Újpest: elveszett Bajnokok Ligája-trófea nyomában

BEK/BL: a lilák nyerték az elsőt, de a serleg elveszett

Forrás:

Fontos sajtótájékoztatót tartott az Újpest 1885 Szurkolói Klub és az UTE Baráti Kör. Az eseményen Tóth András, az UTE Baráti Kör vezetője, Borsche Gábor, az Újpest 1885 Szurkolói Klub elnöke, valamint Csapó Zoltán, aki a tornáról írt remek könyvet, adott tájékoztatást. Mint ismert, az Újpest 1930-ban megnyerte az akkori Bajnokok Ligájának megfelelő Bajnokok Tornáját. Az elnyert serleg a 1990-es években viszont sajnos elveszett.
 
Az említett viadal volt tehát az első verseny amelyet az európai bajnokcsapatok számára rendeztek, ezért sokan úgy tartják, hogy ez volt a BEK/Bajnokok Ligája előfutára. A tornát az UTE nyerte, négy mérkőzésen 16 szerzett és egy kapott góllal.
 
A trófea 1997-98-ban a Sportmúzeumban lett kiállítva, ezután ismeretlen körülmények között eltűnt. Az UTE akkori vezetése feljelentést tett, de a nyomozás nem járt sikerrel. 2003-ban szurkolói felhívásra újra keresés kezdődött, de sajnos nem vezetett eredményre.
 
A Kupát 100% ezüstből készítette a svájci Golay Fils and Stahl nevű cég ami a mai napig létezik, a kupa a nyitó képünkön látható.
 
Az UTE úgy ítéli meg, hogy az internet világában a szurkolói aktivitás segítségével eljuthat a hír oda ahol tudnak a kupáról, és így vissza kerülhet relikvia a méltó helyére!  Éppen ezért kérik a nyomravezetőt vagy megtalálót, hogy az UTE-val vegye fel a kapcsolatot a hivatalos elérhetőségeken (titkarsag@ute.hu).  
 
 
 
 
„A történet nem olyan egyszerű, egy-két dologban mi is sötétben tapogatózunk. Amikor megjelent Urbán Flórián könyve, akkor döntöttük el, hogy eredjünk a serleg nyomába. Egy hónappal ezelőtt elhatároztuk, hogy felhívást teszünk közzé, hogy aki bármit tud a serlegről, az jelezze felénk. Azóta megtudtuk, hogy több rendőrségi feljelentés miatt is keresték. Az UTE Eötvös úti székházából az MLSZ kölcsönkérte egy kiállításra. A trófea visszatért a székházba, de pár héttel később nyomtalanul eltűnt. Azóta többször próbáltuk megtalálni, de nem jártunk sikerrel. Voltak olyan információk, hogy költözésnél tűnt el, a klub honlapja azt írta, hogy 97/98-ban történt mindez. Úgy döntöttünk, a klub segítségét is kérjük, mert a közvélemény számára is információkat szolgáltathatnak majd. Nem a partizánakció a lényeg a számunkra, hanem az összefogás, hogy együtt találjuk meg a serleget. Előkerült a genfi szertárból egy zászló is, amit egy takarítónő talált meg, majd egy békési Újpest-szurkolóhoz került. Ez volt a döntőben a csere zászlónk, amiket a meccsek kezdetekor szoktak egymásnak adni a csapatok. A zászlót restaurálni kellett, a szurkolói klubok által adott adományokból tudtuk finanszírozni. Méltó helyet kívánunk neki találni, mondjuk a klub  VIP-helyiségében. Ha nem találnánk meg a kupát, akkor felmérjük a lehetőségét annak, hogy másolatot készítsünk róla és olyan helyen legyen kiállítva, amit a szurkolók is láthatnak majd. Ez a diadal egy másik magyar klub VVK-diadalához köthető. Ez a torna egyébként egyszerre zajlott a montevideói világbajnoksággal, ahová 2 hét volt eljutni, így az európaiak számára ez a viadal volt a középpontban. A kupa nem volt kicsi, hat kiló volt súlya, ezüst ötvözetből készült. A serlegen a résztvevő egyesületek nemzetek színei is megtalálható, 3300 pengőbe került, ami 3000 ezer svájci franknak felelt meg akkoriban. Amikor hazaért a kupa a vonattal, pillanatokra az ünneplő szurkolók is megszerezték, de pár perc után visszakerült a játékosokhoz. A vonat a Keletibe érkezett be, korabeli sajtójelentések szerint tízezren várták a győzteseket haza” – adták a tájékoztatást az újpesti fanatikusok.
 
 
 
 
„Magyarok vagyunk, magyaros a történet, nyugaton nem fordulhatna elő, hogy egy ilyen serleg eltűnjön. Az akkori vezetésnek is felelősége van ebben, mert slendriánok voltak, ha meg szándékosan tűnt el, akkor még nagyobb a baj. Remélem, előkerül a serleg, de nem füzök hozzá nagy reményt. Remélem, nem lesz igazam és előkerül” – mondta ki a frankót a díszvendég Urbán Flórián, aki azt is elmondta, külföldön a stadionokban külön helyük van az ilyen serlegeknek, mert a klubházak és a stadionok nem külön létesítményeket alkotnak. Hozzátette, mindenhol ügyelnek arra, hogy az ereklyéket láthassák a drukkerek. „Az Anderlechtnél, amikor ott játszottam, az első bajnoki előtt körbejárhatták a nézők a stadiont, megnézhették az ereklyéket. Belgiumban kiemelten fontos a szurkoló, hogy láthassa azt, miket ért el a klub, mert pontosan tudják, drukkerek nélkül nem lettek volna a sikerek és a kudarcok sem. Amikor belga kupát nyertem, kis másolatot kaptam én is, mint minden játékos.”
 
 
 
 
Az nb1.hu megkérdezte a résztvevőktől, hogy ha a vezetők és a rendőrök nyomoztak az ügyben, akkor miért nem ismeretesek a nyomozati iratok, mire egy levelet kaptunk, amit az Újpesti Torna Egylet klubigazgatójának részére küldtek. Hozzátették, ha a felhívás nem vezet eredményre, akkor jogi útra terelik az ügyet, nehogy az legyen, hogy valaki nem jogszerűen birtokolja a kupát vagy nem tud róla, hogy mit birtokol.
 
Az újpestiek azt is elmondták, az érintett klubokkal is tervezik a kapcsolat felvételét, főleg a rendező svájciakkal, mert szeretnék elérni, hogy az UEFA is elismerje, ez a sorozat volt a BEK/BL előfutára.
 
Bajnokok Tornája résztvevői
First Vienna FC (osztrák kupa győztes; 1929–30-ban 3. a bajnokságban) 
Cercle Brugge KSV (1929–30-ban bajnok) 
SK Slavia Praha (1929–30-ban bajnok) 
FC Sète (1929–30-ban kupa győztes) 
SpVgg Fürth (1929-ben bajnok) 
Újpest (1929–30-ban bajnok) 
AGC Bologna (1928–29-ben bajnok) 
Go Ahead (1929–30-ban bajnok) 
Real Unión Irún (1927-ben kupa győztes, 1929–30-ban 6. a bajnokságban) 
Servette FC (1929–30-ban bajnok)
 
Első forduló
Újpest-Irún 3-1
 
Negyeddöntő
Go Ahead-Újpest 0-7
 
Elődöntő
Újpest-Servette 3-0
 
Döntő
Újpest-Slavia Praha 3-0
 
Végeredmény
1. Újpest
2. Slavia Praha
3. First Vienna
4. Servette
5–8. Bologna, Fürth, Irún and Go Ahead
9–10. Cercle Brugge and FC Sète
 
 

Legfrissebb híreink