U21: Balszerencsés vereséget szenvedtünk Görögországban

Athén – Kiváló görög helyzetkihasználás, Mervó-gól és kiállítás az Eb-selejtezőn. Frissítve!

Forrás: mlsz.hu

A magyar férfi U21-es válogatott 3–1-es vereséget szenvedett Görögország ellen az Athénban lejátszott Eb-selejtezőn. Michael Boris csapata nem játszott rosszul, többet birtokolta a labdát, mint ellenfele, és veszélyesebben játszott, ám a görögök szinte tökéletes helyzetkihasználása döntött.

 

A magyar válogatott számára nem indult jól a mérkőzés: az U21-es debütálása előtt álló Hegedűs János (Swietelsky-Haladás) már a bemelegítés alatt vádlisérülést szenvedett, a helyén Szilvási Péter (DVSC) kapott lehetőséget az utolsó pillanatban.

 

Kezdés után a görögök léptek fel támadólag, de a magyar válogatott nem ijedt meg, nemcsak hogy felvette a ritmust, de az első percek után átvette a kezdeményezést is. Michael Boris csapata földön tartott labdákkal, passzokkal építette fel a támadásait, míg a görögök inkább az erőteljes csatáraik felé ívelt labdákban bíztak – számolt be az mlsz.hu.

 

Felváltva alakultak ki lehetőségek a két kapu előtt, de igazi helyzetet egyik csapat sem tudott kidolgozni, a játékosok elsősorban biztonsági megoldásokra törekedtek. A mi oldalunkon Géresi és Cseke előtt adódott lövési lehetőség, Prossert pedig többször is csak szabálytalanul tudták megállítani, Mervó jól tartotta meg a labdákat.

 

A 27. percben ismét balszerencse sújtotta a csapatot: az első U21-es meccsét játszó Szántó Tamás (Rapid Wien) húzódott meg, le kellett cserélni, a helyén Madarász Márk folytatta.

 

A csere után is lendületben maradt a magyar csapat, ám a görögök egy labdaszerzés után éppen ezt használták ki: Anasztasziosz Donisz birkózta el magát a kapuig egy előre vágott labdával, és tizennégy méterről elpasszolta a labdát a kiszolgáltatott Banai mellett.

 

A magyar csapatot nem fogta meg a gól, sőt még inkább magához ragadta a mérkőzés irányítását. Cseke jól forgatta a csapatot, ám az utolsó passzok rendre pontatlannak bizonyultak a támadóharmadban. A 35. percben Géresi esett el egy csel után a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem látott okot a beavatkozásra, nem sokkal később Prosser lőtt fölé egy szabadrúgást.

 

A félidő parázs jelenetekkel ért véget: előbb Mervót könyökölték le, aztán a teljesen szabályos szerelést bemutató Szivacskinak támadt neki Sziopisz, a játékvezető négy sárga lapot is kiosztott az első játékrész végén.

 

A szünetben cserélt Michael Boris szövetségi edző: Holender helyén Kalmár lépett pályára, és átvette az irányító posztját Prossertől, aki a jobb szélre húzódott. Kalmár az 50. percben majdnem gólpasszal szállt be a meccsbe, de a remek kiugratása után Mervó hiába emelt a hálóba, a játékvezető lest ítélt. Öt perccel később azonban már érvényes volt a gól: Forgács ment el a bal oldalon, majd 35 méterről remekül ívelt a hosszú oldalon érkező Mervó irányába, aki nyolc méterről a védőket megelőzve bólintott a bal alsó sarokba.

 

Az egyenlítést követően is fölényben játszott a magyar csapat, mégis a görögök lőttek gólt a semmiből: egy bedobás után a remek felépítésű Kulurisz fordult be egy labdával, majd 15 méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt.

 

A hajrára újra átalakult a csapat Balogh beállítását követően: Kalmár lépett vissza a középpálya közepére, Prosser befelé húzódott a helyére, a válogatott pedig kétcsatáros játékra váltott. Hiába nőtt azonban a nyomás, a görögök tudták növelni az előnyüket: Hariszisz 20 méteres szabadrúgása szerencsétlenül pattant meg a védőkön, és végül a jobb sarokban kötött ki védhetetlenül, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés.

 

A játékvezető az utolsó percben második sárgával kiállította Mervót, a csatár egy leshelyzetet követően lőtt kapura, ezért kapta a szigorú büntetést.

 

– Az első félidőben nem tudtuk uralni a középpályát, ezért akadozott a játékunk. A másodikban azonban feljavultunk, és a kapott gól ellenére is jó mentalitással küzdött a csapat, uralni tudtuk a mérkőzést. A legnagyobb tanulság az, hogy hiába játszol jól, nemzetközi szinten az egyéni hibákat góllal bünteti az ellenfél. A vereség ellenére azt mondom: jól dolgoztak a srácok, a görögök ellen is lett volna esély 1–1 után a magunk javára fordítani a meccset. A sérülések miatt többször kellett váltanunk, ugyanakkor a futballban nincs »ha«, nem szabad kifogásokat keresnünk, tanulni kell a nemzetközi tapasztalatokból, minél többet dolgozni, és menni tovább a megkezdett úton – értékelt a mérkőzés után Michael Boris szövetségi edző.

 

Görögország–Magyarország 3–1 (1-0)

Gól: Donisz (28.), Kulurisz (70.), Hariszisz (83.) illetve Mervó (55.)

Kiállítva: Mervó (90+2)

Magyarország (4-2-3-1): Banai Dávid – Szivacski Donát, Lenzsér Bence , Szilvási Péter, Forgács Dávid – Cseke Benjámin, Szántó Tamás (Madarász Márk 26.) – Holender Filip (Kalmár Zsolt 45.), Prosser Dániel, Géresi Krisztián (Balogh Norbert 72.) – Mervó Bence

 

Legfrissebb híreink