Szokásjog: egy magyar ultrafilm - KRITIKA

Hányféle valóság létezik?

Forrás: Szokásjog/Facebook

A szurkolói szubkultúráról már számos alkotás született a történelem során. A legtöbb közülük igazi kultfilmé vált, mely mára szerves részét alkotja a drukkerek mikroközösségének. 

Az Ultrá című film gyönyörűen mutatta be az olasz ultra életérzést, míg a Futball Faktor az angol huligánok világába kalauzolt el minket. 

Készült már film az orosz és lengyel szurkolókról is, de eddig hiány volt a magyar szurkolói társadalmat feldolgozó alkotásokból. A Copa90 ugyan már egy mini-dokumentumfilmben már feldolgozta a Ferencváros-Újpest rivalizálást, de a kilencvenes években meg volt egy ikonikus alkotás, az Ultrareneszánsz, mely a kispestiek  és a debreceniek akkori mindennapjait mutatta be, szerepel benne a legendás krónikás, Sándor Mihály is.

Aztán elkészült a Szokásjog című film, amit nemrég láttam, gondoltam, megírom róla a véleményemet.

 

Ultrareneszánsz

Kispest, újpest, Debrecen Riport a 90-es évek elejéről.

 

Nehéz téma

Nagy fába vágta a fejszéjét Füzes Dániel rendező, mert a magyar szurkolói társadalom egy nagyon elszigetelt része Magyarországnak. Legtöbbször borzasztó sztereotipikusan és rendkívül lebutítva mutatják be a médiumok a mindennapjaikat, kiragadva a számukra lényeget, a balhékat, ám például arról szinte senki nem számol be az nb1.hu-t leszámítva, hogy mit tesznek meg most is a koronavírus-járvány alatt a magyar társadalomért, vagy tettek meg árvizek, hóviharok idején, vagy mindig az állatokért. 

Általánosságban, a mainstream média szereti antagonizálni az ultrákat, a szubkultúrában jelen lévő devianciák miatt. A szurkolót egy véres szájú vandálként képzeli el a társadalom nagy része és nem igazán néznek a dolgok mögé. Nem véletlenül kerüli az ultratársadalom döntő többsége a nyilvános szereplést.

A tudományos munkák is ritkaságszámba mennek a szurkolókról, tehát nagyon kevés tudás lelhető fel a szubkultúrán kívüli emberek számára. Néhány mű ugyan született, például Hadas Miklós és Karády Viktor közös írása, a Futball és társadalmi identitás. Ezeken felül is vannak művek (például jómagam is ebből a témából írtam a szakdolgozatomat), azonban számuk rettentően elenyésző.

Az alulreprezentáltság miatt is szerettem volna nagyon, hogy működjön ez a film. Szerettem volna, ha lenne végre egy olyan magyar film, ami hitelesen mutatja meg, mi zajlik a szubkultúrán belül. Szerettem volna, ha tabukat dönt le, bátran nyúl a témához.

Hrutka János, magyar válogatott focista ezt írta a filmről a frisshusbudapest.com-on:

,,A pályáról, és azon kívülről is hosszú éveken át volt alkalmam megismerni ezt az érzést, ezt a fanatizmust, ezt a hangulatot, erőt, támogatást, melynek pozitív megnyilvánulásai hegyeket voltak képesek megmozgatni, hatalmas segítséget jelentettek nekünk a zöld gyepen.

"Éreztétek-e már, ezt a gyönyörű érzést?" Aki érezte, látta, soha nem felejti, aki nem élhette át, nem tapasztalta még, az el sem tudja képzelni, mit veszített – ez így lesz ezzel a kisfilmmel is.”

Ezt olvasva már megkondult bennem a vészharang, hogy ez a film vagy olyan magasságokba merészkedik, amit elképzelni sem tudok, vagy egy hatalmas pofára esés lesz. Egy filmszakos ismerősöm ajánlotta a filmet, ,,ez egy zseni film” mondta. Az átlagemberek és a művészfilmesek ízlésének metszéspontja egy nagyon kis tartományba esik, tekinthettem volna ezt is egy intő jelnek.

 

Ultras: egy film a generációváltásról - NB1.hu

 

 

Szembenézés a valósággal

A történetről nem igazán szeretnék elárulni semmit, a port.hu-n a következő szöveg olvasható róla:

,,Benedek, a fiatal futballultra a meccsnapokért, a szombati balhékért és hűséges, szurkoló bajtársaiért él. Számára ez szenvedély, másoknak céltalan erőszak. Egy nap azonban neki is döntenie kell, hogy egész életén át egy csapatot követ vagy saját útjára lép. „

Első nézése a filmnek egy kifejezetten kellemetlen élmény volt. A második perc után meg kellett állítanom, annyira nagy szekunder-szégyenérzet fogott el. Szükségem volt 15-20 percre, hogy újra neki tudjak ülni. Többször is elfordult, hogy megállítottam a lejátszás és percekig hangosan kiabáltam a képernyővel. Általában a ,,mi ez a …?” kérdés hagyta el a számat, válogatott, trágár szavak kíséretében.

Borzasztóan felháborodtam a filmtől első blikkre. Pontosan olyan volt, mint amitől féltem. Egy külső szemlélő dolgozta fel a témát anélkül, hogy bármennyire is utánajárt volna a dolgoknak. A készítők az érzésem szerint még csak a tévéből láthattak focimeccset.

A szurkolókat abszolút úgy festették le, mint ahogy a médiában meg szoktak jelenni. Legkisebb nyomát sem fedeztem fel annak, hogy hajlandóságot mutatna egyáltalán a film arra, hogy a felszínen kívül bármit is be szeretne mutatni.

A színészi munkát, a vágást vagy bármi egyéb szakmai dolgot nem szeretnék értékelni, mert egyszerűen nem értek hozzá. Számos díjat elnyert egyébként a film, így művészszemmel nézve biztos jól sikerült.

 

The Football Factory - trailer (Hungary)

The Football Factory - trailer (Hungary)

 

Hányféle valóság létezik?

Feldúlva írtam le a véleményemet a filmszakos ismerősömnek, természetesen megkérdőjelezve magamban az egész filmes szakmának a létjogosultságát, meggyőződve arról, hogy csak nekem lehet igazam.

A vak elszántságból nagyon rövid időn belül pofára esés lett. Kedves ismerősöm rávilágított, hogy nem feltétlen jó dolog csak egy irányból nézni a dolgokat. Annak ellenére, hogy már több, mint 10 éve ebben a szubkultúrában mozgok napról napra, nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy éli meg a dolgokat, mint én. Mások nyilván máshogy állnak a szurkoláshoz, más dolgok miatt kötődnek a csapatukhoz és mást csinálnak hétvégente. Valamint vannak ugye a külső szemlélődők, a többségi társadalom. Ők is megélik az egészet, de egy teljesen más nézőszögből. Kinek a valósága az igazi?

 

Ultrà - Claudio Amendola - scena arrivo alla stazione

Ultrà - Claudio Amendola - scena arrivo alla stazione

 

Kinek a pap, kinek a papné

A film nem váltja meg a világot, közelről sem. Szakmai szemmel nézve biztos egy nagyon értékes darab, szurkolói szemmel azonban közel se. Ez a film, ahogy a Netflixen megtekinthető Ultras sem lesz az alapműve a szurkolói társadalomnak.

Egy dologra volt jó a film, ráébredtem, hogy akármennyire is próbálom a szurkolói társat objektív szemmel nézni és vizsgálni, sosem fogom tudni, mert én is szurkoló vagyok.

 

Szokásjog (2019) - Trailer

Szokásjog (2019) Benedek, a fiatal futballultra a meccsnapokért, a szombati balhékért és hűséges, szurkoló bajtársaiért él. Számára ez szenvedély, másoknak c...

Legfrissebb híreink