Újpest-ZTE: a fradisták is kikészültek a lelátón

Mindkét vezetőedző érti a szakmáját.

Forrás:

ÚJPEST-ZTE 2-2

2006!

Ez volt az az év, amikor Németországban Olaszország világbajnok lett, amikor a DVSC másodszor megnyerte az NB I-et, és amikor Michael Schumacher, a valaha volt legjobb F1-es pilóta (soha nem is lesz nála jobb) az év végén bejelentette a visszavonulását.

De ez volt az az év is, amikor az Újpest legnagyobb legendája, Szusza Ferenc elhunyt (augusztus elsején), és szintén ebben az évben hagyott itt bennünket Puskás Ferenc (november 17-én).

És ez volt az az év, amikor a politikailag forrongó szeptemberben a ZTE utoljára győzni tudott a Megyeri úton az Újpest ellen. Akkor a vezetőedző Waltner Róbert, valamint segítői, Molnár Balázs és Ferenczi István is ott voltak a pályán, akkor is a vendégeket erősíteve.

A Zalaegerszegnek most is kellett volna a diadal, mert a bajnokságban eddig még csak egyszer győzött (a DVSC otthonában, ezen kívül egyszer szerzett még pontot, az első fordulóban a Vidi ellen otthon), de a liláknak még nagyobb szükségük volt a sikerre, mert eddig egy mérkőzésen sem szereztek még három pontot.

Éppen ezért is lett volna nagy szükségük a hazaiaknak a fanatikusaik támogatására, de a címervita, meg a meccsre járás szempontjából lehetetlen kezdési időpont miatt, nem voltak túl sokan a Szuszában.

A hétfő este tényleg nem jó időpont, hogy ott legyenek a szurkolók a stadion(ok)ban. A hazaiaknak sem a legideálisabb, akiknek meg oda és vissza több száz kilométert kell utazniuk, pláne nem, ezért szoktak kevesebben lenni a vendégben mindenhol, mintha mondjuk szombat délután lenne a meccs. Viszont már nagyon hosszú ideje a tévé diktál, és mivel a tévében többen néznek meccseket, ezért többet érnek a közvetítések során bemutatott hirdetések, mint amennyi bevétel van az eladott jegyekből és a helyszínen fogyasztott sörökből és egyebekből, így a kluboknak meg kell felelniük az első számú pénzforrás kívánságainak – egyébként a világ gyakorlatilag minden táján.

Aztán az történt nagyjából 10 perccel a kezdés után, hogy a vendégszektorba ultrák vonultak be, de nemcsak zalaegerszegiek, hanem fradisták is bőven, amiben pont semmi meglepő nincsen, hiszen az FTC és a ZTE fanatikusai évtizedek óta sportbarátságot ápolnak egymással. Ettől a pillanattól kezdve felpaprikázódott a hangulat, majd a sérüléséből visszatért Beridze lehűtötte a kedélyeket.

De csak a kék-fehéreknek szurkolókét, mert a Szuszában lévő lilák közül többen is akkora katarzist éltek át emiatt, hogy gólörömükben, mivel elégtételt is éreztek, néhányan a vendégszurkolók felé kezdtek el futni...

Innentől kezdve nyugisabb lett a mérkőzés, főleg a pályán, mert az Újpestnek már nem kellett mindig, minden pillanatban rohannia, a ZTE támadásai meg kissé darabosnak tűntek. 

Azért Lesjak 23. percben bemutatott és nem is veszélytelen ollózása tapsot és csettintést is érdemelt (és persze a hazai hívek szájából az ijedtség miatt a legismertebb magyar kötőszó is kiszaladt a hű szócska után), mint ahogy Demjén mozdulata is, amikor a léc alól piszkálta ki Kutrumbisz 6 méteres löketét, és amikor ezt gondoltuk, még nem vettük észre, hogy les miatt nem lett volna gól az újpesti próbálkozás.

A szünetben az Újpest erőcsatára Tallo helyett a lilák pengéje, Croizet érkezett, Waltner Róbert már az első félidőben cserélt: Zimonyi helyére (aki nem örült ennek) Milovanovics érkezett a 32. percben.

Fordulás után pont ott folytatódott a mérkőzés, ahol abbamaradt. Kis mezőnyfölényben volt a ZTE, a vendégszektorból szólt a szurkolás, az Újpest meg továbbra sem kapkodott. Persze bármikor szívesen szereztek volna újabb gólt a hazaik, de tényleg nem látszódott és érződött rajtuk a helyszínen, hogy remegnének az idegtől.

Aztán a 68. percben megváltozott a helyzet, mert Pauljevic piros lapot kapott, többek szerint könyökölt is előtte, de inkább az lehetett a bűne, hogy odaszólt a bírónak. 

Az emberelőnyt gólra váltotta a ZTE, méghozzá a volt újpesti, Koszta Márk révén.

Öt perccel a vége előtt Ubochioma a ZTE-nek, majd picivel később Croizet a liláknak dönthette el volna a három pont sorsát, de Demjén a kapufára tolta a lövését – hatalmas bravúr volt.

A piros lap nagyon jót tett a meccsnek, több lett az izgalom, a helyzet, az emberhátrányban játszó Újpest a legvégén a csereként beállt Bjelos révén megszerezte a vezetést, de fél pillanattal később a szintén csereként beállt Spoljaric egyenlített.

A vége elképesztően izgalmas és remek volt, kár, hogy nem volt végig ilyen a meccs.

Viszont Michael Oenning és Waltner Róbert is bebizonyította, hogy érti a szakmája egyik legfontosabb részét, a cserélést.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: A ZTE EGYENLÍTÉSE
Hosszabbításban, emberelőnyben gólt kapni nem túl lélekemelő, de a ZTE nem roppant össze és egyenlített a végén. Ez sokat jelenthet a ZTE-nek a továbbiakra...

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: GIORGI BERIDZE ÉS KOSZTA MÁRK
Utoljára bajnokin augusztus elsején, a Puskás Akadémia ellen játszott Beridze, és kár lenne tagadni, nagyon hiányzott az Újpestből. Góllal, szép góllal tért vissza, lendületes volt, keresték a társak, cseréje a kihagyása és az emberhátrányba kerülés miatt következhetett be. Koszta gólt szerzett és gólpasszt adott, ez egész meccsen agilis volt. Nagyon fontos láncszeme a ZTE-nek.

GÓLOK TÖRTÉNETE:
13. p.:
Tizenharmadikán nyilván a tizenharmadik percben kell megszületnie az első gólnak. Mitrovics remek zsugája után a visszatérő Beridze 11 méterről, három védő közül emel jobbal a bal felső sarokba. 1-0!

82. p.: Halilovic szépen indítja Borukovot, akinek a jobb oldali beadását Koszta 7 méterről fejelte a jobb alsó sarokba. 1-1!

90+2, p.: Croizet passzát Bjelos a jobb alsó sarokba rúgja kissé jobbról, ballal, 16 méterről. Lesjak és Gergényi hibái persze nagyon kellettek hozzá. 2-1!

90+3. p.: Egy távoli ívelést Koszta a csereember, Spoljaric elé stukkol, aki jobbal középről, 15 méterről a jobb alsóba lő. 2-2!

JEGYZŐKÖNYV:

Újpest FC-Zalaegerszegi TE 2-2 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 1308 néző, v: Solymosi
Újpest: Banai - Pauljevic, Kastrati, Kutrumbisz, Antonov - Mack, Mitrovic - Stieber (Bjelos, 73.), Katona M., Beridze (Csongvai, 73.) - Tallo (Croizet, a szünetben)
ZTE: Demjén - Huszti A. (Ubochioma, 70.), Lesjak, Serafimov, Gergényi - Bedi (Borukov, 76.), Sankovic - Zimonyi (Milovanovic, 33.), Tajti (Halilovic, a szünetben), Skribek (Spoljaric, 70.) - Koszta M.
gólszerzők: Beridze (13.), Bjelos (92.), illetve Koszta M. (82.), Spoljaric (93.)
kiállítva: Pauljevic (68.)
sárga lap: Stieber (78.), illetve Huszti A. (60.), Gergényi (69.)

KÖVETKEZŐ FELADAT:
Az Újpest a hétvégén Tiszakécskére látogat a Magyar Kupában, majd a Derbin az FTC vendége lesz, a ZTE Vácon bizonyíthat a kupában, majd a Paksot fogadja.

Tabella a linkre kattintva érhető el.

REAKCIÓK:

 

Legfrissebb híreink