Utolsó az egyik legkellemesebb meglepetés – elemzés a bajnokság harmadánál

Megérdemli-e Vignjevics a kiátkozást és Sannino a harcolást?

Forrás: Kaposvári Rákóczi/Facebook

A bajnokság harmadához értünk, mert hétvégén rendezték meg a 11. fordulót. Már körvonalazódik szinte minden részlet a csapatok erejét illetően. A 12 résztvevőt az nb1.hu által legfontosabbnak vélt jellemvonások mentén elemezzük.

1. MOL Fehérvár FC 23 pont
Abban nincsen semmi meglepetés, hogy a fehérváriak vezetik a bajnokságot, mint ahogyan abban sem lenne, ha az FTC állna az élen. A Vidi ereje a támadójátékában rejlik, toronymagasan Marko Nikolics játékosai szerezték eddig a legtöbb gólt a bajnokságban. A kezdőcsapat és a legfontosabb cserejátékosok minősége adott, a kérdés az, hogy elegen lesznek-e a fehérváriak végig a bajnokságban, mert minden csapat életében voltak/vannak/ lesznek sérülések és eltiltások. Figyelmeztető jel, hogy az elmúlt három fordulóban csak 2 pontot szerzett a listavezető, mert az FTC-től otthon kapott ki, a kieső ZTE otthonában meg csak 1 pontot szerzett. Előtte Kövseden sem nyert, mert 0-0 lett a végeredmény.

2. Mezőkövesd 23 pont
Tavaly decemberben Tóth László szakmai igazgató Óbudán, a III. Kerületi TVE ellen sikeresen megvívott Magyar Kupa-mérkőzés után az nb1.hu-nak mondta el elsőként, hogy már egyeztetnek Kuttor Attila vezetőedzővel a szerződése meghosszabbításáról. Mert ameddig nem Kuttor volt a gárda vezetőedzője, addig a bennmaradásért küzdött a gárda. Mint tegnap jeleztük, hivatalosan még mindig az NB I-es tagság megőrzése a cél a gárdánál, ami jelzi, hogy szerény célkitűzésekkel is lehet eredményesen szerepelni. Kuttor Attilára egyébként nemcsak szakmailag, hanem emberileg is felnéznek a játékosai, ez a Kövesd legnagyobb erénye a kiváló csapategység mellett.

(fotó: Mezőkövesd/Facebook)

3. Ferencváros 23 pont
A Fradinál az lesz a legfontosabb kérdés, hogy az igen bő keret tagjai mennyire bírják majd fizikálisan a kettős megterhelést (bajnokság, El-csoportmeccsek). A Kövesd elleni, szombati rangadó előtt megkérdeztük Szerhij Rebrov vezetőedzőtől, hogyan tudja frissen tartani a játékosait, azt válaszolta, a Dinamo Kijev trénereként is hasonló nyomás alatt dolgozott, így van tapasztalata a témakörben. Szombat este a meccs után viszont ismét megemlítette a fáradtságot, ami jelzi, kulcskérdés az erőállapot.

4. Puskás Akadémia 20 pont
Amikor az első fordulóban, az Illovszky Rudolf Stadionban legyőzte az Újpestet a gárda, azt írtuk, harcban lehet a dobogós helyekért. Közel is van hozzá Hornyák Zsolt csapata, és ha nyert volna a Honvéd ellen, ugyanannyi pontja lenne, mint a dobogósoknak. A további eredményes szerepléshez viszont további alázatos munkára van szükség. Eddig csak 12 gólt kapott a Puskás Akadémia, ám a dobogóhoz az az arány, hogy eddig 19 gólt szerzett, kevés lehet. A helyzetkihasználás a felcsútiak szereplésének a kulcsa.

5. Honvéd 16 pont
Négy vereséggel kezdték a kispestiek a bajnokságot, de eszükbe sem jutott a vezetőség tagjainak, hogy megváljanak a nyáron kinevezett vezetőedzőtől. Giuseppe Sannino ugyanis eléggé jó mágus, a játékosai nagyon szeretik és érte is küzdenek. És ez már látszik a csapat szereplésén is. Az, hogy a Puskás Akadémia ellen Gazdag Dániel gyakorlatilag Davide Lanzafame társa volt elől, a bajnokság egyik legjobb szakmai húzása volt eddig.

(fotó: Budapest Honvéd/Facebook)

6.  DVSC 15 pont
Rapszodikusan szerepel a Loki, ami a fiatal játékosok tulajdonsága és minden sérüléshullám velejárója is egyben. A DVSC már szerzett 20 gólt, de kapott 18-at, és ez utóbbi a baj, mert ez határozza meg leginkább a csapat szereplését. Herczeg András vezetőedző legfontosabb feladata tehát a csapatvédekezés stabilitása.

7. Újpest 14 pont
A tulajdonos, Roderick Duchatelet mellett a legvérmesebb Újpest-fanok Nebojsa Vignjevics távozását is követelik, ám egy edző, így a szerb is, csak azokból az alapanyagokból tud főzni, amik a rendelkezésére állnak. Az Újpest költségvetése messze elmarad a legerősebb gárdákétól, életszerű, hogy ennek a pályán, az eredményességben is észrevehető jelei vannak. A magyar labdarúgás alaptétele, hogy egy Újpestnek mindig a dobogós helyezésekért kell harcolnia, ám ehhez olyan anyagi feltételek is kellenének.

8. Kisvárda 13 pont
Amikor Vasile Miriuta vezetőedző távozott, sokan felkapták a fejüket a közte és Révész Attila sportigazgató között kialakult nyilatkozatháborúra. Mert még mielőtt elküldték volna az szakvezetőt, azt mondta, ha nem lesznek változások, akkor a gárda kieshet. Most már csak 3 ponttal megy a Várda a kieső helyen álló ZTE előtt és igen masszív sorozat vár rá. Megy az éppen edzőt váltó Pakshoz, utána vendégül látja a Lokit és a Honvédot, megy Újpestre, az utolsó, idei fordulóban a Vidit fogadja. Hogy utána a Kövesd elleni idegenbeli és a Fradi elleni hazai meccsel kezdje meg a tavaszt. Nagyon sok múlik majd ezen a sorozaton.

9. DVTK 13 pont
Nem a biztos és nyugodt bennmaradásokról szólt a DVTK legutóbbi két éve. Most viszont Feczkó Tamás személyében olyan szakember irányítja már a szakmai munkát, akit a mindig kiemelten kritikus diósgyőri publikum is elfogad. A gárda már eredményesebben szerepel, az ország egyik legjobb szurkolótábora visszatért a lelátóra, ezek együtt biztosíthatnak alapot az évek óta várt, eredményesebb szerepléshez. Kérdés, hogy a játékoskeret létszáma mennyi mindenre lesz elegendő. Télen mindenképpen kellenek olyan játékosok az előrelépéshez, akik a kezdőcsapatba és nem a kispadra érkeznek.

10. Paks 10 pont
A szurkolói társadalom szemében az egyik legszimpatikusabb csapat a Paks, mert csak magyar játékosokat alkalmaz. Tomiszláv Szivics vezetőedző is kapott még egy esélyt a bizonyításra a vezetőktől, ám a trénert tegnap leváltották a posztjáról. Az elemzés írásakor még nem tudni, ki váltja majd, de ami a lényeg, a szombati, Kisvárda elleni élet-halál meccset mindenképpen meg kell nyerniük a tolnaiaknak, mert ha nem, akkor nemcsak ijedtség lesz a gárdánál (ezért történik az edzőváltás), hanem baj is, és az bizony tartóssá is válhat. 

11. ZTE 10 pont
A feljutó csapatok mindig nehezebb helyzetben vannak, mert a másodosztályban nem célszerű a légiósok alkalmazása, de az NB I-ben indokolt, főleg akkor, ha valóban minőséget képviselnek. Zalaegerszegen viszont valódi minőséget képvisel a szurkolótábor, melynek tagjai tevékeny részt vállaltak magukra a feljutás kiharcolásából, de szintén főszereplők lehetnek a bennmaradás kiharcolásában is. Ám az eddig is látszott, hogy a játékoskeret további megerősítésre szorul.

(fotó: ZTE FC/Facebook)

12 Kaposvár 6 pont 
A Kövesd mellett akkor is a Kaposvár a magyar labdarúgás egyik legkellemesebb meglepetése, ha jelenleg az utolsó helyen áll a bajnokságban és sokan elkönyvelték már, hogy ki is esik. Néhány éve ugyanis még az NB III-ban vitézkedtek a zöld-fehérek, és arra sem gondolt senki, hogy följutnak az élvonalba. A Kaposváré messze a legalacsonyabb költségvetés az élvonalban és a körülményeik sem a legtutibbak. Ráadásul fiatal gárdáról van szó. Ám az a rivális, amelyik lebecsüli a Kaposvárt, könnyen megnézheti magát, és nemcsak egy adott mérkőzésen, hanem a végső helyezések szempontjából is.

GÓLLÖVŐLISTA

7 gólos:
    --------

Hodzic (MOL Fehérvár)

    6 gólos:
    --------

Futács (MOL Fehérvár), Grozav (Kisvárda)

    5 gólos:
    --------

Gyurcsó (Puskás Akadémia), Lanzafame (Budapest Honvéd), Zivzivadze (Mezőkövesd)

    4 gólos:
    --------

Ádám M. (Kaposvár), Feczesin (Újpest), Hahn (Paks), Radó (Zalaegerszeg), Szécsi (Debrecen), Vanecek (Puskás Akadémia)

    3 gólos:
    --------

Adeniji (Debrecen), Cseri (Mezőkövesd), Garba (Debrecen), Henty (Puskás Akadémia), Könyves (Paks), Moutari (Budapest Honvéd), Sesztakov (Diósgyőr)

    2 gólos:
    --------

Bedi (Zalaegerszeg), Berecz (Mezőkövesd), Bobál G. (Zalaegerszeg), Böde (Paks), Gazdag (Honvéd), Ikoba (Zalaegerszeg), Iszlai (Diósgyőr), Knezevic (Puskás Akadémia), Koszta (Újpest), Leandro (Ferencváros), Lucas (Kisvárda), Milanov (MOL Fehérvár), Mitrovic (ZTE), Musliu (MOL Fehérvár), Nagy D. (Mezőkövesd), N'Gog (Budapest Honvéd), Nguen (Ferencváros), Nwobodo (Újpest), Remili (Paks), Sigér (Ferencváros), Tajti (Diósgyőr), Tischler (Kisvárda), Trujic (Debrecen), Urblik (Puskás Akadémia), Varga K. (Debrecen), Varga R. (Ferencváros), Zubkov (Ferencváros), Zsótér (Újpest)

     1 gólos:
    --------

Babati (ZTE), Balázs B. (Újpest), Balázs Zs. (Kaposvár), Banó-Szabó (Honvéd), Barczi (Zalaegerszeg), Ben-Hatira (Honvéd), Boli (Ferencváros), Brkovic (Diósgyőr), Bumba (Kisvárda), Devecseri (Zalaegerszeg), Elek Á. (MOL Fehérvár), Ene (Kisvárda), Gosztonyi (Kisvárda), Haris (Debrecen), Hegedűs D. (Kaposvár), Huszti (MOL Fehérvár), Ihnatenko (Ferencváros), Ivanovski (Diósgyőr), Juhász (MOL Fehérvár), Karnyicki (Mezőkövesd), Kovács I. (MOL Fehérvár), Kravcsenko (Kisvárda), Kundrák (Debrecen), Kusnyír (Debrecen), Lesjak (Zalaegerszeg), Márkvárt (Diósgyőr), Meissner (Puskás Akadémia), Nagy K. (Kaposvár), Nagy T. (Kaposvár), Nego (MOL Fehérvár), Onovo (Újpest), Papp K. (Paks), Pávkovics (Debrecen), Petrjak (MOL Fehérvár), Prosser (Diósgyőr), Rui Pedro (Diósgyőr), Sajbán (Mezőkövesd), Sankovic (Újpest), Simon K. (Újpest), Silye (Mezőkövesd), Sós (Puskás Akadémia), Spirovski (Ferencváros), Szakály A. (Kaposvár), Szatmári (Debrecen), Szignyevics (Ferencváros), Stieber (ZTE), Tőzsér (Debrecen), Urblík (Puskás Akadémia), Uzoma (Honvéd), Vajda (Mezőkövesd), Windecker (Paks)

    öngól:
    ------

Lanzafame (Budapest Honvéd, az Újpest ellen)

Legfrissebb híreink