U21-es Európa-bajnokság: Gulácsi megtisztelő feladata

A mai napig büszke a magyar válogatott kapusa.

Forrás: Réti Zsolt

Az MLSZ közleménye:

"Hazánk Szlovéniával közösen ad otthont a 2021-es U21-es kontinenstornának, melynek magyar részről az RB Leipzig és a férfi A-válogatott BL-elődöntős kapusa lesz a hivatalos nagykövete.

A világjárvány miatt egyedülálló módon rendezik a tornát: a csoportmérkőzéseket 2021. március 24. és 31. között, az egyeneskieséses szakasz összecsapásait pedig május 31. és június 6. között rendezik.

Gulácsi Péter elsőkézből ismeri a nemzetközi utánpótlástornákat, hiszen a 2008-ban U19-es elődöntős, 2009-ben világbajnoki bronzérmet szerző U20-as válogatott alapembere volt. Az egyiptomi vb bronzmeccsén Costa Rica ellen három tizenegyest is kivédett az azóta rendszeres Bajnokok Ligája-résztvevő és felnőtt Eb-t is megjárt kapus.

A férfi A-válogatott hálóőre 2015 óta a Bundesligában szereplő RB Leipzig játékosa és alapembere, aki a 2017-18-as szezonban a tekintélyes Kicker szaklap osztályzatai alapján a német első osztály legjobb kapusa volt, a következő szezonban pedig már a Bundesliga legjobb játékosa lett, de ebben az idényben a legtöbb kapott gól nélkül lehozott mérkőzést elérő kapusnak járó Fehér Kesztyűt is ő szerezte meg, idén pedig a FourFourTwo angol nyelvű kiadása a világ legjobb kapusai közé választotta.

Gulácsit a pályán rendkívüli profizmus jellemzi, azon kívül pedig – immár apaként – rendszeresen vállal szerepet a társadalmi felelősségvállalás területén és jótékonykodik. A 11 évvel ezelőtti U20-as világbajnoki bronzérmet pedig pályafutása egyik legszebb emlékeként őrzi.

 

– A mai napig nagyon büszke vagyok a 2009-es U20-as világbajnokságon szerzett bronzéremre és mindig az is leszek – emlékszik vissza a válogatott kapus. – Már csak azért is, mert egy U20-as, illetve U21-es torna az utolsó lépcsőfok a felnőtt tornák előtt, vagyis a hangulatuk, a csapatok és minden egyéb csak nagyon kevéssel különbözik egy felnőtt tornától.

 

Ez pedig a szurkolók szemszögéből is fontos, hiszen azokat a játékosokat láthatják élőben, akik pár éven belül az európai topfutball legismertebb nevei lesznek, vagyis a jövő szupersztárjait.

Az európai labdarúgás következő csillagai hazánkban Budapesten, Győrben, Székesfehérváron és Szombathelyen fognak pályára lépni. A torna nagykövete szerint a játékosok számára is egyedülálló lehetőséget jelent a Szlovéniával közösen rendezendő U21-es Európa-bajnokság.

– A játékosok és a csapatok szempontjából nagyon fontos, hogy itt már majdnem egy felnőtt torna játékszínvonalát, hangulatát tapasztalhatják meg, ami kiemelt jelentőséggel bír a további fejlődésük szempontjából, illetve azt is pontosan fel tudják mérni, hogy miben kell még fejlődniük. Egy ilyen tornán ráadásul könnyen felfigyelhetnek az emberre a nagyobb klubok is, ha valaki jó teljesítményt nyújt. A hazai rendezés pedig véleményem szerint igazi ajándék, hiszen nagyon kevés labdarúgónak adatik meg pályafutása során, hogy a legnagyobb nemzetközi tornák valamelyikén hazai közönség előtt léphessen pályára. Abban pedig biztos vagyok, hogy – ha a szurkolók akkor ott lehetnek már a mérkőzéseken, akkor – a magyar drukkerek ugyanúgy fantasztikus hangulatot fognak varázsolni az U21-es válogatottnak, ahogy nekünk az A-válogatott mérkőzésein is szoktak.

Szlovén részről az Atlético Madrid kapusa, Jan Oblak, illetve az Atalantában játszó Josip Iličić lett az U21-es Európa-bajnokság nagykövete. 

A torna csoportjainak sorsolását csütörtökön 15 órakor rendezik, ekkor derül majd ki, hogy mely csapatok mely városokban lépnek pályára. A magyar válogatott Budapesten, a Bozsik Arénában, illetve Székesfehérváron fogja játszani csoportmérkőzéseit."

Legfrissebb híreink