Visszavárják Angliába a zalai tehetséget

3 éve igazolt ki.

Forrás: Wolverhampton

Három éve igazolta le a Wolverhampton Wanderers az idén még csak a huszadik életévét betöltő Csóka Dánielt, a ZTE FC saját nevelésű labdarúgóját. Akit egy esztendeig még szerződés köt az angol klubhoz, ahol az U23-as csapat tagja, de közben fél évet kölcsönben eltöltött a dunaszerdahelyi DAC-nál is. Dani most itthon van, sok más labdarúgóhoz hasonlóan ő is egyéni edzéseket végez – jelezte a zaol.hu.

– Két hete jöttem haza, amikor kiderült, hogy nem folytatódik a bajnokság a koronavírus-járvány miatt. Most már viszonylag könnyebb lett kinti lét, de nem tagadom, voltak nehezebb időszakok is. Az első fél év például, amikor a nyelvet is jobban meg kellett tanulnom, és a csapattársakat is megismerni. A DAC-nál eltöltött hat hónap viszont nem úgy jött ki, ahogy elterveztem. Tudni kell, hogy 2018 őszén próbajátékon vettem részt a dunaszerdahelyieknél, ami jól sikerült. Ez alapján jobbra számítottam, és bár Peter Hyballa együttesénél a felnőtt kerettel edzettem, de nem játszottam.

Csóka azt is elmesélte a megyei lapnak, hogyan került vissza Dunaszerdahelyről Angliába.

– Nem volt nagy hírverés a Wolveshoz való nyári visszatérésem körül. Közös döntés volt ez, a csapat pedig most az angol U23-as bajnokságban a legjobbak között szerepel. Annyit még megjegyeznék: egy rövid időre a szlovák második ligás Somorjában is játszottam, aztán újra Anglia következett. Kicsit vissza is kellett szoknom ebbe a közegbe, de jól ment a játék. Három sorozatban is érdekeltek voltunk az ősszel, a Premier League Cupban, ahol felnőtt visszajátszók is lehetnek, és az International Cupban. Itt négyes csoportokban zajlott a bajnokság. A Paris Saint-Germain ellen 1-1-et játszottunk, én fejeltem a csapat gólját, a Milenaux-stadionban zajlott ez a meccs, több ezer néző volt. Az nagy élményt jelentett számomra. Januárban viszont egy sérülés miatt másfél hónapot nem játszhattam, s mire visszatérhettem volna, jött a bajnokság megszakítása.

Csóka alapesetben belső védő, de a védelem más posztján is bizonyíthatott már.

– Játszottam bal oldali védőt is. Általában öt védővel (közte három belsővel) állunk fel, hiszen a Premier League-ben szereplő első csapat is ezt a szisztémát alkalmazza. Mindenki ahhoz igazodik, de így zajlik ez más kluboknál is. Egy évig szerződés köt a Wolveshoz, és szeretnék már a felnőtt futballban is bizonyítani. Esetleg kölcsönben valahol, hiszen az ősszel már kerestek angol harmadik és negyedik ligás csapatok. Mielőtt valaki felkapná a fejét erre, igen, az ott kint komoly színvonalat jelent, főleg egy fiatalnak, aki fejlődni szeretne. El kell jönnie az időnek, hogy az utánpótlásból a felnőtt futballra átálljak.

De mit hozhat a jövő, hol folytathatja a fiatal tehetség?

– A menedzserem már egyeztetett a klub vezetőivel. Az is elhangzott, hogy szeretnék, ha hosszabbítanánk, majd meglátjuk, miként alakul a következő időszak. Én egyelőre annyit mondanék ezzel kapcsolatban, hogy remélem, nem ez lesz az utolsó évem Angliában. Szeretnék válogatott lenni, s ahogy mondtam, az ősztől már a felnőttek között játszani. Az U21-es válogatott márciusi összetartására jöhettem volna, de a járvány közbeszólt.

Csóka elmondta, annak is örülne, ha egyszer bemutatkozhatna az NB I-ben – akár mondjuk a ZTE-ben -, de jelenleg ez most nem aktuális.

Legfrissebb híreink