Strandlabdarúgás: Magyarország történelmi győzelme

Siófok – Az U21-es tornán a franciákat győztük le a döntőnek beillő találkozón.

Forrás: mlsz.hu

A Talent Cup elnevezésű U21-es strandlabdarúgó-torna utolsó játéknapján a magyar válogatott legyőzte a franciákat, így hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a viadalt.

 

A világ első nemzetközi U21-es tornájának, a siófoki Talent Cup-nak a győztese egy 80 cm magas, közel 30 cm átmérőjű, ezüstös csillogású, rendkívül elegáns serleget vihetett haza. Olyan ereklyét, amelyre méltán lehet büszke elnyerője. Ezért a serlegért lépett pályára vasárnap a magyar és a francia válogatott: amelyik nyer, azé lesz a kupa és persze a hatalmas dicsőség, a történelmi siker, merthogy első csak egyszer van...

 

Előtte azonban még a lengyel és a fehérorosz válogatott lépett pályára. A mérkőzés majdnem 80 percig tartott, és egyetlen másodperce sem volt unalmas, vagy amikor azt lehetett érezni, hogy egyik vagy másik csapat nem teljes erőbedobással játszik. A torna két legharcosabb válogatottjának csatáját, amelynek végeredménye 4-4-ig gyakorlatilag megjósolhatatlan volt, egy egészen magas szintű egyéni teljesítmény, a lengyel Filip Gac öt gólja döntötte el, így Lengyelország lett a torna harmadik helyezettje, Fehéroroszország pedig a negyedik.

 

Majd következett a döntőnek számító találkozó, amelyen a magyar fiataloknak első alkalommal kellett tétmeccsen is megmutatniuk a tehetségüket, felkészültségüket. Természetesen a szurkolói várakozás és a saját elvárásaik jelentős teherrel nehezedtek a vállakra, de annak köszönhetően, hogy vannak már a felnőtt válogatottban is tapasztalattal rendelkező játékosok, ennek most nem volt nyoma. Sőt, Turós Viktor, az egyik alapember, akit korosztálya legjobbjai között emlegetnek Európában, a góljával jelentőset lökött a csapaton. Ettől kezdve nyugodtan, okosan futballozott a magyar csapat, keveset hibáztak a játékosok, a franciák viszont egyre többet.

 

Szentes Bíró Tamás, a második góllövőnk, egyben talán az egész torna legszebb góljának szerzője (14 méterről, a jobb oldalról, a kapunak háttal állva jobbal ollózott a kapu jobb felső sarkába) megmutatta, mitől csodálják ezt a sportágat egyre többen a világban. Rutai Balázs, az idei felnőtt bajnokság felfedezettje is lőtt még egy irtózatos nagy gólt – igaz, ezt követően a roppant szimpatikusan játszó, sokat futó franciák szereztek két gyors találatot, de Turós Viktor egy szabadrúgásgóllal hamar eloltotta a feléledő francia lelkesedés lángját.

 

A magyar válogatott megnyerte a Talent Cup-ot, a világ első U21-es strandlabdarúgó tornáját, ezzel pedig a 80 cm magas, 30 cm széles trófeát. Az MLSZ Strandlabdarúgó Szakág viszont még többet nyert: újabb nemzetközi elismerést, az úttörőknek járó dicséretet és biztatást, valamint a büszkeséget: a miénk volt az első!

 

TALENT CUP NEMZETKÖZI U21-ES TORNA, SIÓFOK

Fehéroroszország–Lengyelország 4-8

Vezette: Baghy Csaba, Legeza László, Vlad Tashkov, Vlad Ciobanu

FEHÉROROSZORSZÁG:Syshlou – Batsiunia, Drozd, Hapon, Hardzetski. Cs.: Babich, Berh, Chaikouski, Astreika.

Gólszerző:Hapon (2), Batsiunia, Hardzetski

LENGYELORSZÁG:Swidniczki – Gac, Becker, Szostak, Blaszczyk. Cs.: Zur, Nowak, Klawikowski, Banasczyk, Kiklaisz.

Gólszerző:Gac (5), Szostak, Blaszczyk, Becker

 

Magyarország–Franciaország 4-2

Vezette: Vlad Taskov, Vlad Ciobanu, Legeza László, Baghy Csaba

MAGYARORSZÁG:Lipők – Szentes Bíró, Patócs, Turós, Rutai. Cs.: Szurdoki, Csamangó, Genczler, Gulyás, Ivancsik

Gólszerző:Turós (2), Szentes Bíró, Patócs

FRANCIAORSZÁG:Dupin – Maison, Gosselin, Drouillet, Saubion. Cs.: Arini, Alderigi, Colje, Lucas.

Gólszerző:Maison, Drouillet

Legfrissebb híreink