Magyar focihírek
minden mennyiségben
NB2 logó
NB3 logó
Eb2020SzlovákiaMagyarországjegyekmagyarokszlovák szektornem mehetnek be

Szlovákia-Magyarország: érvényes jeggyel sem mehetnek magyarok a hazai szektorokba

Simon Zoltán - 2019. március 19. kedd 20:51
Információk, amik nélkül nem szabad elindulni.
2019. március 21- én a szlovákiai, nagyszombati City Aréna stadionban 20:45 órai kezdettel (kapunyitás: 18:45) kerül megrendezésre a Szlovákia – Magyarország férfi „A” válogatott labdarúgó EB selejtező.
 
A Konzuli Szolgálat a mérkőzésre szóló jegyek beszerzésében, árának visszatérítésében nem tud segítséget nyújtani.
 
Kiemelten fontos, hogy a magyar állampolgárokat a hazai (szlovák) szektorba az oda szóló jegy ellenében sem fogják beengedni -  jelentette a Konzuli Szolgálat.
 
A vendégszurkolók részére nyitott 15-17, 46-48 sz. szektorokba a Szlovák Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint beléphet mindenki, aki a magyar szövetségen keresztül oda vett jegyet, azon a saját neve szerepel, megfelel a belépési feltételeknek és személyazonosságát igazolni tudja. A kapunyitás a mérkőzés kezdetét megelőző 2 órával várható.
 
A stadionba történő beléptetést átvizsgálás előzi meg, az arc eltakarása szabálysértés (már a stadionon kívül is). 
 
Tilos: 
a szúró-vágó eszközök (pl.: kés, boxer), 
öngyújtók, 
alkohol tartalmú italok, 
politikai üzenetek, 
FARE (Football Against Racism in Europe/Futball a rasszizmus ellen Európában) tilalom alá tartozó (rasszista) jelképek bevitele.
Szabályértésnek minősül továbbá (az arc eltakarásán túl):
 
pirotechnikai eszközök birtoklása, 
nézők elől elzárt területre lépés. 
Közlekedés
 
A mérkőzés helyszíne: a nagyszombati (Trnava) City Arena, befogadóképessége: 19 200 hely, amelyből a vendégszektor befogadóképessége 1600 ülőhely.
Címe: City–Arena a.s., Kapitulská 5, 917 01 Trnava; 
GPS-koordináták: 48.3778738, 17.5928155
Megközelítés
 
Nagyszombat (Trnava) Budapesttől közúton megközelítőleg 190 km-re fekszik a nagyszombati megyében.
 
A legrövidebb út Budapestről a Komárom-Komárnoi határátkelőn keresztül vezet, az M1-es autópályán és az 573. közúton Vágsellye (Šala) felé, majd innen a 75. és 35. úton Galánta (Galanta) és Szered (Sereď) irányába. Az útvonal utolsó szakasza áthalad az R1-es gyorsforgalmi úton, amely autópályadíjköteles, azonban Zavar (Zavar) községen keresztül lehetséges elkerülni.
A magyarországi és szlovákiai autópályák elkerülésével megközelíthető Esztergom-Párkányi (Štúrovo) határátlépéssel, Érsekújvár (Nové Zámky) és Vágsellye (Šala) irányába az 509-es, 64-es és 75-ös útvonalon. 
Autópályán keresztül Pozsony (Bratislava) irányából is megközelíthető a D1-es autópályán, Rajka-Dunacsúni (Čunovo) határátlépéssel.
A személygépkocsival érkező szurkolók számára jelezzük, hogy a mérkőzés megrendezése miatt, a városban útlezárásokra lehet számítani. 2019. 03. 20-án reggel 8:00 órától 2019. 08. 21-én 24:00 óráig a Športová utca, a Dolné bašty és a Kollárova utcai útkereszteződések között teljes útlezárás várható (megközelítőleg 230 m). A Kollárova utca részlegesen kerül lezárásra, itt parkolóhelyek kerülnek kialakításra, azonban a biztonságos parkolás érdekében javasoljuk a P4 és P5 jelzésű parkolóhelyek használatát. 
 
A vasútállomás a Kollárova utca végén található, kb. 800 m-re a stadiontól.
 
Szlovákiába magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. 
 
Hasznos információk a közúti közlekedéssel kapcsolatban:
 
A magyar utazók sok esetben szigorúnak értékelik a rendőrség fellépését, illetve eljárását, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot:
 
A B kategóriás személygépjárművek vezetésére a 18. életévüket már betöltött személyek jogosultak.
Lakott területen kívül ill. autóúton az engedélyezett maximális sebesség 90 km/h, lakott területen 50 km/h, míg autópályán 130 km/h.
Azt a személyt, akinek a szervezetében 1 ezreléknél magasabb véralkohol-szintet mérnek akár 1 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, függetlenül attól, hogy okozott-e bármilyen balesetet, vagy követett-e el valamilyen kihágást. (Az eddigi rendőrségi gyakorlat azt mutatja, hogy az ittasan vezető külföldi állampolgárokat is őrizetbe veszik néhány napra, és csak a gyorsított eljárás lefolytatása után engedik szabadon. Az elkövetőkre felfüggesztett börtönbüntetést szabnak ki, valamint vezetéstől való eltiltást ill. pénzbüntetést).
A KRESZ betartását a szlovák rendőrök szigorúan ellenőrzik. A sebességtúllépést több száz eurós bírsággal, illetve a jogosítvány bevonásával is szankcionálhatják. A kiszabható pénzbírságot a jogszabály a szerint szabja meg, hogy milyen mértékben lépi túl a szabálysértő a megengedett sebességet, valamint hogy ez lakott területen vagy azon kívül történt.
Közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség elveszi a szabálysértést elkövető vezetői engedélyét, amennyiben a helyszíni bírságolási eljárás során kiszabott bírságot az érintett gépkocsivezető a helyszínen nem fizeti ki. Abban az esetben, ha az érintett a bírságot személyesen fizeti be 15 napon belül, a befizetést igazoló csekk szelvény/nyugta alapján a rendőrség a jogosítványt azonnal visszaadja az érintettnek.  Amennyiben a gépjárművezető a kiszabott jogerős és végrehajtandó pénzbírságot a 15 napos határidőn túl fizeti be, a rendőrség határozatban dönt a vezetői engedély elvételéről, amelyet a bírság megfizetéséig nem ad vissza. 
 
A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. Azonban ha a szabálysértési eljárásban érintettnek az eljárással szemben kifogása van, vagy azzal nem ért egyet (részben vagy teljesen) akkor a szlovák rendőrség közigazgatási eljárás keretében köteles kivizsgálni az ügyet, melynek során kötelesek tolmácsot biztosítani. 
 
Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a helyszínen „A helyszínen ki nem fizetett bírság-blokkot” az érintett gépkocsivezető aláírja, akkor a kirótt bírság és az eljárás egyéb jogkövetkezményei a helyszínen jogerőre emelkednek, amelyekkel szemben fellebbezésnek nincs helye. 
 
Közbiztonság
 
Szlovákia közbiztonsága nem tér el a térség többi országától. A leggyakoribbak a vagyon elleni bűncselekmények. A külföldi állampolgárok sérelmére elsősorban lopásokat követnek el, különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban. Az esetről mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni.
 
Segélykérő telefonszámok:
 
Általános segélyhívó: 112 
Mentők: 155 
Rendőrség: 158 
Tűzoltóság:150 
Pénzváltás, fizetés:
 
Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az euró. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon kedvezőbb árfolyamon lehet forintért Eurót váltani. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.
 
Egyéb tudnivalók:
 
Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat, a következő linken: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia    
 
Teendők útlevél, személyi igazolvány ellopása, elvesztése esetén:
 
Amennyiben ellopják vagy elveszíti útlevelét, személyi igazolványát, ezt feltétlenül jelentse be a rendőrségen, ahol kérésére kötelesek felvenni egy olyan jegyzőkönyvet, amelyben szerepel az útlevél, személyi igazolvány ellopásának ill. elvesztésének ténye, körülményei, személyes adatai. 
 
Egészségügyi ellátás:
 
A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló a magyarországihoz. A balesetet szenvedett, illetve ellátásra szoruló állampolgárok a vonatkozó uniós előírásoknak megfelelően az elvárható egészségügyi ellátást megkapják. Hangsúlyosan felhívjuk a figyelmet, hogy az európai biztosítási kártyát az utazást megelőzően szükséges beszerezni, ugyanis egy esetleges biztosítási eseménynél a kártya hiányában jogszerűen kérhetik az ellátás költségeinek megfizetését, aminek a későbbi magyarországi rendezése problémát okozhat. Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában a biztosított magyar állampolgárok a szlovák állampolgárokkal azonos feltételek mellett vehetik igénybe a sürgősségi ellátást.
 
Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is szereplő, következő linken: https://konzved.mfa.gov.hu 
 
Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének elérhetőségei:
 
Cím: Štefánikova 1, 811 06 Pozsony/Bratislava
Telefon: +421/2 59 205 200 (A nagykövetség munkaidőben hívható vezetékes száma)
+421/2 59 428 100 (A konzuli hivatal munkaidőben hívható vezetékes száma)
Ügyeleti vészhívó: +421/917 644 515 (vészhelyzet esetén a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)
E-mail: consulate.pzs@mfa.gov.hu 
 
Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 04. 22. 21:22

Túlélők viadala: hat csapat küzd a kiesés ellen - elemzés

Őrületes izgalmak lesznek az NB I véghajrájában.
2019. 04. 22. 19:49

Fradi-Vidi után: a leglátogatottabb NB I-es meccsek listája

Meglesz-e az új listavezető két hét múlva?
2019. 04. 22. 19:18

Fellélegezhet a Honvéd? Lipcseiék hatot kaptak - videó

Nem túl jó előjel a visszavágó előtt.
2019. 04. 22. 18:30

Ünnepel a fradisták ikonja - videó

40 éves lett a focistából lett edző.
2019. 04. 22. 14:11

Rajczi döntött, Waltner és Csizmadia egy húron pendült - videó

Nem volt ám könnyű dolga a harmadiknak.
2019. 04. 22. 13:24

Súlyos nehézségekről beszélt a Gyirmót edzője a Vasas elleni vereség után

Még mindig másodikok, de…
2019. 04. 22. 14:40

Fordulatos meccsen lett megállítva a listavezető

Parádés sorozat ért véget.
2019. 04. 22. 13:55

2 kiállítás, 4 gól – az első a második ellen csatázott

Jogtalannak gondolt 11-esről is szó esett.
2019. 04. 22. 17:48

Magyar Kupa: a Vidi válogatott kapusa ezért tart a Loki elleni meccstől

Készül a büntetőkre is a hálóőr.
2019. 04. 22. 16:22

Menetelések a bronzéremért - elemzés

A Loki, az Újpest és a Honvéd útja.
2019. 04. 22. 11:08

Így lépett „csak egyet” a ZTE az NB I felé – videó

Pedig nem is nyertek.
2019. 04. 22. 09:16

Feljut a Vasas?

Szanyó Károly a szurkolókról is említést tett.
2019. 04. 22. 11:16

Ötöt kaptak Pisonték - gólok története

Reagált is a szakvezető.
2019. 04. 22. 09:51

Menetelés a megye és az NB II felé – gólok története

Megyei rangadó volt Hódmezővásárhelyen.
2019. 04. 22. 14:19

Terrorizmus áldozatainak ajánlotta fel egyhavi fizetését a tehetséges magyar kapus

Nemes gesztus, minden elismerésünk!
2019. 04. 22. 13:12

Fradi-Vidi: 5 kiemelt sorozatban is változás történt

A számok bűvkörében.
2019. 04. 22. 10:54

Dárdai a legnagyobb elismerést kapta a szurkolóktól

Bajt okoztak Thomas Dolléknak.
2019. 04. 22. 09:29

Sorskérdések közelében: a forduló összes gólja egy helyen - videó

Összefoglalók a szombati meccsekről.
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC67
2MOL Vidi FC56
3DVSC47
4Újpest FC47
5Budapest Honvéd41
6Mezőkövesd Zsóry FC35
7MTK Budapest34
8Puskás Akadémia FC34
9Kisvárda Master Good32
10Paksi FC32
11DVTK31
12Szombathelyi Haladás25
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!