Storck keményet mondott a magyar klubfutballról

Budapest – A messziről meghívott játékosoktól profibb hozzáállást vár el a kapitány.

Forrás:

Néha úgy érzem, hogy Magyarországon megállt az idő – ezt Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozta a Sport1 Mai helyzet című műsorának különkiadásában.

 

A sporttévé műsorán hétfő este (20.30) adásba kerülő teljes interjúban természetesen szóba került az andorrai kudarc is.

 

„Andorrán speciális helyzet állt fent, mert alapjátékosok hiányoztak, olyanok, akik a fiataloknak leginkább segíthettek. És senki ne felejtse el, honnan jönnek ezek a játékosok! A magyar klubok sajnos nem adnak nemzetközi tapasztalatot. Talán a Videoton most kiveri a Partizánt és feljut a főtáblára, ami fantasztikus előrelépés lenne ebből a szempontból. Tudom, hogy Andorrát így is, úgy is le kellett volna győznünk, de legyünk reálisak, a játékosok többsége a nemzetközi tapasztalatot csak a válogatottban tudja megszerezni” – hívta fel a figyelmet a problémára Bernd Storck. – A fiataloknak idő is kell a beépülésre, sajnos nekem, mint kapitánynak alig van lehetőségem, hogy ebben segítsem őket. Három nap alatt - és ez már a lettek és portugálok elleni meccsre is vonatkozik - rengeteg volna a feladat, feldolgozni a múltat és túllépni az előző eredményeken, felkészíteni őket mentálisan és fizikálisan, sajnos minderre nagyon kevés az idő – közölte a kapitány.

 

Storck válaszolt arra is, hogy a keret kialakításakor a jövőben figyelmen kívül hagyja-e a hosszú utazást a távolabbi országokban játszó labdarúgók esetében. ”Ez játékos és helyzetfüggő. Beszéltem Ricsivel (Guzmics) Kínában, valamint Ákossal (Elek) és Lászlóval (Kleinheisler) Kazahsztánban, ők 5-6 órára vannak tőlünk, ami nem egy kényelmes helyzet, de nincs más választásunk. Meg fogom mondani nekik, hogy fel kell készíteniük saját magukat az átállásra, még profibbnak kell lenni, hogy mikor hazajönnek, azonnal bevethetők legyenek. Itt is figyelnem kell az egyensúlyra, de kellenek nekünk, kell a minőség, mert másokkal nem tudjuk őket helyettesíteni.”

 

Végezetül a nemzetközi klubfutball helyzete is szóba került, többek között a Neymar-üzlet, és hogy a gigaklubok közül a német Bayern München például idén kimaradt az árversenyből. „A Bayern fantasztikus csapat, de megvan a saját befektetési filozófiája. Amikor pár éve Javi Martínezt 40 millió euróért megvették a Bilbaótól, mindenki megdöbbent, hogy miért költenek ennyit egy középpályásra. A Bayernnek megvannak a határai, amihez tartja magát, de az a klub speciális eset. Tavaly apróságokon múlt, hogy nem voltak sikeresebbek. De pénzzel nem lehet mindent megvenni. Erre eddig a PSG is jó példa volt. Neymar sem lehet sikeres a másik 10 játékos nélkül. A Unitednak is rengeteg pénze van de a PL-ben csak 6. lett most. A pénz mellett kell a csapat, a jó közösség, ott vagyunk mi is példaként, a magyar válogatottól sem várt senki ilyen sikert az Eb-n. Soktényezős a sikerhez vezető út, és a pénz nem minden. Az egyik kedvenc csapatom a Borussia Dortmund, ahol kevesebb pénzből is sikeresek tudnak lenni, és szeretem a játékukat. Játékban egyébként a Liverpool is közel áll hozzám, és a Chelsea tavalyi produkciója is lenyűgözött. Ezektől a kluboktól tanulni kell, innovatívnak lenni és haladni a korral, és az az igazság, hogy itt elég messze vagyunk ettől a szinttől, ami nagy kár, sajnos néha az az érzésem, hogy Magyarországon megállt az idő” - mondta Bernd Storck.

 

A magyar válogatott legközelebb augusztus 31-én játszik, Budapesten Lettországot fogadja a Storck-csapat.

 

Aranycsapat taktikával nyert a Honvéd - NB1.hu

A tréner szerint a legrosszabb meccsük volt.

Legfrissebb híreink