Újpest-Vidi: a pályán sírt az újpesti, majd jött a csoda

A 14-es erejével megtört a jég - de még hogy!

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

ÚJPEST-MOL FEHÉRVÁR FC 1-0

Hihetetlen, mennyi dolog változott május 3-a óta.

Nem filozofálásról vagy életbölcsességekről van szó, hanem az Újpestről és a MOL Fehérvárról, azaz arról a két csapatról, amely az említett időpontban Magyar Kupa-döntőt játszott a Puskás Arénában.

Akkor és ott (hosszabbítás után) az Újpest győzött 1-0-ra - akárcsak most. Mondhatnánk tehát, hogy nem történt meglepetés, vagy egy "átlagos" péntek esti bajnokiról lett volna szó a NB I 10. fordulójában, de egészen nagyot hazudnánk.

Márpedig az Újpest legyőzte a Szusza Ferenc Stadionban az életlenül, a Honvéd elleni, egy héttel ezelőtti sikerhez képest kifejezetten gyengén játszó Vidit, és áttört egy olyan gátat, ami a legfontosabb, és talán az utolsó pillanatban érkezett.

És a bajnokságban aratott első sikerüknél picit több is történt. Noha maradtak a tabella utolsó helyén, de a meccsen a 14. perctől emberhátrányban futballoztak, a sorsa szempontjából pengeélen táncoló (?) Michael Oenning vezetőedző a 18. percben lecserélte egyszem valódi csatárát, Konét és behozott a helyére egy védőt, ami egyre utalt: maximum a pontszerzés jöhet össze.

Az első félidő végén Banai kellett ahhoz, hogy ne kerüljön előnybe a Vidi, ellenben a második játékrész elején a bátran játszó Újpest kihasználta a fehérvári védők hibáját, és Csongvai belőtte a létfontosságú gólt, ami - mint a hátralévő bő félórában kiderült - sorsdöntőnek bizonyult, hisz a fehérváriak támadójátékában egyszerűen nem volt benne az egyenlítés, hiába játszottak emberelőnyben.

Ráadásul milyen érdekes a sors: Csongvai egyfajta szimbólumot is jelenthet az Újpest számára, hisz egyrészt magyar játékosról van szó (ami a helyszínen remek hangulatot varázsoló, és ezúttal ünnepelni is tudó újpesti szurkolók szempontjából egyáltalán nem mellékes), másrészt a 14-es mezszámban futballozik. A 14-es ereje pedig ezúttal segítség volt, hisz Pauljevicet a 14. percben állította ki Andó-Szabó játékvezető teljesen jogosan a Negóval szemben elkövetett szabálytalansága miatt.

Pauljevic még a pályán elsírta magát, és könnyek között sétált le a pályáról - ahogy a mérkőzés kommentátora, Hajdú B. István fogalmazott az M4 Sport élő adásában, légiós ide, légiós oda, rajta is látszott, hogy fontos neki az Újpest. Mint ahogy a nem a legszebben játszó, ellenben küzdő-hajtó lilák megérdemlik a dicséretet a drukkereiktől is, és elindulhatnak egy olyan úton, ami a bajnokságban jóval magasabbra predesztinálja őket - holott még egyáltalán nincsenek kint a vízből, és Oenning vezetőedző sem lehet nyugodt.

A Vidinek pedig javítania kell ezen a teljesítményén, amennyiben oda szeretne érni a dobogóra a végelszámolásnál.


A MECCS FŐSZEREPLŐJE: CSONGVAI ÁRON

Jól csapott le az adódó lehetőségre, és mondani sem kell, mennyire fontos gólt szerzett az Újpest szempontjából.


A MECCS KULCSMOMENTUMA: BANAI VÉDÉSE 

Ha nincs a bravúrja az első félidő vége előtt Funsho lövésénél, vélhetően teljesen máshogy alakul a meccs és ellentétes eredmény születik. 


A GÓL TÖRTÉNETE:

51. perc: Egy fehérvári labdavesztést követően a bizonytalankodó Musliu hibáját Csongvai használta ki, aki elvitte Kovács mellett a labdát és nagyjából tíz méterről a kapuba helyezett. 1-0


A KÖVETKEZŐ FELADAT:

Az Újpest a Mezőkövesd otthonában folytatja a bajnokságot október 29-én, míg 30-án az Újpest Mezőkövesdre látogat. A Magyar Kupában az újpestiekre vár még egy feladat a bajnoki előtt, 27-én Budafokra látogatnak.


JEGYZŐKÖNYV:

OTP Bank Liga, 10. forduló:
Újpest FC-MOL Fehérvár FC 1-0 (0-0)


Újpest: Banai - Kastrati, Kutrumpisz, Csongvai - Pauljevic, Mack, Mitrovic, Katona (Stieber Z., 75.) Antonov - Mory (Diaby, 19.), Beridze (Croizet, 70.)
MOL Fehérvár: Kovács D. - Fiola (Dárdai, 71.), Rus, Musliu, Stopira (Heister, 78.) - Nego, Makarenko - Bamgboye, Kodro (Jallow, 71.), Petrjak (Kovács I., a szünetben.) - Zivzivadze (Nikolics, 61.)

gólszerző: Csongvai (50.)
sárga lap: Stieber Z. (83.), Banai (94.), illetve Petrjak (14.), Makarenko (32.), Rus (79.)
kiállítva: Pauljevic (13.)
 

A tabella a linkre kattintva érhető el.

FRISSÍTÉS:

Legfrissebb híreink