Újpesti címerháború: a megoldás szerződéstervezeteit szereztük meg

Duchatelet moratóriuma és az adószámmegvonás.

Forrás:

Évek óta tart az ellentét az Újpest FC és az UTE között, méghozzá a címerügy miatt.

A széles közvélemény 2017 júniusában értesülhetett arról, hogy előbbi szervezet megkívánja változtatni a címert, ezért szavazást hozott létre honlapján, melyről azt jelentette egy héttel később, hogy az az embléma nyert, amelyiket azóta sem fogadták el az Újpest szurkolói.

A bejelentés után a kisebbségi tulajdonos UTE azonnal jelezte, hogy jogi lépéseket tesz majd az ügyben, mondván, a belegyezése nélkül nem történhetett volna meg a változtatás.

Azóta nagyon sok dolog történt az ügyben, perek, bírósági és egyéb ítéletek is születtek. Az UTE kőkeményen ragaszkodik a jól bevált, szurkolók által is kedvelt címerhez és ezt a tegnapi közleményében is jelezte, amikor Őze István elnök jelezte, hogy nem vesz részt az Újpest FC, címerügyben (is) összehívott szurkolói ankétján, amin viszont ott lesz Roderick Duchatelet, az FC tulajdonosa, aki ígérete szerint minden kérdésre válaszol majd.

Újpesti Torna Egylet Hivatalos

 

 

A címervita miatt a lila-fehér drukkerhad többször is tartott tüntetést, bojkottálta a csapat mérkőzéseit, így tettek tavasszal is, és annak ellenére is kitartottak döntésük mellett, hogy a csapatot meglegyintette a kiesés szele is.

 

Azt a csapatot, mely mezén mindkét címert, egymást mellett szerepeltetve lépett pályára a bajnoki hajrában a tavasszal. És azóta ugye már az is bejelentésre került, hogy a következő bajnokságban ismét mindkét embléma szerepelni fog a dresszeken, de már egymásra helyezve.

A címerügy hátterében is áll, hogy az Újpest FC-nek nem igazán volt beleszólása az utánpótlás-ügyekbe, ezért sajátot hozott létre, amivel kapcsolatban az elmúlt hetekben jelentek meg olyan nyilatkozatok, hogy az Újpest FC szeretné, ha a helyzet megoldódna.

Szeretnék a közös, általuk finanszírozott utánpótlást és a címer visszaállítását is, és szerintük nem igazak azok a vádak, melyek szerint az Újpest FC az UTE létesítményeire hajaz, amikről egyébként köztudott, hogy önkormányzati tulajdonban vannak.

Dióhéjban összefoglalva ez az ügy háttere, minden részlet megtalálható mindkét fél összes (!) közleményeivel (amikről tudomást szereztünk vagy megkaptuk), megszólalásaival és a szurkolók cselekedeteivel kapcsolatban is a linkre kattintva, a kezdetekig visszamenőleg.

Azt, hogy mikor lesz végleges megoldás nem tudni, azt viszont igen, hogy az nb1.hu is azt szeretné, ha a felek kiegyeznének egymással, mert annak hasznát az újpesti (és ezáltal a magyar) labdarúgás és az Újpest-drukkerhada látná, mindkettő megérdemelné végre, hogy béke legyen, ami az eredményesség záloga, hosszútávon.

 

Fontos momentum, hogy az UTE 0,25%-os tulajdonrésszel rendelkezik az Újpest FC-ben. A tulajdonjog egy korlátolt felelősségű társaságban az jelenti, hogy a tulajdoni hányad arányában a tulajdonosok részt vesznek a döntéshozatalban, részesülnek a nyereségből, veszteség esetén a tulajdoni hányad arányában pótbefizetést teljesítenek. Ez a 0,25% pár éve még jóval több volt. Mivel az UTE nem tudott anyagilag hozzájárulni a klub működéséhez, ezért a százalékos tulajdonrésze folyamatosan csökkent. Jelenleg sem működik társtulajdonosként együtt az Újpest 1885 Futball Kft-vel, ezért Roderick Duchatelet felajánlotta Őze Istvánnak, hogy a költségek csökkentése miatt megveszi a 0,25%-ot, mindezt azzal a feltétellel, hogy az arculati elemek megváltoztatására (címer, színek) komoly moratóriumot kér maga ellen (akár adószámmegvonást is, mely a cég működését szüntetné meg), melyet szerződésben rögzítenének.  

 

És akkor most jöjjön néhány szerződéstervezet, melyeket hosszas, hetek óta tartó oknyomozás végeredményeként szerzett meg az nb1.hu. Ezek a javaslatok (még?) nincsenek aláírva. A szerződéstervezeteket az Újpest FC tette az UTE-nak.

Amennyiben a felek bármilyen kommunikét megjelentetnek az üggyel kapcsolatban, azt szokásunkhoz híven, változtatás és véleményezés nélkül publikáljuk majd.


 

Legfrissebb híreink