VAR: újabb részletek az MLSZ-től

A közvetítésekre is hatással lesz.

Forrás: mlsz.hu

Az MLSZ-nél már felkészültek a VAR bevezetésére, ezzel segítve a játékvezetői munkát, derült ki a szövetség háttérbeszélgetésén.

Az szinte már biztos, hogy a 2020-21-es bajnokság elején még nem lesz kész a rendszer, mert a beruházás nagysága és a technika bonyolultsága ezt nem teszi lehetővé. A 2018-as világbajnokságon a FIFA már használta ezt a rendszert, valamint a BL-ben már az UEFA is használja a videóbírót. Ebből kifolyólag nemzetközi meccseken már nem alkalmaznak olyan bírót, aki hazájában nem használja, így nincs benne gyakorlata.

 

UEFA: NB I-et és bolgár-magyart is érintő új döntések - NB1.hu

 

 

A beszélgetés után így értékelt Vági Márton, az MLSZ főtitkára:

„Úgy gondolom, a legjobb időpontban szállunk be. Több szövetséggel is kapcsolatban állunk, amelyek már bevezették a VAR-rendszert, s rengeteg hasznos tapasztalatot kaptunk tőlük, így például, mik azok a nehézségek, amelyekre fel kell készülni, melyek azok a hibák, amelyeket elkövettek, és mi már ne kövessük el, másfelől a szolgáltatók is fejlődnek, piaci verseny van, és ez az árat is befolyásolja.”

Alapvetően 3 fajta VAR-rendszer létezik, ezek között mérlegelt az MLSZ, amikor kiválasztotta, hogy melyik lesz számára a legmegfelelőbb. A legdrágább megoldás a centralizált, amikor egy központi helyszínen nézik vissza a felvételeket, ehhez optikai kábelkapcsolat kell a stadionok és az MLSZ központja között, ennek a digitális alapjai jelenleg nincsenek meg. A köztes megoldás, amikor minden stadionban kiépítik a VAR-szobát. A harmadik lehetőség, amikor egy minibuszban vagy kisteherautóban ülnek a szakemberek és onnan figyelik az eseményeket, ez egyben a legolcsóbb megoldás. Az MLSZ végül a harmadik lehetőség mellett tette le a voksát A rendszert a kanadai Evertz fogja kiépíteni Magyarországon, akik többek között az NBA és a belga bajnokság partnerei is.

 

Eb: közleményt adott ki az MLSZ - Marco Rossi reagált - NB1.hu

 

 

Minden NB I-es meccset 12 kamera követ majd végig, minden stadion alkalmas lesz rá, hogy kiépítsék a technológiát. Nem elhanyagolandó, hogy a több kamera a tévés közvetítések színvonalát is emeli majd.

Vági Márton a játékvezetők képzésével zárta a gondolatait:

„Kulcskérdés a játékvezetők továbbképzése. A nemzetközi protokoll szerint minden kisbuszban két játékvezető figyeli az eseményeket. Nemzetközi oktatók képezik majd a játékvezetőket, az előzetes kalkulációk szerint harminc–ötven szakemberre lesz szükség – a pályákon és a kisbuszokban. Az elméleti oktatást követően szimulátoron gyakorolnak majd a jelöltek.”

Legfrissebb híreink