U17-es Eb: elképesztő győzelmet aratott a magyar válogatott - videók

Öngól sem szegte fiataljaink kedvét.

Forrás:

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
OROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–3 (1–1)
Waterford, 200 néző. Vezette: Burchardt (dán)
Oroszország: Kupcov – Logacsov, Usahin, Kotyin, Konjuhov – Gubzsokov (Mutalijev, 60.), Vorobjov (Kratkov, a szünetben), Avaneszjan (Smakov, 72.), Scsetyinyin (Goljatov, 80.) – Szavinov (Gyenyiszov, 60.) – Sapovalov. Szövetségi edző: Dmitrij Homuha
Magyarország: Megyeri – Orosz, Dávid, Horváth M., Bekker – Ominger – Kalmár (Molnár R., 77.), Major, Kosznovszky, Németh A. – Szalay (Komáromi, 55.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Gólszerző: Sapovalov (20.), Bekker (87. – öngól), ill. Németh A. (33., 94.), Major (71. – 11-esből) 
Sárga lap: Vorobjov (45.), Szavinov (54.)
 
 
Férfi U17-es válogatottunk az oroszok ellen játszotta le utolsó Eb-csoportmérkőzését az írországi Európa-bajnokságon. Csapatunk hátrányból felállva legyőzte az oroszokat is, így hibátlan mérleggel, 9 ponttal jutott a negyeddöntőbe. A magyar válogatott két győzelem után kényelmes helyzetben várhatta az írországi Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzését. A csoportgyőzelmünk már korábban biztossá vált, így ebből a szempontból az oroszok elleni utolsó összecsapásnak már nem volt tétje. Más szempontból azonban nagyon is fontos volt, hogy milyen eredményt érünk el a találkozón, a torna egyenes kieséses szakaszában még lehet jelentősége a megszerzett pontszámnak is (az ötödik helyért játszó két csapat az lesz a negyeddöntő vesztesei közül, amely a legjobban szerepelt a csoportkörben). 
 
 
A csoportgyőzelmet követően Preisinger Sándor szövetségi edző nem vállalt kockázatot: több sárga lapos játékost is kihagyott a kezdőcsapatból, bizonyítási lehetőséget adva azoknak, akik eddig kevesebb játékperccel rendelkeztek az Eb-n (összesen nyolc helyen változott a kezdőcsapat az Izland elleni összecsapáshoz képest). 
 
 
Az oroszok kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában mezőnyfölényben futballoztak, egy-két szélen vezetett akció végén sikerült a védelmünk mögé kerülniük, de eltakarítottuk a kapunk elé érkező labdákat. A 16. percben Szalay Szabolcs előtt adódott a mieink első nagyobb lehetősége, de közelről nem tudta elpöckölni a labdát a kapus mellett. A 30. percben elcsúszott a védekezésünk, a középen érkező Sapovalovra nem jutott védő, az oroszok centere ezt kihasználva 7 méterről a hálóba lőtt egy jobb oldali beadást követően (1-0). 
 
 
A gól után rendezte a sorokat, és ezt követően többet vállalt támadásban a magyar válogatott, és a 34. percben egy szép egyéni teljesítményt követően sikerült egyenlíteni: Németh András kapta meg a labdát a felezővonaltól nem messze, megindult a kapu felé, majd 18 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-1). A gólunk után is aktívabbak voltunk támadásban, de szünetig újabb találat nem született.
 
 
A második félidő kiegyenlített mezőnyjátékkal kezdődött, Preisinger Sándor az 54.percben használta ki első cseréjét: Szalay Szabolcs helyére Komáromi György érkezett. Komáromi a 70. percben főszereplővé lépett elő, rástartolt egy üres területbe belőtt labdára, a 16-oson belül pedig már csak szabálytalanul tudták elválasztani a labdától. A megítélt tizenegyest Major Sámuel értékesítette, ezzel már nálunk volt az előny (1-2). A hajrában is vezettünk egy-két gyors kontrát,  ezekből nem született újabb gól, az oroszok viszont a 87. percben, egy jobb oldali szöglet után Mutaliev közelről bekotort góljával egyenlíteni tudtak (2-2). A középkezdés után nem sokkal Komáromi lövésénél a gólvonal előtt szabadított fel egy orosz védő. A rendes játékidő utolsó pillanataiban az oroszok pár másodpercen belül kétszer is eltalálták a keresztlécet, de újabb gólt nem szereztek. Nem úgy a magyar csapat, amely a 94. percben, egy ellentámadás végén megnyerte a meccset: Komáromi jobb oldali beadására Németh András érkezett és közelről a hálóba belsőzött (2-3), beállítva a végeredményt!
 
 
Az U17-es válogatott a jövő hétfői negyeddöntőben a D csoport második helyezettjével - Olaszországgal vagy Spanyolországgal - csap össze, győzelme esetén pedig biztosan kvalifikálja magát az őszi, brazíliai világbajnokságra. A kontinensviadalon 16 válogatott vesz részt, a döntőt május 19-én rendezik. A négy csoportból az első két-két csapat jut a negyeddöntőbe, a torna első öt helyezettje pedig szerepelhet a vb-n.

Legfrissebb híreink