Újpest: kitiltják a rasszista szurkolókat

Hivatalos bejelentés.

Forrás: ujpestfc.hu

ÍME, AZ ÚJPEST HIVATALOS BEJELENTÉSE:

,,A MOL Magyar Kupa után az MLSZ 1,5 millió forintra büntette klubunkat, melyet az alábbi határozattal indokolt:

„A FEB a MOL Fehérvár FC – Újpest FC döntő mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet, egészségvédelmi protokollra vonatkozó előírások megsértéséért, szurkolói részéről megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálásáért, pirotechnikai eszköz használatáért és rasszista megnyilvánulásaiért („huhogás”) 1.500.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a sportszervezet 1 soron következő hazai férfi felnőtt nagypályás MOL Magyar Kupa-mérkőzésén a Szusza Ferenc Stadion „D” lelátórésze valamennyi szektorának lezárását.”

Több szurkolói fórumon is kérdezték, hogy ez mire és hogyan vonatkozik, felmerült az is, hogy jelenleg kell-e szektort bezárnunk, illetve a zártkapus meccs lehetősége. Megkérdeztük Vállai Istvánt, biztonsági igazgatónkat, hogy segítsen tisztába tenni, pontosan mit is jelent ez a határozat, miért történt és mikor kell szektort bezárnunk.

Talán egyszerűbb, ha szétbontjuk az egyes cselekményeket – kezdte Vállai. Az egészségügyi protokoll kapcsán az MLSZ-nek vannak konkrét iránymutatása, melynek megsértését a Fegyelmi Szabályzat külön taglalja, így jelen esetben a játékosaink által ilyen módon megvalósítható „bűneit” 50-500 ezer forintig büntetheti a Fegyelmi Bizottság. Az egészségügyi protokollt a játékosaink szegték meg, ezek közé tartozott a gólörömnél a szurkolókkal való kontaktus, pacsizás, a zóna átlépés, vagy a nem tesztelt hozzátartozó pályára való behozása. Számításaim szerint a csapat ünneplése, gólmámora 300 ezer forintot érhetett.

A következők a szurkolói megnyilvánulásért, cselekményért kiszabott büntetések. Ehhez tudni kell, hogy minden klub a saját szurkolóiért felel, ezért a bírságot a klubnak kell kifizetnie, amelyet aztán polgári peres úton van lehetősége a renitens nézőkön behajtania.

Obszcén szavak használatáért, bekiabálásáért jellemzően „nem annyira magas” a büntetés. Ennek mértékét azok gyakorisága, a mérkőzés hangulatára nyomott bélyege befolyásolja. Tehát, ha az egész mérkőzés alatt zajló sportszerűtlen szurkolás súlyos mértékben zavarja, megbotránkoztatja a kilátogatók és a tv-nézők nyugalmát, azt akár 1 millió forintig „díjazza” az MLSZ Fegyelmi Bizottsága. A büntetésnél vizsgálják a meccs hangulatát, az indulatokat, így sok esetben el is tekintenek a retorziótól vagy a minimális büntetési tételt alkalmazzák. Esetünkben számításaim szerint a minimumot, vagyis 200.000,- Ft-ot kaptunk. Megjegyzem, hogy ezzel a büntetéssel gyakran mérik meg klubunkat.

Azonban van két súlyos szabálysértés, melyet mind az MLSZ, a FIFA, illetve az UEFA is nagyon komolyan vesz. Esetünkben mindkettőt megsértették szurkolóink. Az egyik a pirotechnika, mely ugyan, csak egy darab volt, és a mérkőzés lefújását követő ünneplés pillanatában került meggyújtásra, attól még ugyanúgy szabálysértés, mert a rendezvény a kapunyitástól a kapuk zárásáig tart. A bírság összegét a 2020-ban módosított Fegyelmi Szabályzatban az MLSZ rendkívüli módon megemelte, így már 1 piró elműködtetését 1- és 10 millió forint között értékelik.

A fentieken túl sokkal nagyobb a hangsúly, amelytől klubunk – akárcsak a többi klub - maximálisan elhatárolódik, az pedig a rasszizmus, a rasszista megnyilvánulások, melyről beszélnünk kell. A tavalyi szezonban az összesen 5 millió forintos bírságból mintegy 4,5 millió forintot fizetett klubunk néhány renitens szurkolónk, pár (3-5) másodpercig tartó huhogásáért. Emiatt a tavalyi évben a biztonsági gárdánk ismert tagjai külön kérték fanatikusainkat, hogy az ilyen verbális incidenseket mellőzzék, melynek azt gondolom, tényleg nincs helye a lelátókon. Azóta a büntetési tétel módosításra került ezen cselekmények kapcsán, ami azt jelenti, hogy első előfordulás esetén szektorbezárás, majd a következőnél zárt kapu és pénzbüntetés sújtja a klubot.

A Kupadöntőn néhány szurkolónk három alkalommal is rasszista megnyilvánulással fogadta az ellenfél, a kapunk elé befutó játékosát. Ez a már többször is említett huhogás. Jelen esetben – büntetés szerint - a következő hazai MOL Magyar Kupa mérkőzésen be kell zárnunk a D szektort, de ha ez újra előfordul, akkor zárt kapuk mögött kell megrendeznünk a mérkőzést és még 1-10 millió forint büntetésre is számíthatunk. Ugyanez igaz az NBI-es meccsekre is, sőt nemzetközi mérkőzéseken még szigorúbban vonják felelősségre a klubot. Ezért szeretnénk ismételten felhívni a szurkolóink figyelmét, hogy ne vegyük el a szurkolás lehetőségét a többiektől, és ne fosszuk meg a játékosainkat sem attól, hogy hosszú idő után végre újra hangos stadionban játszhassanak.

Ennek elkerülése érdekében a biztonsági szolgálattal közösen, kiemelt figyelmet fogunk fordítani a rasszista megnyilvánulásokat elkövetőkre, tettenérés, vagy kép- és hangfelvétel alapján az elkövetőt a mérkőzéseinkről kitiltjuk és az MLSZ-től kapott pénzbírság tovább terhelésére is számíthat."

Legfrissebb híreink