Újpest által küldött kupáról is mesélt Albert Flórián – interjú

Elmondta, kire szeretett volna hasonlítani az édesapja.

Forrás: Bors

Ifjabb Albert Flórián háromszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes a Ferencvárossal. Háromszor nyert magyar Szuperkupát, hatszor a magyar válogatottban is játszott. Élete a Ferencváros, és mint azt az nb1.hu-nak adott interjújában elmondta, a klub múltja is mindig magával ragadta. Annak ellenére, hogy régebben gyakorlatilag csak hallomásokból lehetett értesüléseket szerezni a dicső elődökről és sikereikről.
 
Alberttel kedden, az Fradi Múzeum új kiállítása után beszélgettünk, mely a zöld-fehérek 120 éves múltjának a gólkirályait mutatja be.
 

Melyik ereklyén akadt meg a legjobban a tekinteted?
Majdnem mindegyiken, mert nagyon kutatom a múltat, annak ellenére, hogy nem vagyok muzeológus. Viszont mindig is érdekelt a Fradi történelme. Csak hallommásból tudtam Schlosser Imre bácsiról, Sárosi Gyurka bácsiról, utóbbi apunak az egyik nagy kedvence volt olyannyira, hogy ő akart lenni az új Sárosi György. Hihetetlen, hogy régen milyen cipők és ereklyék voltak. Az is meglepett, hogy akkoriban az Újpest küldött kupát Sárosinak, amivel azt fejezték ki, hogy őt tartják a legnemesebb ellenfélnek. Nagyon tisztelem az elődöket, miattuk lett a Ferencváros a Ferencváros. Mi olyan generáció vagyunk, aki hozzá tudott tenni ahhoz, hogy az is maradjon.
 
A mostani gárda is hozzá tesz?
Persze, hiszen bajnokságot nyert és ezt már nem is lehet elvenni. Impozáns eredménnyel, bőven a vége előtt lett meg az aranyérem, de azt vallom, már februárban lehet tudni, hogy meglesz az első hely, annyira stabil volt a csapat. Jól sikerült a felkészülés, remek a háttér, minden klappol. Azt várom, hogy nemzetközi szinten is előre tudjunk lépni. És azt is, hogy stabilizálódjon a csapatnak az alapja, hogy a szurkolók még jobban tudjanak azonosulni a gárdával. Tudtak azonosulni egy Böde Danival, egy Gera Zolival. Mostanában több volt a cserélődés a játékoskeretben, mert keressük a legideálisabb csapatot, amelyik a nemzetközi porondon is megfelelő eredmények elérésére lesz képes. Nyilasi Tibor is gerincet, alapot adott először a csapatnak, majd az arra épülő gárda kiharcolta a BL-szereplést.
 

Ki a kedvenced a mostani bajnokcsapatból?
Leandro. Ő képviseli azt a tudást, könnyedséget, ami nekem nagyon tetszik a fociban. Még mindig benne van a váratlan a játékában. Azért szeretem a futballt, hogy mást, olyat lássak, amire csettinteni lehet. Olyat, amit az előző érában Muhamed Besic tudott. 
 
Melyik volt a kedvenc meccsed a bajnokságban?
A Vidi elleni győzelmünk. Kimondott erőfelmérő is volt, hogy hol tart a két gárda. 
 

null

null

Lehet gálázni ma az Újpest ellen?
Egy Fradi-Újpestet soha nem lehet gálameccsként felfogni. A Fradi-Újpest, nem azt mondom, hogy háború, de igazából ez a mérkőzés szól a magyar labdarúgásról. Beszélhetünk Fradi-Vidiről, az Örökrangadóról, de a Derbi az, ami mindig a Derbi. Ezen a meccsen mindig, mindent meg kell tenni, mert nem mindegy, hogy melyik mezt viseli az ember.
 
Lassan vége a bajnokságnak, Azerbajdzsánban tétmeccs vár a válogatottra. Hogyan látod a nemzeti csapat esélyeit?
Szerintem, nagyon nehéz helyzetben van a szövetségi kapitányunk. Nagyon jó, felkészült edzőnek tartom. Viszont új trend van a magyar bajnokságban megint, mert kevesebb szerepet kapnak a magyar fiatalok. Jobban bíznak az edzők a külföldiekben. Lehet, hogy ők jobbak, de annyira nem érzem annak őket.  Rossi viszont így nem tud annyi játékost kipróbálni, mert nincsenek annyian játékban, és aki nem játszik folyamatosan, hiába van nagyobb neve vagy múltja, nem tud a legjobb teljesítménnyel előrukkolni. Játszó embereket kell beraknia egy szövetségi kapitánynak, szerencsére Marco Rossi követi ezt az elvet.
 
Mi lesz a Derbi végeredménye?
Nem szoktam tippelni, de csak a Fradi!
 

Legfrissebb híreink