Vitelki, Szélesi, Lőw, Lisztes, Szabics és Szanyó is levizsgázhat

Magyarország - Véget ért a Pro-licences felvételi eljárás.

Forrás:

Véget ért a Pro-licences felvételi eljárás: a szakmai kiválasztási folyamat végén 24, a labdarúgás különböző területén dolgozó edző – köztük két női szakember – kezdheti meg az UEFA legmagasabb szintű képzését. Magyarország 15 éve teljes jogú tagja az UEFA-edzőképzésnek, melynek az egymásra épülő C, B és A-licencet követően elérhető legmagasabb szakmai lépcsőfoka a Pro-licenc megszerzése. A jelentkezőknek négylépcsős, több napon keresztül tartó, szakmai felvételi procedúrán kell sikeresen teljesíteniük ahhoz, hogy bekerüljenek a képzésbe - jelezte az MLSZ.

 

A felvételi bizottság, valamint a képzés vezetője a 2016 decemberében kinevezett Jörg Daniel, aki a német edzőképzésben szerzett több évtizedes tapasztalatot, mielőtt csatlakozott volna az MLSZ szakmai vezetéséhez.

 

– Minden edző számára a legfontosabb munkaeszköz a tudás, hiszen csak az ismeretek folyamatos gyarapítása biztosítja a lehetőséget a fejlődésére, ami nélkül a labdarúgás komplex világában nem lehet sikereket elérni. Ezen tudás gyakorlati átadása során valósul meg a csapat felkészítése. A folyamat során az elméleti és gyakorlati tudás kéz a kézben jár, egyik sincs meg a másik nélkül, miközben a személyes rátermettség is fontos szempont – hangsúlyozta az mlsz.hu-nak a német szakember.

 

Magyar válogatottakat igazolhat a Fradi - NB1.hu

A Fradi igazolásai

Jörg Daniel elmondta: nem feltétlenül kell valakinek egykori válogatott játékosnak lenni ahhoz, hogy edzőként kiemelkedő munkát tudjon végezni. Éppen ezért a felvételi eljárás során komplex szempontok érvényesültek, így az akadémiákon dolgozó szakemberek, vagy női hallgatók épp úgy ki tudták vívni a jogot a szakmai felvételi eljárás során, mint például a 36-szoros válogatott Szabics Imre, aki segítőként korábban már dolgozott a magyar A-válogatott mellett is.

 

– Azért kezdem el a magyarországi Pro-licences edzőképzést, mert úgy gondolom, eljön majd az idő, amikor szeretnék vezetőedzőként dolgozni egy csapat mellett. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon, a Jörg Daniel vezetésével kezdődő képzésen meg tudom szerezni azt a tudást, amivel az eddigi tapasztalataimat kiegészítve a későbbiekben akár a legmagasabb szinten is dolgozhatok majd edzőként – mondta döntése hátteréről Szabics az mlsz-hu-nak.

 

Imre Szabics - das Original

Gute Neuigkeiten! Prüfung bestanden! Ich werde die höchste Trainerausbildung(UEFA ProLizenz ) ab Sommer absolvieren. Jó hírt kaptam! Felvettek! Nyártól a legmagasabb edzői tanfolyamot(UEFA Pro-licence) végzem.

Jörg Daniel a képzés kapcsán azt is kiemelte, hogy a közös munka során együttműködő közösségeket szeretne létrehozni a szövetség. Éppen ezért a korábbi, egynapos képzési alkalmak helyett háromnapos szemináriumokon vesznek részt az edzők, melyek lehetőséget adnak szakmai párbeszédre, vitára, és a közös érdekek és célok mentén történő együtt gondolkodásra is.

 

Bernd Storck szövetségi kapitány, az MLSZ sportigazgatója a képzés kapcsán elmondta: a modern futballban elengedhetetlen a tudás folyamatos bővítése, a taktikai és technikai képzés, de hangsúlyozta: az edzésvezetés mellett kiemelt szerepe van az erőnlétnek, a fizikai felkészítésnek, a fizikum használatának is, így ez a terület is fontos szerepet kap a szemináriumok során.

 

– Az az egyértelmű célunk, hogy a képzés során a Pro-licences képzés hallgatói kapcsolatba kerüljenek a magyar válogatottal is, ezért igyekszünk lehetőséget biztosítani arra, hogy ezen szemináriumok részben olyan időszakban legyenek, amikor van válogatott összetartás, így az edzők közvetlenül a gyakorlatban tudják megtekinteni és elemezni például a fizikum és az erőnlét kérdéseit a taktikai, technikai vagy elméleti elemeken túl. A magyar labdarúgásban jelen vannak a fiatal tehetségek, a feltörekvő edzők, a felvételi eljárás során sok, a tudása gyarapításában elkötelezett jelentkezővel találkoztunk, ezért a szakmai párbeszédet nemcsak a Pro-licences képzésben résztvevőkkel kell folytatni, hanem a lehető legtöbb edzőkollégát bevonva a közös gondolkodásba, és a tanulási folyamatba – emelte ki az MLSZ sportigazgatója.

 

A 2017-es Pro-licences képzésbe felvételt nyert hallgatók:

Balogh Pál

Boér Gábor

Jakab Péter

Klausz László

Kriston István

Kulcsár Árpád

Kuttor Attila

Lisztes Krisztián

Lőw Zsolt

Markó Edina

Márton Gábor

Németh Antal

Németh Szabolcs

Sárközi István

Schindler Szabolcs

Schumi Dorottya

Simon Miklós

Szabics Imre

Szanyó Károly

Szélesi Zoltán

Toldi Gábor

Varga Attila

Visinka Ede

Vitelki Zoltán

 

 

 

 

Legfrissebb híreink