Szűcs Lajos a válogatottnál a rutint részesítené előnyben

Budapest – A Ferencváros korábbi kapusa 43 évesen vált át a futsalra.

Forrás: veol.hu

Kedden este a 107-szeres magyar válogatott Király Gábor bejelentette, hogy többet nem lép pályára a nemzeti csapatban. A válogatott szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak fontos döntést kell majd hoznia, hogy kivel kezdődjön a csapat összeállítása az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön.

 

A Ferencváros és a Lombard Pápa korábbi közönségkedvenc hálóőre, Szűcs Lajos nyilatkozott a kapuskérdésről az NB1.hu-nak, és beszélt az NB III-as RKSK-nál betöltött pozíciójáról is.

 

– Mi a véleményed arról, hogy Király Gábor lemondta a válogatottságot?

– Az idő nem tudja meghazudtolni önmagát. Gabi biztosan átrágta magát ezen és bölcs döntést hozott. Ő tudja milyen teljesítményre képes hazai és nemzetközi szinten. Ami biztos, hogy ő sem lesz már fiatalabb sajnos, a döntését tiszteletben kell tartani. Viszont válogatott szintén nem hiszem, hogy problémáink lesznek, véleményem szerint jól állunk kapusokkal.

 

– Szerinted ki lehet Király Gábor utódja a vb-selejtezőkön?

– Fiatal, tehetséges kapusaink vannak, bár már csak hozzám képest fiatalok, hiszen Bogdán, Megyeri és Gulácsi is már évek óta külföldön védenek és megszerezték a kellő rutint. Dibusz Dénest is nagyon jó képességű kapusnak tartom, bár az NB I-ben nem nagyon teszik próbára, mert a Ferencváros különleges erőt képvisel a magyar bajnokságban. Bogdán Ádám liverpooli hibái is túl lettek misztifikálva, mert emlékszem még arra, amikor hetekig-hónapokig arról zengett a nemzetközi sajtó, hogy parádés teljesítményt nyújtott. Volt egy pechszériája, ez előfordul a kapusokkal. Korábban Edwin Van der Sarnak – akit a világ legjobb kapusának tartottam – is volt hullámvölgye, amikor a Juventusban védett, de Angliában a Fulhamben újra felépítette magát, majd a Manchester Unitedban bebizonyította miért a világ egyik legjobbja. Biztosan komoly versenyhelyzet alakul majd ki Bogdán, Gulácsi és Megyeri között, főleg ha utóbbi megkapja a lehetőséget a Greuther Fürth-ben. Én hármójuk közül választanék.

 

– Dibusz Dénes esete annyiban egyedi, hogy a Ferencváros egyeduralkodó a bajnokságban, és a meccseken alig van foglalkoztatva. Ez hátrány lehet számára a versenyben?

– Nehéz dolga van, mert valóban előfordul, hogy meccseken keresztül alig van munkája, de hogy ha helyzetbe kerül az ellenfél, akkor azt meg kell oldania. Fejben nagyon ott kell lennie. Ennek ellenére nem őt tenném be, mert nagyon kevés nemzetközi mérkőzés van a lábában. Ebben az előbb említett három kapus mindenképpen előrébb tart.

 

 

– Beszéljünk rólad is. Most az NB III-as RKSK-nál dolgozol.

– Igen, jelenleg három szerepet töltök be: Én vagyok a szakmai igazgató mind felnőtt, mind utánpótlás szinten. Mellette központi kapus edző és igazolt játékosa vagyok az RKSK-nak, úgyhogy ha beüt valami váratlan, akkor még tudok védeni.

 

– Akkor a pályán már nem vagy olyan aktív?

– Folyamatosan készülök, de csakúgy, mint Király Gabinak, nekem is jelez a szervezetem. Ráadásul én idősebb vagyok három évvel, úgyhogy át kell értékelni a dolgokat. Van három tehetséges kapusunk, komoly versenyhelyzet van közöttük, úgyhogy övék a jövő.

 

– Az NB III-ban még mindig futballoznak korábbi nagy spílerek, elég csak Kenesei Krisztiánt, vagy Kabát Pétert említeni. Vannak, akik csak miattad mennek az RKSK mérkőzéseire?

– Kicsit megcserélődtek a szerepek a magyar labdarúgásban. Az én időmben az NB III-ban még a korábbi pengés, NB I-es futballisták mentek levezetni, és sok néző ment miattuk, mert briliáns megoldásokat láthattak. Most más a helyzet. Az utánpótlás korú játékosok kicsit nehéz helyzetbe kerültek azzal, hogy bevezették ezt a fiatalokra vonatkozó szabályt. Ha valaki kiöregszik az U19-es korosztályból, annak profi szerződés kell kapnia. Viszont a klubnak, amely a szerződést kínálja, nevelési költséget kell fizetnie a futballista előző csapatának, és ez sokaknak nem fér bele, így inkább nem ajánlanak majd szerződést, és benne van a veszély, hogy szegény gyerek csapat nélkül marad és elmegy a kedve a játéktól. Sok fiatal játékos abba fogja hagyni.

 

– Igaz a hír, hogy hamarosan futsalozni fogsz?

– Így van. Az NB II-es a TFSE-vel szeretnénk feljutni az első osztályba. A futsal csapat vezetője, Póta Balázs invitálását fogadtam el, remélem, sikeres leszek ebben a sportban is.  

 

– Kapusként vesznek számításba?

– Természetesen. Ha nem így lenne, vissza kéne pörgetni az életkoromat, mert kiderülne, hogy válogatott szintű csatár vagyok.

 

– Csak azért kérdeztem, mert korábban a Fradiban elég jól lőtted a tizenegyeseket, látszott, hogy jó barátságban vagy a labdával.

– A Basel-meccsig jól ment – mondta nevetve Szűcs Lajos, aki 2004 decemberében tizenegyest hibázott a Basel elleni UEFA Kupa mérkőzés rendes játékidejében, a Ferencváros színeiben.

 

G.A.

 

Legfrissebb híreink