Virtuálisan népszerűbb az NB I

Magyarország – Az MTVA-t, a Nemzeti Sportot, a rangado.hu-t és az nb1.hu-t kérdezte az 1877-ben alapított lap.

Forrás:

A Népszava cikkét változtatás és véleményezés nélkül közöljük, de annyit hozzáteszünk, hogy a cikkben szereplő médiumok közül mindegyiket tiszteljük, ráadásul szintén véleményezés nélkül szoktok lapszemlézni az említettek írásait is!

 

„Napjainkban is aktuális téma a labdarúgó OTP Bank Liga kapcsán a stagnáló helyszíni érdeklődés, az elmaradó nézők ugyanakkor olybá tűnik, valamilyen szinten még mindig kíváncsiak a magyar futballra. A hazai focimeccsek televíziós nézettségi adatai és a sportág magyar változatával kiemelten foglalkozó médiumok adatai legalábbis erre engednek következtetni.

 

Ezzel persze nehéz is volna vitatkozni, miután évről évre jellemzően 2500 fő körül alakul a honi pontvadászat összesített átlagnézőszáma (a magyarfutball.hu szerint ez most pontosan 2662 – a szerk.). Ez jelentősen elmarad a Magyar Labdarúgó-szövetség évekkel ezelőtt prognosztizált adataihoz képest, amely szerint manapság a tízezer felé kéne tendálni. Ennek ellenére a virtuális térben nem lanyhul a magyar foci iránt mutatott érdeklődés. Mutatja ezt a Népszava online felületén is közölt, szerdán megjelenő interjúnk Bognár Istvánnal: az FTC-játékos nyilatkozata a kormánypárti „nagyágyúk” nevével fémjelzett írásokéhoz fogható kattintásszámot ért el.

 

Pál T. Gábornak, a hatodik éve működő szakportál, a rangado.hu főszerkesztőjének a tapasztalatai szerint náluk is népszerű a magyar labdarúgás, ám mostanra keresettebbek a nemzetközi bajnokságok hírei. „Az arányok a kattintásoknál nem festenek olyan borzalmas képet, mint ami a mérkőzésre kilátogatók számát illeti. De az megfigyelhető, hogy a tendencia egyre inkább az, hogy a mi olvasóinkat is jobban érdekli a spanyol, a német, vagy az angol bajnokság. Jelenleg 60-40% az arány a nemzetközi foci javára” – közölte megkeresésünkre Pál T. Gábor, aki a magyar néplélek egy ismert tulajdonságára is rávilágított. – Érdekes, de a portál olvasói szeretik, ha ’negatív’ dolgokat olvashatnak. Megemelkedik a kattintásszám, ha kikap a Fradi, vagy éppen Pintér Attila éppen aktuális csapata. Az NB I-es tudósítások is akkor tudnak magas kattintásszámot elérni, amikor valami ’szenzáció’ történik a meccsen – mondta el Pál. T Gábor.

 

Ezzel szemben az 1999 óta működő nb1.hu főszerkesztője, Simon Zoltán konkrét számadatokkal szolgált. Az újságíró szerint a meccsnapokon és az azt követő napokban is kiemelkedő látogatottsággal „pörög” az oldal, amelyen az egyik legnépszerűbb tartalom az élő hírfolyam. „Mi egy hírfolyamot használunk, eredményváltozásról számolunk be. Megírjuk egyből, hogy estek a gólok, fényképekkel, a klubok közösségi média felületein alkalmazott bejegyzéseivel dobjuk fel a sivár betűtengert. Nagyjából, mire az egyszerre kezdődött meccsek véget érnek, csak ez az egy cikk eléri a 30 ezres olvasottságot, de még másnap is több ezren böngészik végig. A forduló előtti nyilatkozatokat és a mérkőzésekről készült reakciókat is egy kalap alá vesszük, ezek gyakorlatilag olyan népszerűek, mint az élő közvetítés, akárcsak a forduló válogatottja összeállítás” – válaszolta a Népszava érdeklődésére Simon Zoltán, aki az utóbbi idők egyik legnépszerűbb híranyagaként nem is egy élvonalbeli focival foglalkozó cikket, hanem a III. Kerület–Puskás Akadémia II. harmadosztályú meccsről írt helyszíni beszámolót emelte ki. Azt néhány óra leforgása alatt majd’ 15 ezren olvasták – annyian, amennyien jobb napokon a hat élvonalbeli mérkőzést összesen a helyszínen tekintik meg.

 

Kerület-Puskás Akadémia: Hypós Feri, a lilák, a Kenő és a verekedések - NB1.hu

Riport a Kerület-Puskás meccsről

Még érdekesebb lehet a mérkőzéseket közvetítő M4 Sport tévécsatorna és annak online felülete, az m4sport.hu nézettsége a játéknapokon. Vagyis csak lehetne: lapunk kérdéseire ugyanis csak „kerülőúton" kaphattunk volna válaszokat. Így jobb híján, az interneten fellelhető adatokra hagyatkoztunk, amelyek szerint az alig egy hónapja lejátszott Újpest–FTC rangadó komoly érdeklődésre tartott számot: a lelátókon 8000 néző szurkolt, közben a közvetítést 312 ezren nézték. Ez vetekszik egy-egy Bajnokok Ligája találkozó iránti érdeklődéssel, illetve több mint a férfi kézilabda-világbajnokság egyik kiemelkedő magyar érdekeltségű összecsapása, ugyanakkor természetesen köszönő viszonyban sincs a válogatott meccseivel.

 

A Népszava szerint a téma feldolgozása nem lehet teljes Magyarország egyetlen sportnapilapjának állásfoglalása nélkül, ám a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György nem így gondolta: a lapunk által szerdán elküldött kérdésekre eddig nem érkezett visszajelzés. Szöllősit arról szerettük volna kérdezni, hogy igazodik-e az olvasói igényekhez az, hogy a sportlapban kiemelten kezelik a magyar klubfutball történéseit, illetve azzal kapcsolatban is érdeklődtünk, hogy mik a tapasztalatai az újság által a közelmúltban a kedvezményes meccsre járással kapcsolatban indított kampánynak.

 

Puskás-ügyi nagykövet lett Szöllősi György - NB1.hu

Puskás-ügyi nagykövet lett Szöllősi György

Válaszok ide vagy oda, az már a tavalyi Európa-bajnokság napjaiban, de a fentiek után is kiderült, hogy a magyar labdarúgás mögött áll egy szunnyadó hátország, amely egyelőre beéri a virtuális térben elérhető tartalmakkal.

 

Hogy ezen mi változtathatna? Remélhetőleg a klubvezetők tudják.

 

Pénzt kér az MTVA a válaszért

Közérdekű adatigénylésnek vette az MTVA lapunk érdeklődését az NB I-es labdarúgó-mérkőzések közvetítéseinek nézettségéről, ezért válaszában azt jelezte, hogy igényünk fenntartása esetén a törvényben meghatározott határidővel válaszol, aminek anyagi vonzata is lehet.

 

Cikkünkben az interneten elérhető nyilvános adatokra támaszkodtunk, s közben azon gondolkozunk: miért titkol el a közszolgálati csatorna a közvélemény elől egy olyan adatot, ami azokat a futballszurkolókat érdekel, akiket az MTVA meg szeretne szólítani? Szégyelli a számokat? Kiderülne, hogy nem érnek annyit a bajnokik, amennyit a televízió közpénzből fizet értük? Vagy „csak” itt is tort ül a dilettantizmus?”

 

Legfrissebb híreink