Storck: Egyik Eb-meccstől sem tartottam annyira, mint a feröeri ütközettől

Telki – A válogatottunk szövetségi kapitánya számára ez lesz az év mérkőzése.

Forrás: mlsz.hu

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint az év legnehezebb mérkőzése vár az együttesre, amely jövő kedden a Feröer-szigetek ellen, idegenben kezdi meg a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatát.

 

"Még az Európa-bajnokságon sem tartottam egyik mérkőzéstől sem annyira, mint ettől. Számomra ez lesz az év mérkőzése" - nyilatkozta a német szakember hétfő délután Telkiben, a magyar szövetség (MLSZ) edzőközpontjában tartott sajtótájékoztatón. Nagyon kemény ellenfél vár csapatára, amelynek ráadásul rendkívül nehéz körülményekre kell felkészülnie, mivel műfüvön kell játszania, várhatóan hideg és esős időjárás közepette - hangsúlyozta. Hozzátette, szerencsére Telkiben tökéletes körülmények között edzhet a válogatott, így szinte minden nehézségre fel tud készülni.

 

„Nagy örömmel várjuk az előttünk álló új kihívást, de nem lesz könnyű dolgunk a vb-selejtező sorozatban. Jóval nehezebb a kvalifikáció, mint az Eb előtt, mert kevesebb európai csapat juthat ki a tornára. Az Eb meccsei lökést adhatnak az előttünk álló feladatokra, bízunk benne, hogy sikerrel zárjuk a sorozatot, reménykedünk a pótselejtezőt érő második hely megszerzésében. Ez roppant nehéz feladat lesz, hiszen a topfavorit, az Eb-győztes Portugália mellett Svájc is nagyon erős ellenfél. Egy új generáció lép be a válogatottba, az eddigi legfiatalabb csapattal dolgozunk, de a keret újoncai közül többeket az U21-es válogatottból már jól ismerünk, míg mások a múlt heti munka alkalmával győzték meg a stábot. Örülök, hogy sok fiatalra számíthatunk, akik betölthetik a sérültek, hiányzók helyét, pozitívan gondolkodom, és bízom benne, hogy jó teljesítményt nyújt átalakuló csapatunk. Az új játékosok is jól ismerik az A-válogatott stílusát, igyekszünk mielőbb integrálni őket abba a fejlődési ciklusba, amivel az Eb-re is eljutottunk. Külön is figyelünk rájuk az edzéseken, és mivel elég intelligensek ahhoz, hogy megvalósítsák elvárásainkat, bízom benne, hogy jó teljesítménnyel hálálják meg a bizalmat.” 

 

A kapitánynak nincs könnyű dolga, hiszen Király Gábor és Juhász Roland az Eb után visszavonult a válogatottól, több játékosra pedig sérülés miatt nem számíthat. Lovrencsics Gergő és Pintér Ádám meghívót sem kaphatott, Gera Zoltán el sem utazhatott Telkibe, és a közösen készülők közül is többen kisebb sérüléssel bajlódnak. A hétfői tréningen ezért várhatóan Elek Ákos, Kádár Tamás, Fiola Attila és Nagy Ádám sem vesz részt, Korhut Mihály pedig engedéllyel van távol, mert az esetleges klubváltásáról tárgyal.

 

A világbajnoki selejtezőcsoportról szólva Bernd Storck kiemelte, természetesen az Európa-bajnok portugál válogatottat tartja a favoritnak. Nyilván a csoportgyőzelem és az ezzel járó közvetlen kvalifikáció megszerezése túlzott elvárás lenne, a második helyre viszont odaérhet csapata. Hozzátette, természetesen ez is nagyon nehéz lesz, hiszen a svájci válogatott is nagyon erős - ráadásul a magyarnál jóval több nemzetközi tapasztalattal rendelkező futballista alkotja -, de a kontinensviadalon nyújtott teljesítmény nagy lökést adhat együttesének.

 

„A legfontosabb a játékosok fizikális állapota. A múlt héten újabb méréseket végeztünk, melyek eredményei drámaiak voltak. Ha ezeket vesszük alapul, egyáltalán nem mondhatjuk meglepőnek, hogy korábban nem sikerült nagy tornákra kijutnunk. Az Eb előtt sikerült olyan fizikai állapotba hozni a játékosokat, amivel jó eredményt tudtunk elérni Franciaországban. Az erőnlét a legfontosabb tényező, e nélkül nem tudunk nemzetközi szinten versenyképesek lenni, s csak erre jönnek rá a technikai, taktikai készségek. Mindenképpen változtatni kell a játékosok állóképességén, és ez a klubok feladata is, másképp ugyanis nem lehetünk nemzetközi szinten versenyképesek. Németországban a fizikális felkészítés egységes elvek alapján történik, Magyarországon sajnos egyelőre messze vagyunk ettől. Felvetődik a kérdés: miért várja el mindenki a nemzetközi sikereket a válogatottól, miközben a klubok nincsenek jelen a nemzetközi sorozatokban? A játékosaink közül egyedül Nikolics Nemanja lesz ott csapatával a BL vagy az EL főtábláján. Csoportriválisaink, a portugálok és a svájciak jóval előrébb járnak nálunk ezen a téren”- tette hozzá Bernd Storck.  

 

A válogatott jövő kedden Tórshavnban kezdi a vb-selejtezők sorozatát, a mérkőzésre 228 jegy áll a magyarok rendelkezésére, ezek közül már 100 elkelt.

 

A magyar válogatott kerete:

 

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)

Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Kádár Tamás (Lech Poznan), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest FC), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (DVSC), Lang Ádám (Videoton FC)

Középpályások: Bognár István (DVTK), Elek Ákos (DVTK), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton FC), Kleinheisler László (Darmstadt), Nagy Ádám (Bologna)

Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Legfrissebb híreink