Urbán Flórián vs. NB I.HU: a kőkemény könyvéről kérdeztük

Budapest – Megfeszül, mint a gitárhúr! EXKLUZÍV INTERJÚ!

Forrás:

Amikor először mentem még az előző évezredben a válogatott aktuális meccsére tudósítani a legendás, ám sajnos több, mint öt évvel ezelőtt elhunyt Imre Mátyással, az nb1.hu alapító- és örökös főszerkesztőjével, az volt a legnagyobb meglepetés a számomra, hogy mint fotós csempészett be a meccsre mindenféle jegy és akkreditáció nélkül engem, akinek akkor még az életében nem volt fényképezőgép a kezében. Megkérdeztem tőle, hogy ez most miért és kinek jó, mire mosolyogva (kábé háromszor láttam életemben így, kétszer akkor, amikor az ő kedvenc csapata megverte az enyémet) azt felelte, „látnod kell a Flórit testközelből, egy igazi állat”.

Igaza volt.

„Flóri”, a már sajnos elhunyt Simon Tibor és Véber György mellett az lett, akivel a legmélyebben beszélgethettem mindig is a fociról, mégpedig azért, mert tudtam, hogy nagyon sokat tanulhatok tőlük. Magával ragadó a csibészségük, vagányságuk, és mindig olyan szenvedéllyel meséltek, amit talán csak akkor élhetnék át, ha Diego Simeone lenne a beszélgetőpartnerem.

Urbán Flórián volt válogatott focista, élvonalbeli edző, de egy ideje kikerült a körből. Pontosan tudja, hogy miért. Azért, mert elmondja a véleményét, és nem köntörfalaz. Tudja, hogy ő sem tökéletes, de amit mond, arról szentül hiszi, hogy úgy van.

A megjelent életrajzi könyvében is ilyen és ezt annak ellenére állítom, hogy karakterét nem olvastam még. Elég volt újra beszélgetni vele.
Nem félsz attól, hogy sokaknak és fontos embereknek nem fog tetszeni a könyved?
A legendás Arrigo Sacchi egyszer azt mondta, nem érdekli, ha nem szeretik a játékosai, de ő a szart is kiveri belőlük, és különben is, a felesége szeresse. Az én esetemben, hogy ki szeret és ki nem, egyáltalán nem érdekel. Az életrajzi könyvem rólam szól és nem másokról. Hogy jutottam A-ba, majd A-ból B-be, majd B-ből C helyett vissza az A-ba. Az élet hullámvasútján utaztam, voltam fönn és lenn is. A könyvben nincsen valótlanság.

Volt olyan rész, amit nehéz volt kiírni magadból?
Nem. Mindig, mindent vállalok, amit valaha is megtettem. Azt, hogy mit műveltem az éjszakában, hogyan játszottam, mi a hitvallásom. Még egyszer hangsúlyozom, nem érdekel, mit mondanak, hogy ki szeret, hogy ki utál. Azt is érdekli, mi történt velem, aki gyűlöl. A véleményeket viszont el kell fogadni mindig.

Mire hívnád fel a mostani, aktív játékosok figyelmét a leginkább a könyvedből?
Azok, akik ma milliókat keresnek a semmiért, nem tudják, milyen volt a fociban az élet a mi időnkben, mit és mennyit kellett megtenni és szenvedni azért, hogy eljussál valahová. Manapság már a legügyetlenebbeket is kiviszik külföldre, aztán nem játszik senki. A mi időnkben tízen játszottunk a belga élvonalban, ma senki. Tanulságos rész az is, hogy mit és miért rontottam el. Viszont sosem sopánkodom, előre nézek. Elmesélem, milyen vagyok. Sokan más képet alkotnak rólam, talán most tisztábban láthatnak majd. És azt is hangsúlyozom, a véleményét most is majd mindenkinek tiszteletben tartom. Csak nem érdekelnek.

Sok fanatikus a tűzbe is utánad menne, nem is egyszer. Velük kapcsolatos sztorikról lehet olvasni?
Mindenről lehet, rengeteg történet van benne. Társakról, klubvezetőkről, a foci akkori felépítéséről, hogy működöt, milyen formában. Végig megy a könyv az életutamon, elmesélem, mi történt velem, miért nem sikerült játékosként és edzőként sem többre vinnem annál, mint ahol most vagyok.

 


 

Mennyien fognak beperelni emiatt?
Nem foglalkozom ezzel. Három jogász nézte át a könyvet a megjelenés előtt. Leírtam, mi történt, azokkal, akikkel átéltem. Megtörtént eset mindegyik.

Tudatosan tervezted a pályafutásod alatt, hogy egyszer könyvet írsz róla vagy egyszer csak elkapott az ihlet?
Három évvel ezelőtt ültünk le először Balczó Mátyás társszerkesztővel. Elmondtam, mi történt velem, lejegyezte, közösen megírtuk, szerkesztettük. Tizennégy környékén rövid időre politikai pályára léptem, ekkor magas rangú politikus javasolta, lépjek vissza és akkor az NB I-ben lehetek edző. Ekkor gondoltam, hogy leírom az életemet.

Politizálsz még?
Jelenleg nem foglalkozom a politikai pályával, de nem lehet tudni, mit hoz az élet.

Az ózdi utánpótlás fellendítése hogy halad?
Utánpótlás szakmai vezetőként tevékenykedem és nem is biztos, hogy az a jó, ahogy én dolgozom. Viszont a magukat nagy tekintélyűnek vallók bevezették a magyar focit a kátyúba, így sok veszítenivalóm nincsen. Ha csak egy jó focistát kinevelünk, akkor győztesnek mondhatjuk magunkat. Mert a milliárdos akadémiáknak még egyet sem sikerült.

Van még visszaút a számodra az NB I-be?
Kötve hiszem! Ha az elöljárók szemlélete ugyanilyen marad, akkor nem hiszem. Mindenki úgy van velem, hogy renitens vagyok. Én nem vagyok renitens, csak azzá tesznek. Őszinte fiú vagyok, akit ha átvernek, vagy ha nem fizetnek ki, akkor feszült leszek, mint a gitárhúr. Gyűlölöm, ha hülyének néznek. Engem úgy neveltek, hogy nem tudok oldalvizezni, simliskedni. Másoktól is elvárnám ezt, de a világ nem ilyen. Amikor ma Magyarországon klubtulajdonosok, klubtulajdonos politikusok mondják meg az edzőknek, hogy ki játsszon, az nem biztos, hogy az én világom. Olyan híd alá kívánok állni, amit magam építettem, mert ha rám borul, legalább én voltam a hülye. Ha más építi és betolnak alá, rám borul, akkor meg ne én legyek az. A mostani edzők hátsót nyalnak, szépen öltöznek, aranyosak. Az elmúlt hat-nyolc évben viszont nem értek el semmit. Van már kábé száznegyven Pro-licences edző, de mindig csak az az öt-hat kap kispadot. Azt csinálják, amit a tulajdonosok mondanak nekik. Meg ugye aranyosak is. Na, nekik, szépen el lehet ballagni. Sokan mondják, az Urbán ne pofázzon, mert nem tett még le semmit az asztalra. De könyörgöm, milyen asztalra, ha annak a szobának sem engednek a közelébe, amelyikben az asztal van? A REAC kevés pénzből gazdálkodott, a Vasasnál fél évig nem kaptunk fizetést, a játékosaim éheztek. Volt olyan, akitől megkérdeztem, tudott-e reggelizni edzés előtt. Azt mondta, két napja nem evett semmit. Nem kellett részt vennie a foglalkozáson. Hogy edzett volna, hogy várhattam volna el tőle, hogy köpje ki a tüdejét? Ha most odaengednének egy olyan csapathoz, amit egymilliárdból működtetnek, van reggeli, ebéd meg vacsora és nem érek el eredményt, soha többet nem kívánok a magyar futballban dolgozni. Addig viszont nyugodtan pofázhatok. Dr. Mezey György megmondta, hülyébbnél, hülyébbek jönnek külföldről is. Húzni kell egy vonalat. Aki nem csinált semmit az elmúlt hat-nyolc évben, az mehet!

Andy Vajna helyében az nb1.hu nem csak magát a könyvet venné meg…
 

Friss képek az épülő Puskás Ferenc Stadionról - NB1.hu

Képek az épülő Puskás Ferenc Stadionról

Legfrissebb híreink