Stadionavató és Wales: kutya kötelességünk - játékosok reakciók

Nyilatkozatok a pénteki és a keddi meccsel kapcsolatban.

Forrás:

AZ MTI BESZÁMOLÓJA

Az Európa-bajnoki szereplés kiharcolására koncentrál Szalai Ádám, aki a magyar labdarúgó-válogatott szépítő gólját szerezte Uruguay ellen pénteken, a Puskás Aréna avatómérkőzésén.

Leszögezte: a 2-1-es vereség miatt azzal együtt sem érzi vállalhatónak a telt ház, 65 114 néző előtt rendezett mérkőzést, hogy az ellenfél ötödik a világranglistán.

Szalai felidézte: játszott a régi Puskás Stadionban is, így nagy hatást gyakorolt rá az, hogy az új aréna avatóján pályára léphetett.
    
"Azonban sokkal fontosabb, hogy kedden olyan eredményt érjünk el, aminek köszönhetően jövőre hazai pályán játszhatunk az Európa-bajnokságon" - utalt a csatár a Wales elleni selejtezőmérkőzésre. A sorsdöntő cardiffi találkozón a nemzeti csapat győzelmével kiharcolhatja a részvételt a jövő évi kontinensbajnokságon, amelyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten rendeznek. A Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.
    

"Kutya kötelességünk, hogy ezt kedden véghezvigyük, hiszen most ízelítőt kaptunk abból, hogy a magyar emberek mennyire ki vannak éhezve a jó focira, illetve arra, hogy Magyarországnak szurkoljanak" - fogalmazott.
    

Hangsúlyozta: hosszú idő után talált be ismét, ami jót tett a lelkének a keddi mérkőzés előtt. Mint mondta: 50, 60 vagy 70 évesen, amikor majd elmegy a Puskás Aréna mellett, akkor a gyerekeinek vagy unokáinak büszkén mondhatja, hogy ő szerezte a történelmi első magyar találatot.
    
"Ám hetek, sőt hónapok óta az van a fejemben, hogyan tudnánk azt elérni, hogy még többet mesélhessek majd arról az unokáimnak, ami itt jövőre fog történni" - fejtette ki.
    
Dzsudzsák Balázs kiemelte: "a mai mérkőzés egész Magyarországnak, az egész történelmünknek volt fontos, viszont a keddi a jövőnknek szól". A csapatkapitány szintén méltatta a "megújult és fantasztikus atmoszférájú" stadiont, egyúttal megköszönte, hogy a szurkolók 0-2 után még jobban buzdították őket.
    
"Ez nagyon jó hatással volt ránk, egyből visszajöttünk a meccsbe. Ezután bátrabban futballoztunk és szereztünk egy szép gólt, valamint adódtak ezen kívül is lehetőségeink - fejtette ki. - Nehézkesen indult, de azt mondom, hogy a végén egy viszonylag jó meccs kerekedett ki belőle, pedig akár csúnyább is lehetett volna."
    

"El kell hinnünk, hogy ez a keddi meccs csak a mienk lehet. Életünk lehetősége előtt vagyunk, történelmet kell, hogy írjunk - fogalmazott. - Egy cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt: egy egész ország áll mögöttünk, és egy ilyen stadionban játszhatunk fél év múlva."
    

Wales kapcsán kiemelte: "nem egy Uruguay-szintű csapat", így az erősségeikben bízva, precíz játékot bemutatva sikert érhetnek el a ki-ki meccsen.
    
"Úgy kell nekivágnunk annak a találkozónak, hogy már túlvagyunk a mai összecsapáson, és próbáljuk úgy feldolgozni ezt az egész atmoszférát, ami ma itt eluralkodott, és ami energiát kaptunk a szurkolóktól meg a stadiontól, hogy győztesként jöhessünk haza, és piros-fehér-zöldbe boruljon az ország."


    
Szoboszlai Dominik a pályát és a hangulatot egyaránt tökéletesként jellemezte, és leszögezte: számára óriási megtiszteltetés volt ilyen közönség előtt játszani.
    
"Sajnos a végeredmény nem olyan lett, mint amilyet vártunk" - mondta.
    
"De tanulni kell ebből a meccsből, például azt, hogy a meccs előtt megbeszélteket tartsa be mindenki. Nem lehet kifogás, hogy idegenben játszunk, vagy hogy van egy Bale-jük és egy Ramsey-jük" - tette hozzá.

AZ MLSZ JELENTÉSE:


Szoboszlai Dominik szerint a magyar válogatott csapatként erős, erre kell építeni; Dzszudzsák Balázs a csapat nevében köszönte a fantasztikus szurkolást - a játékosok értékeltek a stadionavató után.

– Játszottam a régi Puskásban, ezért érzelmileg hatott rám is ez a találkozó. Azonban sokkal fontosabb most a keddi Eb-selejtezőn elérni, hogy jövőre itthon Európa-bajnokságon szereplejünk. Ízelítőt kaptunk, hogy a magyar emberek mennyire ki vannak éhezve a jó focira és hogy a magyar válogatottnak szurkoljanak, nekünk pedig kötelességünk, hogy eleget tegyünk nekik – nyilatkozta Szalai Ádám a találkozót követően. – Kikaptunk Uruguaytól, ez akkor is vereség, ha a világranglista ötödik csapat elleni is. Végre betaláltam, ez viszont jót tett a lelkemnek a walesi meccs előtt. Mikor később, hatvan-hetven évesen elsétálok a Puskás Aréna előtt, az unokáimnak mondhatom majd, hogy én lőttem itt az első magyar gólt. De hónapok óta az jár a fejemben, miként érhetnénk el, hogy talán többet, akár az Eb-ről is mesélhessek az unokáimnak.

Dzsudzsák Balázs úgy fogalmazott, megtiszteltetés volt számára a kezdő tizenegy tagjának lenni a megnyitón. A csapatkapitány szerint minden társa életében nyomot hagy ez a találkozó.

– Ez egy olyan út kezdete, amin már minden adott ahhoz, hogy történelmet írhasson a válogatott. Kicsit nehezen indult a találkozó, hiszen kaptunk két gólt. Szerencsére jól reagáltunk rá, ehhez az is kellet, hogy nagyon pozitív energiákat kaptunk a szurkolóktól, és egy szép támadás végén betaláltunk. Voltak még lehetőségeink, de olyan helyzetek is, amiket elfogadhatatlanok, kedden pláne azok lennének. Ezeket mindenképp át kell beszélnünk és le kell gyakorolnunk. Támadásban hinnünk kell benne, hogy gólt tudunk szerezni, hiszen egy nagyon jó csapat ellen ma is sikerült. Ezt a hangulatot egyelőre nem is tudom szavakkal illetni, köszönjük szépen mindenkinek, aki kijött, biztatott minket és mellettünk állt.

Szoboszlai Dominik hasonlóan nyilatkozott a Puskás Arénáról: tökéletes volt a pálya, tökéletes volt a hangulat – mondta.

– Ebből a meccsből tanulnunk kell, például, hogy amit megbeszélünk a kezdés előtt, azt be is tartsuk. Jobban kell akarni kedden és nem lehet kifogás, hogy idegenben szerepelünk, vagy hogy náluk játszik egy Bale, egy Ramsey. A félidőben volt kicsit feszültebb a hangulat, ami 2-1-nél normális, de ezt is megbeszéltük. Az a lényeg, hogy kedden kihozzuk magunkból a legtöbbet. Egy csapat vagyunk, csapatként vagyunk erősek. Nincsenek világsztárjaink mint Uruguaynak vagy Walesnek, de csapatként meg tudtuk verni már Walest és Horvátországot is.

Legfrissebb híreink