Vasas-Fradi: régi vágású stadionok emlékei előtt adózunk

Budapest - A pirók illata kitörölhetetlen emlékként megmarad…

Forrás:

A hétvégén Vasas-Ferencváros derbit rendeznek a Bozsik Stadionban…

 

Az ok prózai, hiszen a kormány által indított stadionrekonstrukciós program részeként a piros-kékek otthonának számító Illovszky Rudolf Stadion építése zajlik, ezért van szükség a költözésre a pályaválasztó együttesnek. (ebből most mindenki kitalálhatta, hogy a Kispest idegenben - most a Paks ellen vitézkedik majd)

 

Sorra tűnnek el a régi katlanok, de a pirók színes füstjének illata kitörölhetetlen emlékként megmarad! És mivel anno a korábbi Fáy utcai létesítménybe, vagy a régi Bozsikba sem pacsizni jártak a Ferencváros-drukkerek, ezért elképzelhetjük, mennyire készülhetnek a rendfenntartók is.

 

Bár a régi emlékekkel versenyezni nem lehet, ez a semleges helyszínen való csörte felidézheti a kettős rangadók hangulatát a két patinás gárda múltjából. Ezt a párharcot ilyen körülményekkel legutóbb 2011-ben az átépítés álló futball-szentélyünkben, a Puskás Ferenc Stadionban rendezték meg. Akkor 58 év közösen íródott emlékét ünnepelték két összecsapással, amelynek felidézése közben felvillan előttünk az akkor idősebb Albert Flórián és Mészöly Kálmán csodálatos játéka, a 60-as, 70-es, 80-as évek kettős rangadói! (a fő bajnoki előtt voltak a csapatok All-Star meccsei)

 

Azonban már alkalmanként 70-80 ezer kilátogató, de több millió ember emléke napjainkban foghíjas létszámú közös emlékezés lett. A tizedének is örülne a két nagy múltú egyesület vezetősége! Nyilván nagymértékben hozzájárul ehhez a színvonal sajnálatos (megállíthatatlan?) zuhanása is, amelyet nem feltétlenül állíthat meg pár ezer tagadhatatlanul praktikus, megtelt színes műanyag szék látványa!

 

A Fradi ellen készülni, a többi csapathoz hasonlóan mindig az egyik legnagyobb (a vendéglátást biztosító Honvédhoz hasonlóan) esemény. És a zöld –fehérek elvrésénél kevesebb jobb dolog van egy magyar drukker életében! (a sörrel kombinálva!) Ők a legnagyobbak, legeredményesebbek, aki velük partiban van vagy megveri őket, az nagyon jó dolog, hiába vastagabb az Űllői útiak történelemkönyve.

 

Anno a régi Bozsikban a fradisták az egész szembe szektort megkapták-mert ők voltak többen. Ezt a hazaiak nem szerették, utáltak a meccs után a rendszer katonái által kísért zöld-fehér tömegre várni, gyűlöltek hazai pályán másodiknak lenni… Azóta sok minden megváltozott, eltelt sok évtized, feltételes módban a közállapotokat rendeződtek, a megoldást kereső agresszív tömegek visszaszorultak. Nincsenek. Annyian. Pedig nem erőszakért jártak korábban az emberek. Nyilvánvalóan nem. Az akkori színvonal leverhetetlen léce mára eltűnt, ezzel párhuzamosan pedig a stadionok is kihaltak.

 

Most új arénák lettek, több helyen pedig már építkeznek, ahogy mondani szokás, a változás gyönyörködtet, az üresebb kirakatban pedig a leárazott termék helyén még mindig az általunk legjobban szeretett dolgot nézhetjük a modernizált járdáról, egy mérkőzést az NB I-ből. Azért mégis csak a dobogós, címvédő látogat a listavezetőhöz!

 

A Vasas SC- Ferencváros találkozó november 19-én szombaton 18 órakor kezdődik a Bozsik Stadionban.  A mérkőzést, akárcsak a többi NB I-es találkozót, élőben közvetítjük.

 

Piskor Ádám

Legfrissebb híreink