Teljesítették a Honvéd vezetői a DVTK edzőjének kívánságát

Újra az kispesti ikon a Honvéd élén.

Forrás: budapesthonvedfc/facebook

Mint beszámoltunk róla, Giuseppe Sanninóval és stábjával, közös megegyezéssel szerződést bontott a Budapest Honvéd vezetősége.

A kispesti szakember nemrég, március elején tért vissza a kispadra, azelőtt 15 napig karanténba kényszerült, amire klubja utasította, mert Sannino korábban Olaszországban járt, és a kispesti szakember olyan emberekkel is érintkezhetett, akik koronavírussal fertőződhettek, így az olasz edző természetesen ebben az időszakban nem állhatott csapata rendelkezésére.

Hivatalos: távozik a Honvéd stábja - NB1.hu

 

 

A beugró szerepet akkor a Honvéd második csapatát irányító Pisont István kapta meg, aki az olasz tréner távollétében a DVTK elleni 4-1-es vereség alkalmával ült először NB I-es kispadon, majd a két Paks elleni döntetlennél, (amiből egy bajnoki és egy kupameccs volt) szerepelt a csapat mellett. A meccskeretbe, az összeállításba és a cserékbe nem volt beleszólása Pisontnak, azt az olasz stáb intézte, ezt maga a kispesti kedvenc árulta el az nb1.hu kérdésére a vereséggel végződő Diósgyőr elleni mérkőzés után, február végén.

 

Nem az ő csapata - Pisontból kifakadt az őszinteség - NB1.hu

 

 

„Az edzésprogramot, a meccskeretet és a kezdőcsapatot is az olasz stáb állította össze. A klubvezetőktől azt a feladatot kaptam, hogy erre a meccsre álljak készen. Ki kellett segítenem szeretet csapatomat, a Honvédot, mert nem várt helyzet állt elő, de nemcsak nálunk, hanem az egész világon. Tiszta szívből örülök, hogy a Honvédnál mutatkozhattam be az élvonalban, mint edző. Viszont a meccskeretbe, az összeállításba, de még a cserékbe sem volt beleszólásom, mindent az olasz kollégáim intéztek.”

A sima vendég győzelmet hozó mérkőzés ellenére a DVTK-t irányító Feczkó Tamás is gratulált Pisontnak:

"Gratulálok Kispest legnagyobb királyának, Pisont Istvánnak, hogy arra a kispadra tudott kerülni, ahová kellene neki. A szurkolók meg csak akkor szidják, ha a saját csapatával kap ki, mert ez nem az övé volt."

A piros-fehérek edzője reményeit fejezte ki, hogy Pisont nem csak beugróként kap majd szerepet kedvenc klubjánál, mint vezetőedző és Feczkó „kívánsága már hetekkel később meghallgatásra talált”, hiszen a talján szakember munkáját ideiglenesen újra Pisont István veszi át a Budapest Honvédnál.

Pisont a bajnokság szüneteltetésének időszakában egyéni edzéstervek alapján, az erőnléti edzővel közösen, (Valerio Zuddas április 30-ig még a klubnál marad) készíti föl a Honvéd játékosait a későbbi mérkőzésekre, tehát már a korábbi válogatott játékos felel az első csapatnál zajló munkáért.

Pisont játékosként a Budapest Honvédnál 1988-ban mutatkozott be. Hét évadot töltött el a fővárosi klubnál, összesen három bajnoki címet nyert a klubbal, 177 mérkőzésen 77 gólt szerezve piros-feketében.

A kispesti klub egyik legsikeresebb időszakának kedvence volt Pisont, technikás és gólerős játéka miatt a szurkolók a Legnagyobb Király becenévvel illeték.

Eredményes játékára természetesen külföldön is felfigyeltek, és Pisont hét év után elhagyta a piros-feketéket és Belgiumba, a Charleroi csapatához igazolt, de egy sérülés miatt (lábközépcsont-törés) nem sok lehetőséget kapott, így egy év után nem csak klubot, hanem országot is váltott, és Izraelben folytatta pályafutását.

A Beitar Jerusalem már tökéletes választásnak bizonyult, Pisont kétszer is bajnokságot nyert a klubbal, az év játékosának is megválasztották az Izraelben is gyorsan kedvenccé vált középpályást.

1998-ban ért karrierje csúcsára, a Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurt igazolt le, ahol 17 mérkőzésen is lehetőséget kapott, de egy edzőváltás után a partvonalon kívülre került, így a német élvonalban is csak egy idényt töltött.

Ezek után a futballista visszatért korábbi sikerei helyszínére Izraelbe, ahogy több csapatnál is szerepelt, legsikeresebben a Hapoel Tel-Aviv gárdájánál, amellyel bajnok és kupagyőztes lett, illetve az Európa-liga elődjének számító az UEFA-kupa negyeddöntőig jutott.

Az UEFA-kupa 2001-2002-es kiírásában a legjobb nyolcig meneteltek, többek között a Chelsea, a Lokomotiv Moszkva és a Parma kiejtésével. A negyeddöntőben az Inzaghi, Rui Costa és Gattusoval felálló Milan 2-1-es összesítéssel búcsúztatta Pisontékat, de a Hapoel, (ahol akkor Halmai Gábor is szerepelt) az első mérkőzést 1-0-ra megnyerte az olasz sztárcsapat ellen.

Pisont 2003-ban döntött a hazatérés mellett, visszatért Magyarországra, ahol az MTK ajánlatát fogadta el.

"Amikor játszottam, elég jól ment, viszont sokat voltam sérült a szezon során. Az év végén a vezetőség a fiatalítás mellett döntött, így több "idősebb" játékostól megváltak" - értékelte korábban utolsó élvonalbeli szezonját a középpályás.

Ezután került Pisont Vecsésre, ahova a korábbi csapattárs Csábi József hívta, majd az alsóbb osztályú Sárisáp együttesénél fejezte be labdarúgó karrierjét.

Pisont István 1991 és 1999 között 31 alkalommal szerepelt a nemzeti válogatottban és egy gólt szerzett (Azerbajdzsán ellen).

 

 

Játékos-pályafutása lezárása után edzősködni kezdett, többek között Vecsésen, majd 2016 februárjában a DVTK másodedzője lett.
2017-ben visszatért szeretett klubjához, és a Honvád-Magyar Futball Akadémiánál vállalt munkát. Azóta a "kis Honvéd", azaz a budapesti klub második számú csapatát irányította.

Pisont István sikerei:

Budapest Honvéd / Kispest-Honvéd:

Magyar bajnokság
bajnok: 1988–89, 1990–91, 1992–93
2. helyezett: 1993–94
3. helyezett: 1991–92

Magyar kupa:

győztes: 1989
döntős: 1990

Beitar Jerusalem:

Izraeli bajnokság:

bajnok: 1996–97, 1997–98

Hapoel Tel Aviv:

Izraeli bajnokság:
bajnok: 1999–2000

Izraeli kupa:
győztes: 2000

UEFA-kupa:
negyeddöntős: 2001–02

Válogatott:
Ötszörös olimpiai válogatott (1989–91), négyszeres ifjúsági válogatott (1987), egyszeres utánpótlás válogatott (1989), és harmincegyszeres felnőtt válogatott.

Legfrissebb híreink