Vidi-Fradi: az egy felállás már nem játszik

Az emblematikus szurkolói koreográfia mindent vitt.

Forrás: Simon Zoltán

MOL Fehérvár FC-FTC 0-1

Évek óta a Vidi és a Fradi csatája számít az NB I-es bajnokság szakmai csúcsrangadójának, miközben Felcsúton azon dolgoznak, hogy előbb vagy utóbb az egyik szereplője ennek a jellegű rangadónak az a Puskás Akadémia legyen, amelyik gárda szombaton éppen a piros-kékek ellenfele lesz.

És bár a Vidit tavaly megelőzték a tabellán a felcsútiak, az elmúlt években a fehérváriak és a ferencvárosiak voltak a döntő tényezők a bajnokságokban.

Most is kiemelt érdemekkel vághattak neki a felek az egymás elleni küzdelemnek, mert az idei kiírás egyetlen veretlen gárdája fogadta a címvédőt.

A találkozóra kiemelten készültek a fehérváriak, akik ötletes és remekül kivitelezett koreográfiával próbálták még nagyobb harci kedvre késztetni a kedvenceiket. Ahogy az lenni szokott a világ minden táján (tehát nem csak kizárólagos magyar jelenségről írhatunk és beszélhetünk), a két tábor tagjai oda is mondogattak egymásnak már a kezdés előtt is.

Nagyot mosolyogtak viszont sokan a lelátón, amikor a kezdés előtt rázendítettek a budapestiek a szektorukból, mire a hangosbemondó feljebb tekerte a hangerőt, miközben a hangszórók a Vidi szurkolók egyik kedvenc indulóját röpítették szanaszét az éterben. Kiderült tehát ismét, hogy nem csak ultrák képesek egymást froclizni.

A fradisták egyébként nemcsak a fehérváriakkal foglalkoztak, hanem az újpestiekkel is, amivel ismét jelezték, hogy szakma ide vagy oda, nekik a Derbi a legfontosabb mérkőzés a világon, egyébként így vannak ezzel az újpestiek is.

De térjünk vissza a jelenbe és Fehérvárra, mert a Vidi 5 védővel kezdett, amikor védekeztek előttük 3 középpályás volt, de amikor igyekeztek támadásba lendülni a játékosai, akkor sokszor olybá tűnt, hogy az 5 védő maradt, de a támadók létszáma már 3 volt, míg a Fradi a 4-1-4-1, 4-3-3-as felállásokat váltogatta attól függően, hogy mit kívánt meg a pillanatnyi helyzet. 

Azaz ismét bebizonyosodott, hogy az egy alapfelállás már a magyar fociban sem létezik, mert mérkőzéseken belül is legalább két formációt kell és illik is alkalmazni, de adott részpillanatokban még ennél többet is, mert ezek csak a kiinduló helyzetek védekezésekben és támadásokban.

Azt, hogy a Vidi kicsit átengedte a területet a Fradinak, vagy a Fradi erőltette rá az akaratát a Vidire, nehéz volt eldönteni a lelátóról, de minden ilyen esetben fennáll annak az eshetősége, hogy a felek majd mást és mást fognak majd erről nyilatkozni a lefújás után, ami azért remek, mert amennyien vagyunk, annyiféleképpen láthatunk, élhetünk át dolgokat még a focimeccseken is.

Ám az látható volt, hogy ez csak azután következett be, hogy az első egy-két percben a Vidi próbálkozott, utána viszont jött a Fradi, és a zöld fehérek többet tettek azért a támadásokban, hogy megszerezzék a vezetést.

A 31. percben például Makarenko mentett hatalmasat a kapu torkából Ryan Mmaee beadása után, utóbb említett pár pillanattal később majdnem szépségdíjas gólt szerzett. Egyébként a Vidi kapusa, Kovács Dániel a 17. percben bizonyította be először látványosan, hogy bármikor lehet rá számítani, amikor a levegőben úszva mentette a bal felső sarok elől Zachariassen 17 méteres löketét. Joggal lehetett büszke a kapusra a családja, akiknek tagjai a sajtóhely előtt közvetlenül szurkolták végig a meccset.

Viszont fölöttébb nagy hiba lenne elhallgatni, hogy a hazaiak is szerezhettek volna gólt, legfőképpen Fiola fejese után, de a léc fölé stukkolt, viszont ezt leszámítva is voltak ígéretes beadásaik, de ettől még igaz, hogy a Fradi volt mezőnyfölényben.

Fordulás után előbb a Vidi, majd a Fradi pöttyinthetett volna egyet, miközben a lelátón Marco Rossi szövetségi kapitánytól kicsit messzebb Michael Oenning, az Újpest vezetőedzője a legfőbb segítőjének számító Gál István társaságában vételezte szemügyre, elsősorban ugye a címvédő játékát, felállását és hadrendjét.

A színvonal nem volt a legtutibb, ennél látványosabb, jobb mérkőzésre számított ám mindenki, viszont a hangulat továbbra is príma volt.

A Vidi ultráinak a jóvoltából a Pókember a szünet után is visszatért a lelátóra, ekkor viszont már jókora füstfelhő is párosult a megjelenéséhez – jegyzetelt is bőszen a tőlünk nem messze a munkáját szigorú tekintettel végző MLSZ ellenőr.

Ezek után viszont végre a pályán is sokkal látványosabb lett minden. A 64. percben Dárdai bombájánál kellett résen lennie Dibusznak, előtte 12 perccel Tokmac beadása után Ryan Mmaee ígéretes helyzetben találta el nagyon rosszul a labdát.

A 77. percben Uzuni talán a meccset is eldönthette volna, de Kovács ismét bravúrral védett.

Szokatlan volt, főleg, amióta 5 csere van a fociban, hogy csak a 80. percben volt az első csere, akkor viszont a fradisták nagy kedvence, Muhamed Besic lépett pályára, akit külön felirattal köszöntöttek a zöldek ultrái. Kicsit később még boldogabbak lehettek, mert az addig a helyzeteit kihagyó Ryan Mmaee, Stopira és Rus hibáját kihasználva megszerezte a vezetést a Fradinak.

Tegyük hozzá: azért a döntetlen is simán benne volt a meccsben...


A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: A VEZETŐ GÓL
Lehetett érezni, hogy nem lesz sok gól a mérkőzésen, és mint minden ilyen jellegú találkozón, pláne csúcsrangadón, a vezető gól elképesztően sokat számít, pláne a hajrában szerezve.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: A PÓKEMBER
Ötletes és remekül kivitelezett volt a Vidi ultráinak a meccs előtti koreográfiája. Az egész meccsen szenvedélyes volt az atmoszféra, de a Pókember mindent vitt.

GÓLOK TÖRTÉNETE:

83. p.: Civic bal oldali szöglete után Ryan Mmaee 5 méterről a bal alsó sarokba fejelt. Kovács majdnem hárított, Rus és Stopira viszont megbeszélhetik majd, hogyan is történhetett mindez... 0-1!


JEGYZŐKÖNYV:

NB I, 2. forduló:

MOL Fehérvár FC-FTC 0-1 (0-0)
MOL Fehérvár FC: Kovács – Fiola, Rus, Stopira, Heister – Nego, Makarenko, Szendrei, Dárdai – Jallow (Csoboth, 87.), Nikolics
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni, Zachariassen, Loncar (Besic, 79.) – Uzuni, R. Mmaee, Tokmac (Gavric, 85.)
Sárga lap: Jallow (50.), Szendrei (53.), Blazic (64.), Tokmac (72.), Laidouni (81.)
Gól: R.Mmaee (83.)
 

KÖVETKEZŐ FELADAT:
Hatalmas meccs vár mindkét gárdára a bajnokságban: a Vidi a Puskás Akadémiát, a Fradi az Újpestet fogadja. Rangadók lesznek a javából.

Tabella a linkre kattintva érhető el

FRISSÍTÉS:

CSÜTÖRTÖK, 9.17:

Legfrissebb híreink