Szurkolók az állatkínzás ellen: ami miatt összefognak az ultrák - HELYSZÍNI RIPORT

Szent küldetés, nagyon, de nagyon sokaknak.

Forrás: Juhász Gergely/nb1.hu

Állatot, gyereket, nőt és gyengébbet egyáltalán nem bántunk!

Ízléstelen mindegyik elítélendő cselekedet és nem is férfias, nem való igazi emberhez!

Erről kár lenne vitatkozni, mert így van. Hétfőn a Szurkolók az állatkínzók ellen budapesti irodájában jártunk, ahol Kapin Ricsivel, a mozgalom vezetőjével beszélgettünk.

December hatodikán volt az iroda nyitóünnepsége. Azért jött létre, hogy akik szeretnének adományozni, ne egy külső helyszínen kelljen, hogy találkozzanak egymással, ráadásul, az is fontos szempont volt, hogy a felek személyesen is meg tudják egymást ismerni mindannyian, ne csak a virtuális térben tartsák egymással a kapcsolatot. 

Mivel szurkolók állnak a kezdeményezés mögött, így van egy helyiség, ahol közösen tudnak meccseket is nézni.

 

 

Az átlagemberekben az a kép dívik csak a szurkolókról, hogy csak törnek, zúznak, nincsen lelkük meg szívük, ami viszont nem igaz, hiszen szenvedélyesen szeretik a csapataikat, a barátaikat és azokat a szervezett csoportokat, melyeknek a tagjaik.

Kapin Ricsi fradista, bárhol, bármikor, bárki előtt büszkén felvállalja, ez volt gyakorlatilag az első mondanivalója akkor is, amikor az nb1.hu küldöttsége meglátogatta.

Ricsi életében is a gyerekkorára nyúlik vissza az állatok szeretete és tisztelete, mint az nb1.hu szerkesztőségen valamennyi tagjánál.

Ricsi 17 éves korában, Csömör környékén fogta be az első kóbor kutyát, akit befogadott és segített neki gazdát keresni. Elmesélte, hogy egy lánnyal sétált, de amint meglátta a bajba jutott kiskutyust, egyből tudta, hogy segítenie kell.

2017 nyarán, amikor a magyar sajtót is bejárta Fülöp kutya esete, az akkor még pizzafutárként dolgozó Kapin fejéből kipattant az ötlet, hogy le kellene menni Nagycserkeszre, hogy méltóképpen emlékezzenek és tisztelegjenek Fülöp emléke előtt. 

Ricsi akkor a Ligeti Egység (Ferencváros) tagjaként már ismerte jó néhány rivális csoportnak a vezetőjét, akiket sorra fel is hívott, hogy megkérdezze, lenne-e kedvük csatlakozni a megemlékezéshez. Mindenkitől pozitív választ kapott, így Nagycserkeszre nagyjából 1000-1500 ember látogatott ki a megemlékezés napján. Egyik szurkolóban sem volt kérdés, hogy mi értelme van lemenni, amikor megkereste őket, csak az időpontra voltak kíváncsiak, hogy mikor kell indulniuk.

Ugyan csináltak egy Facebook-oldalt az esemény okán, de ez egy egyszeri megmozdulásnak indult elméletileg. A megemlékezés után, hazafelé tartva Ricsi megnézte az oldalt a telefonján, akkor szembesült azzal a fontos ténnyel, hogy pár óra alatt 800-1000 levél érkezett, amikben támogatásukról biztosították a szurkolókat. És nem csak szurkolók, hanem átlagemberek és közéleti személyiségek is.

Természetesen a rendőrség és a média is képviseltette magát az eseményen, azt várták, hogy a szurkolók szétverik a települést, vagy a rivális táborok összecsapnak egymással. Ezzel szemben semmi atrocitás nem történt. És a fanatikusok tudták is, hogy így lesz, mert az emlékezetes hóviharoknál, árvizeknél, és egyéb természeti katasztrófák esetén is összefogva segítenek a bajbajutottaknak. Erre példa, hogy a szervezett szurkolói társadalom a koronavírus-járvány idején elsőként fogott össze a frontvonalban harcolók és a betegek megsegítésére, az országos akcióban nagyjából 50 millió forint értékben nyújtottak élelemmel és egyéb felszerelésekkel, pénzügyi adományokkal segítséget.

Annak ellenére, hogy az első megmozdulással kapcsolatban nagyon sokan vártak balhét a média és a rendőrség részéről, rengeteg a szurkolói szubkultúrán kívüli ember észrevette és belátta, hogy ez a kezdeményezés egy valódi összefogás. 

 

 

Ricsi elmesélte, hogy ma már szerencsére a rendőrök is tisztában vannak ezzel, ismerik a szervezetet és tudják, hogy nem azért mennek ki a srácok valahova, hogy bárkit megverjenek, hanem azért jelennek meg egy helyszínen, mert ott nagy valószínűséggel tényleg állatkínzásos ügy van. Sok esetben a helyi vajda felhívja a srácokat, segítő szándékkal, hogy üljenek le beszélgetni, hogy hogyan tudják a helyzetet megoldani és a hasonló dolgokat elkerülni. Ez számukra hatalmas segítség.

Az állatkínzás nem etnikum vagy nemzetiségfüggő, sajnos mindenhol jelen van, esetleg a módszerekben vannak eltérések. A szomorú helyzet az, hogy nagyon sok állatorvos is asszisztál a kínzásokhoz, legyen itt szó chipek kivételéről, de olyan esetek is vannak sajnos, amikor kutyák papírjaival trükköznek, illegálisan szaporítják őket, hogy nyereségre tegyenek szert, az illegális állatviadalokról nem is beszélve.

Azonban a szervezet egyre hangosabb, egyre messzebbre ér el a keze. Rengeteg hiteles ember áll be a kezdeményezés mögé, legyen szó politikusokról, zenészekről vagy színészekről. A Facebook-oldalukat már közel 120 ezer ember követi. Az ekkora nyilvánosság visszatartóerő is lehet, hiszen senki nem szeretne ennyi ember elé kerülni úgy, hogy tudják róla, hogy állatkínzó.

Jelenleg is dolgoznak egy állatviadalos ügyön. Már ismerik a szervezőket, azt is tudják mikor volt az esemény. Nem ronthatnak ajtóstul a házba, hiszen nem lehet tudni, hogy az állat hogyan reagál a kutyákra vagy az emberekre. Nem tudni, hogy van-e ott még más állat és, hogy milyen körülmények között vannak tartva.

Kapin Ricsi nem érti, hogy a bírók akkor sem szabnak ki letöltendő börtönbüntetést az állatkínzókra, ha van tettenérés vagy rengeteg bizonyíték. Ezzel szemben a debreceni szurkolókhoz, akik beszaladtak a pályára a Paks elleni meccs után, már másnap reggel házhoz mentek a rendőrök.

 

 

Napi szinten 50-100 bejelentés érkezik a Szurkolók az állatkínzás ellen csoporthoz, országos szinten. Annak ellenére, hogy rengetegen támogatják az ügyet, nagyon nagy bajok vannak a magyar állatvédelemben. Az állatvédő szervezetek „háborúban” állnak egymással. Pénzen, támogatásokon és lájkokon marakodnak az összefogás helyett Ricsi állítása szerint. 

Ezek a szervezetek meg is bélyegzik a szurkolókat, azzal, hogy bűnözők. Természetesen ezek a srácok sem szentek, számos tagnak volt már korábbról ügye, de ezek egyike sem volt állatkínzás. Bárkit szívesen látnak a soraikban, hiszen nem ítélik meg az állatvédői tevékenységen kívüli életet – ezt is határozottan jelentette ki Ricsi.

Az állatvédő szervezetek lekezelik az embereket Kapin szerint. Természetesen egy-két nagy szervezettel együtt dolgoznak, de már nem terveznek nyitni senki felé. Összefogás nélkül kézzel fogható eredményt nagyon nehéz elérni.

A szurkolói szubkultúrán kívülről az első ismertebb emberek, akik csatlakoztak: Árpa Attila, Dombóvár István, Kapocs Zsóka. A csoport himnuszát Essemm írta, amit a magyar állatvédelem himnuszának is neveznek és akár hol is lép fel, ezt a számot mindig előadja.

 

Essemm - Kóbor kutyák (Official Music Video)

© 2018 Garage Productions A GARAGE PRODUCTIONS és a SZURKOLÓK AZ ÁLLATOKÉRT bemutatja: Essemm - Kóbor kutyák (Official Music Video) Produced by Bitprojekt (h...

 

A csoportban 100-120 olyan ember van, aki azonnal tud reagálni, hogyha menni kell segíteni. Szurkolói csoportok mellett egyéb szervezetekkel is kapcsolatban vannak, akik teljes mellszélességgel támogatják az ügyet. A rivális szurkolókban ugyan még megvan az ellenségeskedést, de inkább ez zrikálássá alakult állt és az ügyért természetesen hajlandóak félretenni a nézeteltéréseket akkor, amikor segíteniük kell.

Az egykori és jelenlegi játékosok közül is nagyon sokan támogatják a kezdeményezést. Nemrégiben Telek „Manci” és Véber György is csatlakozott a mozgalomhoz. A karantén előtt volt a szervezetnek egy elmaradott számlája, amivel kapcsolatban Ricsi elmesélte, hogy egyszer csak megcsörrent a telefonja és Varga Roland, a Fradi egyik legnagyobb közönségkedvence közölte vele, rendezi. A tartozást. 

Varga egyébként korábban már ajánlott fel mezeket és cipőket is árverésre a szervezettnek. 

„Nagyon sok olyan játékos van, akik nem azért segítenek, mert szerepelni szeretnének, így név nélkül segítik adományokkal, vagy munkával a mozgalmat” - nyomatékosította Ricsi.

A Szurkolók az állatokért nem szeret Facebookon kéregetni, nincs a szervezetnek adó 1 %-a, gyűjtődobozaik ugyan vannak, de egy éve nem nyitották ki őket. Menhellyel sajnos még nem rendelkeznek, de már dolgoznak rajta. Nagyon sok esetben átvállalják a mentési és az állatorvosi költségeket, ami havi szinten másfél és két millió között van.

A menhelyet Budapest környékére szeretné a szervezet, de még nem találtak olyan területet, ahol megfelelő, európai színvonalú szolgáltatást tudnának létrehozni.

A mozgalom jövőjét illetően Kapin elmondta, hogy a menhely mellett, egy komolyabb állatvédelmi törvényt szeretnének, hogy a szaporítókkal és az állatkínzókkal szemben sikeresebben fel lehessen lépni. Külföldre egyelőre még nem kacsintgatnak, hiszen először a magyarországi feladatokat kell megoldani. 5-10 éven keresztül még biztos, hogy nem dőlhetnek hátra, amíg nincs átlátható állatvédelem az országban.

Sokrétű társaság alkotja a mozgalmat, van ügyvéd, burkoló, építész, hegesztő. Ebből adódik az is, hogy bármire szüksége van a csoportnak, akkor mindig van kihez fordulni.

Nemrég egy állateledel boltot is nyitottak a budapesti irodájuk közelében, a nyereség 50%-át visszaforgatják a szervezet működésébe. Tervben van egy kutyakozmetika nyitása is, ahova próbálnak majd olyan dolgokat is „becsempészni”, ami Magyarországon még nem igazán elterjedt.

 

 

A társaság nagy része még mindig aktív a lelátón, de Kapin Ricsinek erre már nincs igazán ideje, de a kötelezőnek nevezhető meccsekre azért kilátogat. Visszavárják még a táborba, neki is hiányzik a közeg, de már más a feladata. Elmondása szerint a lelátóra teremtette az Isten, amit ott megtanult, a mai napig viszi tovább és immáron az állatvédelem területén hasznosítja.

A szervezet azonban nem csak állatokat támogat. A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelt szerepet vállaltak a szurkolók, ekkor több százezer forinttal támogatták a budapesti csoportok jótékonysági akcióit. A Deák téri-késelés után pedig, Kapin Ricsi kötelességének érezte, hogy az elhunyt srácok kutyáit és családjait támogassa.

 

 

Nem csak Magyarországon vannak követőik, ottjártunk előtt egy nappal németországi barátaik lepték meg őket egy hatalmas ajándékcsomaggal. Ezt is különböző menhelyek és szervezetek között fogják szétosztani, de sajnos vannak rossz tapasztalataik. Nagyon sok ilyen adományt eladnak különböző szervezetek és azért, hogy ezt el tudják kerülni, a szurkolók kicsit megvágják a zsákokat, hogy ne kerülhessenek újra forgalomba.

Ricsi elmondta, azt nem lehet tudni, hogy meddig lesznek, de azt el akarják érni, hogy az a  törvény mindenképpen életbe lépjen, hogy börtön járjon az állatkínzásért. Azt is hozzátette, jövő télig konkrét célokat akarnak elérni, hogy legyen végső értelme is a kezdeményezésüknek.

A szurkolók az állatkínzók ellen Facebook-oldala az alábbi linken keresztül érhető el.

Legfrissebb híreink