Szigor vár a magyar szurkolókra Marseille-ben

Marseille - A hatóságok nem javasolják, hogy a magyar szurkolók a belvárosból indulva vonuljanak a stadionhoz.

Forrás: valogatott.mlsz.hu

A múlt heti randalírozások, erőszakos cselekmények miatt a magyar válogatott Izland elleni szombati csoportmérkőzésén a szervezők és a hatóságok fokozottan ellenőrzik a szurkolók viselkedését – adta hírül a magyar szövetség honlapja.

 

A magyar labdarúgó-válogatott szurkolóinak többsége – az Európa-bajnokság magas mércéjével mérve is – kiemelkedően jó hangulatot teremtett Bordeaux-ban, a mieink első csoportmeccsén, az UEFA jelentése alapján ugyanakkor eljárás indul a magyar szövetséggel szemben egyes incidensek miatt. Mint Magyarország helyszínen tartózkodó konzuli szolgálatának szakemberein keresztül eljutott az mlsz.hu-hoz, a hatóságok és a szervezők már most felhívják a figyelmet arra, hogy a szombati meccsünkön, Marseille-ben nagyobb szigor vár a szurkolókra. Ennek oka a múlt heti eseményekben keresendő: a belvárosban és a stadionban is több erőszakos incidens történt, amely után kiemelt intézkedések várnak a helyszínre érkező szurkolókra.

 

A prefektusi rendőrség vezetői a következő várható intézkedésekről értesítették az MLSZ-t:

 

- pusztán pirotechnikai eszköz birtoklása miatt is eljárás indul; miután gyorsított eljárásról beszélünk, ez azt jelenti, hogy legalább egy éjszakát bent tölt az érintett.

 

- a városban és a stadionba érkezéskor, a „vonulás” során, ha valakinél fogvédőt, bokszert, kámzsát (vagyis olyan eszközt, amely erőszakos viselkedés gyanúját valószínűsíti) találnak,‎ az illetőt beviszik, eljárást indítanak ellene.

 

- sokkal szigorúbb lesz a stadionnál a beléptetés, ezért érdemes és szükséges időben megérkezni a helyszínre.

 

- a FARE jelen lesz és figyelheti kiemelten a magyar szurkolók viselkedését (elsősorban a rasszizmust, „cigányozást”).

 

Bár Marseille látványosságai vonzóak a turisták számára, a szurkolóknak nem ajánlják a hatóságok a „városnézést”. A hatóságok nem javasolják, hogy a magyar szurkolók a meccs napján a belvárosból (régi kikötő) indulva vonuljanak a stadionhoz több okból:

 

- közlekedési szempontból nem tudják biztosítani az útvonalat, azon a szokásos napi forgalom zajlik.

 

- a belvárosban az átlagosnál sokszorosabban nagyobb a veszélye annak, hogy más, esetleg ellenséges szurkolókkal, vagy helyi illetőségű rendbontókkal találkoznak a magyar szurkolók.

 

- bárminemű rendbontás esetén a rendőrség azonnal közbelép, és elviszi az általa rendbontónak ítélt személyeket. Az érintettek a legenyhébb esetben is lemaradnak a meccsről, de bírósági ügy is lehet belőle a következmény.

 

A szervezők azt javasolják, hogy a szurkolók a tengerparti szurkolói zónától vonuljanak a stadionhoz, ahol minden szempontból garantálható a felvonulók biztonsága (természetesen a rendbontásokat itt is megakadályozzák). A szurkolói zóna megközelíthető tömegközlekedéssel.

Legfrissebb híreink