésre. A FEB az FTC-t szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél szidalmazása) 150.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség - a FIFA és az UEFA irányelveivel összhangban - a lehető legszigorúbban lép fel a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. Az újpesti szurkolók a mérkőzés során ismétlődően, több alkalommal tanúsítottak ilyen jellegű viselkedést, ezen kívül több alkalommal, visszatérően megbotránkoztató rigmusokat skandáltak, "cigányoztak", illetve kirekesztő, sértő jelzőket használtak egy sportvezetővel kapcsolatban. A bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok esetén nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása.”

 

Akkor vesézzük szépen ki, mit kommunikált az MLSZ, mert lennének észrevételeink és kérdéseink, amiket majd a közvélemény is feltesz a különböző fórumokon. A népnek/szurkolóknak nem az számít, hogyan magyarázzák el értelmezhetetlen jogi nyelven, hogy miért jók azok az elvek, amik sem a szurkolóknak, sem az alkalmazottaknak nem jók, az igazságérzetét viszont érdekli, hogy amit másoknak lehet, neki(k) miért nem...

 

Észrevételek:

A rasszista megnyilvánulás, huhogás nem szép.

 

Az ellenfél szidalmazása nem okoz megbotránkoztató magatartást, mindenki tudja, hogy csak heccelésről van szó, meg állítólag demokráciában élünk, aminek a két alappillére a szólás-és véleménynyilvánítás szabadsága.

 

A látványelemeket mindenki szereti, aki ott van a stadionban, játékos, vezető, edző, szurkoló. A Tour de France-n lehet pirózni, pedig ott nincsenek biztonsági őrök, vannak viszont százezrek és milliók utak mentén, kordonok és szektorok nélkül…

 

Kérdések:

A Magyar Labdarúgó Szövetség - a FIFA és az UEFA irányelveivel összhangban hozta meg a döntéseit:Eddig, inkább arról volt szó, hogy előírásaival összhangban, volt szó bármiről is. Az előírást kötelező betartani, az irányelvet nem, mert az csak iránymutatás, nem előírás, benne van a nevében.

 

A FIFA-ra és az UEFA-ra való hivatkozás:A Honvéd Beér-Sheva elleni BL-visszavágójára bemehetett 200 vendégszurkoló a zárt kapus meccsre, mert nem ők okozták a bajt. Akkor az Újpest ellenfelének a drukkerei (a Vasas az ellenfél a következő meccsen, de mire az ítélet jogerőre emelkedik, főleg, ha óvás is lesz, az még időbe telik…) az adott meccsen ott lehetnek majd a stadionban?

 

Ha igen, be vannak tartva a „kispesti” irányelvek, amik nem előírások.

 

Ha nem lehetnek, akkor nincsenek betartva az irányelvek, amik nem előírások, tehát, nem kell betartani őket…

 

Ha nem lehetnek, felerősödnek azok a hangok, hogy az izraeli szurkolókkal lehet kivételezni…

 

Kíváncsian várjuk a 22-es csapda fejleményeit…

 

 

 

 

Újpesti címerháború: újabb tüntetés és visszautasítás - NB1.hu

Újpesti címerháború: újabb tüntetés és visszautasítás

Legfrissebb híreink