Sportújságírás: harc a túlélésért!

Az Index és a HVG már hozott fájdalmas intézkedéseket.

Forrás: Magyar Sportújságírók Szövetsége

Nemcsak a sportvilágban okoz jelentős változást a koronavírus-járvány, illetve az azzal járó fájdalmas gazdasági hatás, hanem a sportújságírásban is.

Nincsenek sportesemények, így elméletileg kevesebb cikket lehet gyártani. Érdekesség viszont, hogy az eseményekről, mivel nyilvánosak, mindenki be tud számolni, így az nb1.hu véleménye szerint most is, mint mindig, kiemelkedően fontosak az egyéni témák, hírek, jegyzetek, összeállítások, elemzések, visszaemlékezések.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének az elnöke a kialakult helyzetről nyilatkozott az ATV-nek.

Vujity Tvrtko, az egyik műsorvezető, mint a legnépszerűbb sportnapilap beszélt a Nemzeti Sportról, de azt tudni kell, hogy nincs is másik. 

NB I: megmenekülnek a kiesők? Jön a létszámemelés? - NB1.hu

 

És ami fontos: az nb1.hu nem a sportnapilap népszerűségét kérdőjelezi meg előbbi állításával, csupán tényt közöl, mivel ezen sorok írója is az NS-ből tanult meg olvasni, tiniként, pályája elején járt együtt Szöllősivel meccsekre tudósítani, mert ott kezdett, viszont a mai napig képben van a lap tartalmával és egyéb dolgaival is, munkatársaival kiemelt barátságot ápol, tiszteli őket mind szakmailag, mind emberileg.

Szöllősi elmondta, mivel nincsenek sportesemények, így a nagy szombati dömping sem, vasárnap már nem jelenik meg az újság, ráadásul a terjesztésben is történtek változások, ez is szerepet játszott a döntés meghozatalában.

Bejelentette viszont, amit eddig is reklámoztak már, hogy az előfizetőknek digitálisan is elérhetővé tették és teszik az újság tartalmát, ami nagyon helyes, előremutató döntés.

Szöllősi azt is elmesélte, hogy óvni kell a kollégáikat, mert egy légterű szerkesztőségben dolgoznak, ezért 3 csoportra osztották a szerkesztőséget, hogy ne legyen együtt egyszerre sok ember. A váltások 4 naposak, ha valamelyik tagnál esetleg fellép a fertőzés, akkor az a csoport 2 hétre kiesik a munkából (a stábtagok többsége otthonról dolgozik), a másik kettőnek kell ellátni a feladatokat. 

Tiszta szívből reméljük, hogy ez nem történik meg. 

És itt megjegyzem, hogy az nb1.hu otthoni munkavégzést folytat, gyakorlatilag 20 éve, hiszen az interneten működünk, a csevegőprogramokon tökéletesen tudjuk egymással tartani a kapcsolatot.

Az ATV felvetette, hogy az Indexnél és a HVG-nél is kemény gazdasági intézkedéseket hoztak már meg, mire Szöllősi elmondta a lényeget, hogy a médiapiacon versenyfutás zajlik a túlélésért. Hozzátette, könnyítés viszont a kiadóknak, hogy nem kell járulékot fizetniük az alkalmazottak után, de a bankhitelekre bevezetett moratóriumok is segítik a működéseket.

A sportújságíró szövetség elnökeként határozottan kijelentette, hogy felemelik a szavukat azokért a kollégákért, akik bajba kerülnek. A szabadúszókat említette meg, főleg a fotósokat. Mert ugye hírekről be lehet számolni még mindig (blogokat, jegyzeteket is lehet írni), de mivel nincsenek események, nincs mit fotózni. 

Megemlítette, hogy pár héttel ezelőtt egy szabadúszó fotós választhatott, melyik eseményre megy el fényképezni, de ma már ez nincs így, mert nincs hová elmenni.

 

 

(a videó kattintás után elindul)

Itt hozzátette, mindent elkövetnek azért, hogy a KATA adózási formát ne kelljen fizetniük majd az érintetteknek, ehhez viszont hozzá kell tennünk, hogy ez nem csak fotósokat érintő, remek intézkedés lenne, mert rengeteg (sport)újságíró is vállalkozói rendszerben tevékenykedik.

Szöllősi tehát konkréten, lényegre törően, a valóságnak megfelelően fogalmazott. Kiemelten igaza van abban, hogy a médiapiacon versenyfutás van a túlélésért, minden szegmensben, mindenkinél.

A sportújságíró-szövetség elnökeként végzett munkájáról csak jót tudunk mondani, annak ellenére, hogy korábbi főszerkesztőnket, Pajor-Gyulai Lászlót váltotta a poszton, a szavazáson ott voltunk, mint mindenki, korrekt mederben zajlott. 

A szövetség eddig is mindenben segítette a szerkesztőségeket, az újságírók, fotósok munkáját, de a sajnálatos jelek miatt erre minden eddiginél nagyobb szükség lesz majd.

Legfrissebb híreink