Sokan tanulhatnának a Trónok harca készítői a cigándi videósoktól - filmelemzés

Magyarország – Csillagok háborúja, Hitchcock? Ugyan már! Eéképesztő videó!

Forrás:

A tökéletes videós összefoglalóval jelentkezett az NB III-ban vitézkedő Cigánd a Debreceni EAC 2-0-s legyőzése után.

 

Már maga az intró a kortárs, magyar labdarúgás Csillagok háborúja. Magában a dalban, a maga tökéletes egyszerűségében benne van minden, ami jelzi, mit várnak el a cigándi gárda fanatikusai és a klubvezetők a srácoktól minden egyes mérkőzésen.

 

Utána olyan feszültségfokozás következik az epikus visszaszámlálással, amit a thrillerek nagymestere, Alfred Hitchcock is megirigyelhetne. A Hitchcock által létrehozott feszültségteremtő eszköz egyike ugyanis azon fogalmaknak, amelyek megkülönböztetik a filmjeit az egyéb thrillerektől. Egy példa a megjelenésére: a néző számára felfedi, hogy bomba van az asztal alatt, de a főhős ezt nem tudván nyugodtan üldögél mellette. És azt is nyugodtan kijelenthetjük, az HBO is tanulhatna a cigándi főcímből.

 

Mert bár nagyon jó a Trónok harca bevezetője, jó már előre tudni, hogy benne lesz-e a kedvenc helyszínünk a hamarosan kezdődő részben, és azt is jó sasolni, ahogy a készítők a főszereplők neveinek a megmutatásakor kis ikonokkal jelzik, hogy akkor most ki, kivel van, de ami a rangadó összefoglalója előtt van, az a mestermű: mert ennyire lassan még soha nem telt el 5 másodperc! És akkor még a meglepetésszerűen, a számokból elrepülő, hollóvá avanzsáló trükkről még meg sem emlékeztünk…

 

Ötvös Bence góljánál, amivel a cigándiak megszerezték a vezetést, viszont már akadt egy kis malőr a helyszínen, de ugye erről nem a videó készítői tehetnek. Megszólalt a zene, és mintha nem is egy szpíker számolna be a lelátó aprajának és nagyjának a fejleményekről, és mindez persze egyszerre történik. De ahogy a hős neve beúszik a képernyőre, az mindenért kárpótol… Egyébként meg remek gólt volt!

 

A holló, mint motívum, természetesen visszatér, mégpedig azért, hogy újra megmutasson nekünk (már megint a Trónok harca, vagy csak mi látjuk hollónak?) egy gólt, mert Szöllősi Ferenc, a 77. percben, lövésre vállalkozott 17 méterről… Majd végre (miközben a gólszerző neve ismét minden tekintetet magának követel a képernyőn), tisztán kivehető az Edda egyik legendás indulójának a legfontosabb sora, mert a cigándiak győzni fognak!

 

Az eredményjelző vizuális játékát is érdemes figyelni a háttérben, de mindez semmi ahhoz képest, amit a finálé tartogat a számunkra! Mert az alkotás végleg kibontakozik.

 

Egész egyszerűen, ilyen intró, ilyen gólok, ilyen látványelemek után nem lehet csak úgy lezárni egy gólösszefoglalót. Jönnie kell annak, aminek jönnie kell.

 

De, ezeket a pillanatokat, már tényleg képtelenség megfogalmazni. Azt is, hogy mit látunk, meg azt is, mit élhetünk át közben.

 

Minden ezredmásodperce maga a hibátlanság az alkotásnak.

 

Egyéni, jópofa, és ami a legjobb: még jobban megszerettet egy magyar futballcsapatot.

 

A legendássá nemesülő videó a linkre kattintva érhető el!

 

Legfrissebb híreink