Szepesinek döntő érdemei voltak abban, hogy Puhl vb-döntőt vezethetett

A szintén ikonikus Novotny Zoltán mesélt.

Forrás: puskas.com

Szepesi György halálával egy "hihetetlen nagy egyéniséggel" lett szegényebb Magyarország - mondta a szerda virradóra 96 évesen elhunyt pályatársról Novotny Zoltán.
 
A 78 éves rádiós utalt a legendás riporter népszerűségére, arra, hogy "az ötvenes-hatvanas években mindenki Szepesi akart lenni", miután a magyar sportsikerekről leggyakrabban rajta keresztül szerzett tudomást az ország.
    
"De érkezhettünk utána akárhányan erre a pályára, Szepesi Györgyből csak egy volt. Örök szerelme volt a rádió és a sport, azon belül is elsősorban a labdarúgás" - hangsúlyozta Novotny Zoltán, aki szerint Szepesi Györgyöt "nem véletlenül tartották az Aranycsapat tizenkettedik játékosának".
    
A közösen átélt és közvetített megszámlálhatatlan magyar sportsikerből mindenekelőtt Kulcsár Győző 1968-as, egyéni olimpiai címét emelte ki:
    

Elhunyt Szepesi György - NB1.hu

Elhunyt Szepesi György

"A döntőben hármas holtverseny alakult ki, amelyben aztán Kulcsár mindkét riválisát legyőzte, így aranyérmes lett. Gyuri a már leközvetített nap után hiába volt rendkívül fáradt, erre a két asszóra valósággal újjászületett, olyan intenzitással, átéléssel kürtölte világgá Kulcsár győzelmét, a magyar sikert, hogy azt nem lehet elfelejteni" - mondta.
    
Novotny Zoltán hozzátette: 55-56 évet dolgoztak együtt, évtizedeken át kölcsönösen segítették egymást, és kollégáihoz hasonlóan rengeteget tanult és kapott az idősebb pályatárstól. 
    
"A szakma és a munka iránti alázata példaértékű volt. Soha nem felejtette el felhívni a fiatalabb kollégák figyelmét arra, hogy naprakészek legyenek. És nemcsak a sporthírekből" - mondta Novotny Zoltán. Szepesi György kiemelten figyelt arra, hogy a rádió közvetítései a határon túl élő magyarokhoz is eljussanak - éljenek bárhol a világban, akár a tengerentúlon -, és ennek érdekében mindent megtett a háttérben - emelte ki.
    
Novotny Zoltán emlékeztetett arra, hogy Szepesi György nevéhez sportvezetőként is fűződnek sporttörténeti mérföldkövek: "Puskás Ferenc elsősorban az ő közbenjárásnak köszönhetően tért vissza Magyarországra, és döntő érdemei vannak abban is, hogy az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének Puhl Sándor volt a játékvezetője".
 

Legfrissebb híreink