Újra szurkolás: este a Trollfoci is játszik

A Vasas, a DVSC és a Puskás is megmérettetik.

Forrás:

Magyarországon jelenleg nem rendeznek a stadionokban focimeccseket, azonban a futballélet nem állt meg, csak más terepre költözött, a virtuális világba. 

Az esportok egyre nagyobb térnyerése nem kérdés, egyes tanulmányok és cikkek szerint csak idő kérdése, hogy mikor fogják a virtuális küzdelmeket többen nézni, mint a hagyományos sportokat. Az esport élet hazánkban is virágzik és nem is kell nagyon eltávolodni a futballtól, hiszen a Hungarian Pro Clubs League szervezésében, hétről hétre követhetjük a digitális gyepen folytatott küzdelmeket a FIFA 20 játékban.

Mi ez a virtuális bajnokság, mióta van?

A legtöbb focirajongó számára nem kell bemutatni a FIFA nevezetű játékot, amivel otthonunk kényelméből játszhatunk le izgalmasabbnál izgalmasabb meccseket, egy egész csapatot irányítva. Van azonban egy olyan játékmód is, amin sokszor túllépnek az emberek, ez a Be a Pro mód, amikor csak egyetlen játékost irányítunk a virtuális játéktéren. Ugyanúgy, mint a valóságban, itt is 11 játékos szükséges egy csapatba. Mindenkinek megvan a szerepe a pályán, a kapustól elkezdve a védőkön és a középpályásokon át a csatárokig. A Hungarian Pro Clubs Leauge ilyen csapatokat versenyeztet, összesen 4 osztályban.

A HPCL esport-bajnokság 2016. decemberében született meg és rohamos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Először hivatalos PS4 magyar bajnoksággá nőtte ki magát, majd 2019-től kezdve a Magyar Nemzeti Esport Bajnokság társligája lett, ahol a legnagyobb virtuális sportok mellett helyt kapott a FIFA ezen játékmódja is. Jelenleg a negyedik szezonja fut a K&H MNEB HPCL-nek, 3 osztállyal PlayStation 4-en és eggyel Xbox One-on.

A bajnokság tagja a ITFA-nak, ami a FIFA-nak felel meg, valamint alapító tagja EVFA-nak, ami a FIFA esport UEFA-ja. Ebből adódóan a csapatok indulhatnak a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, valamint a magyar válogatott is részt vehet a világeseményeken.

Kik a résztvevők?

A bajnokság résztvevői igencsak széles skálán mozognak. Jelenleg 4 osztályban folynak a küzdelmek, az amatőr csapatok mellett számos NB I-es, NB  II-es és NB III-as klub képviselteti magát, a ,,hagyományos" esport csapatok mellett. Az előző első osztályú bajnokságot a Veszprém Futsal Esport nyerte, a második helyet a DIGI Sport Honvéd szerezte meg, míg a harmadik helyen a Nice Gaming végzett. Ebből is látszik, hogy már az NB I-es csapatok is aktív részei a ligának, akárcsak a több esportban is csapatot szerepeltető Nice Gaming.

A nagypályás focicsapatok közül a következőknek van ilyen szakosztálya: Puskás Akadémia, MTK, Honvéd, DVSC, DVTK, Vasas.

Hogy zajlanak a versenyek?

Az első és másodosztályt egyaránt 12 csapat alkotja, míg a harmadosztály létszáma a jelentkező csapatok számától függ. A felsőbb vagy alsóbb osztályokba való kerülésről feljutás, illetve kiesés dönt, akár csak a valóságban. Oda-visszavágós rendszerben zajlik a bajnokság, azonban a csapatok közvetlenül egymás után játsszák le egymással a két meccset, így minden fordulóban kétszer kell kiszaladniuk a virtuális gyepre.

A bajnokság mellett Magyar Kupát is rendeznek a szervezők, ami egyenes kieséses rendszerben zajlik, itt viszont csak egyetlen mérkőzésen dől el a továbbjutás sorsa.

A Magyar Kupa-győztese, valamint az első osztály csapatai az elért helyezésük alapján, nemzetközi kupákra (Bajnokok Ligája és Európa-liga) kvalifikálhatják magukat. A kvótákról az EVFA koefficiens dönt.

Milyen meccsek lesznek ma, milyen téttel?

A mai napon két párosítással folytatódik a virtuális NB I, az első forduló vasárnap volt, azonban ezt a két meccset elhalasztották, így most szaladnak ki a virtuális gyepre a csapatok.

20.30-tól a Trollfoci-Hálószaggató Esport csap össze az NB I-be frissen feljutott Vasas e-Sporttal, majd 21.00-tól a DVSC Esport - grandcasino.hu mérkőzik meg a Puskás Esporttal. A bajnokság az első fordulónál tart, így a győztes csapatok jó rajtot vehetnek, ezzel is megágyazva egy sikeres szezonnak.

A mérkőzéseket a linkre kattintva lehet majd nyomon követni 20.30-tól.

Oktatás segítése, nemes felajánlás

A liga a társadalmi felelősségvállalásban is jeleskedik, felajánlották a segítségüket, hogy könnyeben kiépüljön az e-learning. A koronavírus miatt bezárta a kapuit az összes köz és felsőoktatási intézmény, ezzel is lassítva a járványt. Nagy a tapasztalatuk az online szervezésben, így virtuális iskolák kiépítésében segítik az oktatási intézményeket.

 

Hungarian Pro Clubs League

Kedves Tanárok, Magyar Közoktatás ! Bár nem szerettük volna, hogy így jöjjön el a „mi időnk", de szeretnénk most azok nevében segíteni a kialakult helyzeten, akik már az elmúlt négy évben is inkább...

Legfrissebb híreink