Válogatott: kiderült, mi a jövőbeni célja Szappanos Péternek

Jelenleg harmadik helyen a kapusrangsorban.

Forrás: honvedfc.hu

Szappanos Péter a Budapest Honvéd magyar válogatott hálóőre, a klubhonlapnak nyilatkozott arról, hogy hogyan látja a helyzetét a következő években a nemzeti csapatnál és hogy milyen élményekkel gazdagodott az elmúlt hetekben, hónapokban.

ÍME, A HONVÉD INTERJÚJA:

 “A múlt héten Németországban nyerni tudott, s bár a Nemzetek Ligáját az olaszok elleni vereséggel zárta a nemzeti tizenegy, válogatottunk elismerésre méltóan teljesített, hat mérkőzésen tíz pontot szerzett, megelőzve ezzel a németek és a kétszer legyőzött angolokat is. A keretben korábbi akadémistáink mellett ott volt kapusunk, Szappanos Péter is, akire sorozatban negyedszer számított Marco Rossi szövetségi kapitány.
 
Kilenc napot töltöttél a magyar válogatottal, hogy telt számodra ez a másfél hetes időszak?

Mindig jó érzéssel tölt el, amikor a válogatottnál lehetek, amit most már szerencsére sorozatnak is hívhatunk, mert negyedik alkalommal voltam ott az összetartáson, bár ez volt az eddigi legrövidebb időszak. Nagyon sokszor hangsúlyoztuk, remek a közeg és kiváló hangulat övezi a válogatott, ami tudatossággal és eredménnyel is párosul. Ilyen helyzetben könnyebb jó csapatot kovácsolni, amikor az eredmények is jönnek, de ha a másik irányból nézzük, pont emiatt jönnek az eredmények, mert ennyire összetartó a közösség, működik a kémia a játékosok és a stáb között.
 
Mi az az útravaló, amit magaddal tudsz hozni a klubodba a válogatottnál töltött időszakból?
 
Az a minőséget, amit az edzéseken és a felkészülés során végig kapunk, annak a hétköznapokban is érzem a jótékony hatását. Taktikailag, technikailag és az önbizalom terén is. A pozitív hangulat és a jó eredmények pedig egyúttal magabiztosságot is adnak az embernek.
 
Láttuk azt a felszabadult örömöt, ahogyan Lipcsében ünnepeltétek a németek legyőzését, olyan sikerről beszélünk, ami néhány éve is az álom kategóriájába tartozott, mi játszódik le ilyenkor az emberben?
 
A nyári győzelmek után elértük azt a válogatottal, hogy nincs lehetetlen küldetés, többször is meg tudtuk mutatni, hogy a világsztárokkal teletűzdelt csapatokkal szemben is van keresnivalónk, ami mutatja, hogy egy remekül összerakott taktikával, jó közösséggel bármelyik csapat legyőzhető. Ha megnézzük a meccseinket, nem nagyon lehet azt mondani, hogy érdemtelenül győztünk vagy szereztünk volna pontot. Gyönyörű eredményt értünk el, eljutottunk oda, hogy a teljesítményünknek köszönhetően megérdemeltek voltak ezek a sikerek. Természetesen ettől még nem tartozunk a topcsapatok közé, az első kalapból történő Eb-selejtező sorsolás is kicsit félrevezető lehet, hiszen hiába húzzák majd a másodikból Angliát vagy Franciaországot, jóval erősebb csapat nálunk mindkettő, és akkor a többi második kalapos válogatottról nem is beszéltünk. De természetesen a csapat azért fog dolgozni, hogy borítsa az erőviszonyokat, ugyanakkor ez nem lehet elvárás.
 
Ahogy említetted, sorozatban negyedik alkalommal kaptál meghívót Marco Rossitól, eleinte pedig arról beszéltünk, a legfontosabb, hogy megszilárdítsd a helyed a kerettagok között. 
Kijelenthetjük, hogy Szappanos Péter immár fixen ott van a magyar válogatott három kapusa között?

 
Sose szerettem az ilyen dolgokat kimondani. Itthon egyébként is gyakori, hogy előreszaladunk, néhány jól sikerült meccs után már a válogatottságról kérdezzük a játékosokat. Én továbbra is ahhoz tartom magam, hogy a legfontosabb, hogy játsszak a klubomban, ott jó teljesítményt nyújtsak és remélem, a jövőben is számít rám a szövetségi kapitány. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy nüanszokon múlik a futball, nagyon sok minden változhat napról napra, ezért sem szeretek erről beszélni.
 
31 éves vagy, 124 NB I-es meccs van a hátad mögött, mi az, amiben egy rutinos játékos tud fejlődni a válogatott összetartások során?
 
Ezeket azt időszakokat ne úgy képzeljük el, hogy Telkiben naponta két edzéssel, rommá hajtva készülünk, a válogatott összetartások során a taktikai felkészülésre helyezzük az igazán nagy hangsúlyt. Rengeteget videózunk, sok egyéni beszélgetés van azzal kapcsolatban, hogy kitől és mit várnak el. 2018 óta Marco Rossi a szövetségi kapitány, tökélyre fejlesztette a csapat játékát, a keret gerince is ugyanaz, így minden egyes játékos álmából felkeltve is tudja, mit kell tennie. Ennek köszönhető, hogy amikor találkozunk, az a feladat, hogy a meccsek között átfésüljük ezeket az elemeket, hogy készen álljunk az adott szituációkra. A fejlődést inkább úgy közelíteném meg, hogy a válogatottban a legjobb magyar futballisták szerepelnek, ami az edzések minőségén is érződik, legyen szó akár cicázásról, akár éppen kapura lövésekről.
 
Nem szeretnénk feleslegesen terhet tenni rád, de mi lehet a következő lépés számodra a válogatottban?
 
Nem hinném, hogy nagy dolgot árulok el ezzel: aki benne van a magyar válogatott keretében, annak bármelyik pillanatban készen kell arra állnia, hogy pályára lép. Velem is előfordult már, hogy csak ketten voltunk kapusok a meccskeretben, úgy kell készülni, hogy bevetésre készen álljon az ember. Eddig is így voltam ezzel, a jövőben is ezzel a hozzáállással kell készülnöm, hogy ha egyszer eljön a lehetőség, akkor készen álljak arra. Ha csak belegondolok, biztos, hogy hihetetlen érzéssel töltene el, és ha ott leszek, akkor az a cél, hogy helytálljak, bizonyítsam, hogy számíthatnak rám.”


 

Legfrissebb híreink