Újpest-Kisvárda: változóban Oenning megítélése

Újra elkezdett magára találni Supka Attila csapata.

Forrás:

Hatalmas előítéletekkel várták az Újpest szurkolói is azt, hogy Michael Oenning, a gárda élére télen kinevezett vezetőedző mire lesz képes a lila-fehérekkel. Sokan csak legyintettek közülük is, mondván, kiesett a Vasassal, majd az Újpesttel is ki fog.

Azt persze még nem lehet tudni, hogy bennmarad-e az Újpesttel (is), csak sejteni, ám az már ismét bebizonyosodott, hogy az előítélet, akárcsak az élet minden területén, a labdarúgásban is borzalmasan félrevezető tud lenni. Mert a foci is egy olyan tényezője az életünknek, amiben csak a viselkedés és a nyújtott teljesítmény alapján kell(ene) ítélkezni. Meg még a tények minél szélesebb körű ismeretében.

Oenning ugyan valóban kiesett a Vasassal, de az már egy olyan Vasas volt, amelyik gárdának a gerince távozott, a távozók pótlása meg nem igazán sikerült a vezetőknek. Abban meg mindenki biztos lehet, hogy Oenning sem kérte azt (mint egyetlen edzőnek sem szokta), hogy engedjék el a legjobbjait.

Abból a Vasasból, mely csapat az irányításával az előző évben bronzérmes lett és kupadöntős. Az azt megelőző évben meg hasonlóan siralmas és kilátástalan helyzetben, mint az Újpest volt a télen most, benntartotta az élvonalban.

A lila-fehérek jelenleg 5 pontra vannak a kieső helytől, bejutottak a kupában a legjobb 4 közé, ennek megfelelően a német szakember megítélése is változik, legalábbis az olvasóink köreiben, mert ismét bebizonyosodott a tények egyik legfontosabb pillére: ítélkezni csak a viselkedés és az asztalra lerakott teljesítmény után lehet.

Az Újpest egyébként úgy talált magára fokozatosan a bajnokságban, hogy Junior Tallo, a DVTK elleni kiállítása miatt 4 meccs óta nem léphetett pályára, ma a Kisvárda ellen lesz utoljára, hogy nem játszhat (a kupában pályára léphetett a Kövesd ellen). Egyébként az ítélet meghozatala után az Újpest vezetői jelezték, hogy fellebbeznek (ami annyit tesz, hogy elindítják a fellebbezési folyamatot, ami egy többlépcsős rendszer), a játékost meg is hallgatta az FB, de ezek után sem változtatott a döntésén a testület, így maradt az 5 meccses bünti. 

Innentől kezdve meg már nem volt értelme tovább harcolni a gyakorlatban, mert mire az ügynek vége lett volna, pont letölti az eltiltását. Az elmélet meg ebben az esetben sem fontos igazából.

A Kisvárda kicsit más utat járt be, mint az Újpest. Supka Attila remek munkájának köszönhetően szárnyalt a gárda az ősszel, ám 2021-ben kissé megtorpant a gépezet, viszont a Kispest idegenbeli legyőzése, illetve a kupában a legjobb 4 közé való bekerülés helyrebillenthette az önbizalmakat. A két csapat egyébként egymás ellen játszik majd a döntőbe jutásért Kisvárdán...

A Kisvárdát jelenleg sem a nemzetközi kupaindulás, sem a kiesés veszélye nem fenyegeti, ám ha nem szerezne pontot, akkor keményebb helyzetbe kerülne a célkitűzése elérésével kapcsolatban, ami a bennmaradás minél hamarabb történő kiharcolása.

Éppen ezért is fogalmazta meg Supka a lényeget, hogy esetleges győzelem azt jelentené, hogy fontos lépést tennének a megvalósítása felé.

Kezdés 14.45-kor a Szuszában.

Legfrissebb híreink