Válogatott: Rossit le kellene tartóztatni Orbán miatt

Nem Marco van Bastent hívta be a szövetségi kapitány.

Forrás: MLSZ

Októberben még három idegenbeli mérkőzés vár a magyar válogatottra. A legfontosabb meccsünk október 8-án lesz Bulgáriában, hiszen az a mérkőzés a 2021-re áttett Eb-re való kijutásért vívandó pótselejtező első mérkőzése. A párharc győztese majd az Izland-Románia nyertesével találkozik, ha azon a meccsen is nyer, kijut az Eb-re.

A nemzeti csapat ezen kívül október 11-én Belgrádban, majd október 14-én Moszkvában játszik Nemzetek Ligája mérkőzést. Ebben a sorozatban november 15-én Szerbiát, 18-án meg Törökországot fogadjuk, de Marco Rossi szövetségi kapitány most az első három mérkőzésre hirdetett keretet, majd válaszolt a sajtó kérdéseire.

Marco Rossi a keretről:
„Nem fűzhetek magyarázatot minden egyes névhez. Mindenki tisztában van azzal, milyen kritériumok alapján lehet nálam válogatott valaki két év és három hónap után, hogy én vagyok a kapitány. Kleinheisler Lászlót most is szerettem volna behívni és szeptemberben is. Személyes okok miatt viszont nem lehet velünk.

Szalai Ádám behívásáról:
„Minden játékossal folyamatosan kapcsolatban vagyok. Nyolc-kilenc nappal ezelőtt játszott a Német Kupában, gólt is szerzett. Derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy nézeteltérése van a klubjával. Nekem viszont az a legfontosabb, hogy folyamatosan edzésben van és biztosítva van a számára ennek a lehetősége. Ha nem is a második, de a harmadik legerősebb bajnokságban játszik. Azt mondta, jó állapotban van, remélem, két-három napon belül visszakerül az első kerethez végleg.

Járványhelyzetről, az idegenbeli meccsek miatti szűkös programról:
„Muszáj megoldanunk valahogy, hogy szakmai munka is legyen a meccsek között. Mindent megtettünk azért, hogy rendben legyen a program, a meccsek előtt tudunk majd tréningezni a terveink szerint. A három mérkőzés közül a legfontosabb a Bulgária elleni. Huszonhárom játékosunk van, három kapusunk is, ennek elégnek kell lennie, akkor is ha rögtönöznünk kell, mert minden eshetőségre felkészültünk.”

Dzsudzsák Balázs Debrecenbe történő igazolásáról:
„Ahogy már elmondtam a szövetség honlapjának, tisztelem Balázs döntését. Az esetében már arról is szó van, hogy harmincnégy éves, muszáj volt csapatot találnia, hogy edzhessen, játszhasson. Biztos, hogy segíteni fogja a Debrecent. Úgy döntött, hogy hazatér, tisztelem ezt a döntését. Már most jó fizikai állapotban lehet, segítheti a csapatát a feljutásban, azt a csapatát, mely remekül kezdte az NB II-es bajnokságot. Minden olyan többi játékos döntését is tiszteletben tartom, aki a másodosztályba tért, de más dolog a magyar  az angol, a német vagy az olasz másodosztályban játszani. Száznyolc válogatottságot nem mondhat el mindenki magáról, ezt sem szabad letagadni. Ha lesz lehetőségem meghívni a nemzeti csapatba, akkor meghívom, hogy döntse meg a rekordot. De a válogatási elveim alapján most nem hívhatom meg.

Korhut Mihály (DVSC) és az NB II-es játékosok behívása:
„Tartom magamat a szabályokhoz, mert következetes vagyok. Amikor szeptemberben Korhut behívása mellett érveltem, akkor elmondtam, hogy egy hónappal előtte még Görögországban játszott, ráadásul meg voltunk szorulva a védelem bal oldalán. Azóta viszont hetek teltek el, más a helyzet. A Debrecen NB I-es feltételekkel bíró csapat, viszont, akármikor pályára lép, az ellenfeleit nem lehet azokkal a gárdákkal összehasonlítani, akik ellen a magyar válogatott lép pályára. Ezért nem lehet az NB II-ből komoly tétmeccsekre behívni játékosokat a másodosztályba.

Meccsek fontossága:
„Egyelőre a Bulgária elleni találkozó számít csak. Utána Belgrádban játszunk majd, annyi biztos, hogy azon a találkozón már mások játszanak majd a kezdőcsapatban, de utána Moszkvában ismét három-négy helyen kell majd, hogy változtassak a kezdőn. Viszont továbbra is fontos, hogy mindig a következő feladatra koncentrálunk. Novemberre még tekintünk ki, de az biztos, hogy meg szeretnénk tartani, hogy a Nemzetek Ligájában a B-divízióban maradjunk.”

Könyves Norbert behívása:
„ Fontos megjegyeznem, hogy Varga Kevint is először hívtam be. Könyvest tavaly óta figyeljük kiemelten, akkor még a Paksban játszott, ráadásul nagyon jól. Már az előző kerethirdetésnél is számításba vettem volna, de a Vidi ellen megsérült. Remélem, nem sértődik meg, de nem elegánsan játszik, viszont harcos. Az eredményeket számtalan tényező határozza meg, nem tudunk mindegyikre hatással lenni. Jó lenne mindhárom mérkőzésünket megnyerni, de ha ez nem is lesz meg, akkor is azt kérem a játékosaimtól, hogy kilencven percen át küzdjenek. Erre már volt példa. Nyilván mindenki győzni akar, de vereséget kell szenvednünk, akkor azt tegyük meg emelt fővel. Ehhez huszonhat harcosra van szükségem, Könyves jó példa erre, megtestesíti a harcost. Ne Marco van Bastenre számítsunk, de egy harcosra igen. Már harmincegy éves, Cseri meg harminckettő, de ha azt látom, hogy egy magyar játékos támadófocit játszik, kötődik a klubjához, akkor neki lehetőséget adunk, mert a válogatottban is jól fog teljesíteni.”

Nagy Ádám és Willi Orbán kevesebb játéklehetősége a klubjaiban:
„A gond az lenne, ha megsérülnének, így nem az a legnagyobb gond, ha nem játszanak. Nagy Ádám szerdán kilencven percet játszott az Aston Villa ellen, ez nagyon fontos volt. Amikor a Bolognában nem játszott, engedtem az elveimből, behívtam, majd Finnország és Észtország ellen is a legjobb teljesítményt nyújtotta. Szalai pár nappal ezelőttig rendszeresen játszott, ezt már említettem. Orbán megsérült októberben, azóta nem nagyon játszott, legutóbb akkor volt kétszer a pályán, amikor a válogatottban bizonyíthatott szeptemberben. Azt tudom, ha Bulgáriában játszik, akkor Belgrádban már nem tud, mert több időt kell majd neki a regenerálódásra, esetleg Moszkvában játszhat majd. Ha nem hívnám be, akkor engem önöknek le kellene tartóztatniuk, mert ő jelenleg legjobb a védőnk. Remélem, hamarosan változás lesz a klubjánál abban, hogy nem játszik, nekem nélkülözhetetlen játékos.
 

Legfrissebb híreink