Origo: Elhasalt a német vonal a nagyot égő U21-es fociválogatottnál

Budapest – A portál kemény elemzést készített a fiatalok teljesítményéről.

Forrás: MLSZ

A magyar U21-es fociválogatottnak már nincsen reális esélye arra, hogy kivívja a pótselejtezőt, amit a csapat szövetségi edzője, a német Robert Kilin annyival intézett el, hogy a cél a játékosok kinevelése az A válogatott számára. A Haladás edzője, Mészöly Géza szerint egy 20-21 éves labdarúgónak igenis el kell viselnie a tét valódiságát, és a volt U19-es szövetségi edző arra is emlékeztetett, hogy most láthatjuk csak igazán, hogy két éve jobban meg kellett volna becsülni az Izrael ellen kivívott vb-szereplést - írta az Origo.

 

A magyar U21-es fociválogatott hét mérkőzésen megszerzett nyolc pontjával jelenleg a negyedik helyen áll a csoport tabelláján, és az Albánia elleni vereséggel elveszítette a reális esélyét arra, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat végén kiharcolja a pótselejtezőt.

 

A most szomorkodó játékosok egy része két éve együtt ünnepelt egy keserédes sikert: a portugálok elleni 6-1-es vereség után Izrael 2-1-es legyőzésével sikerült kivívni az U20-as vb-részvételt a csapatnak.

 

Ez után érkezett Magyarországra Bernd Storck, aki kiütve Szalai Lászlót a nyeregből, átvette az U20-as válogatott irányítását, és az új-zélandi vb-n a nyolcaddöntőben esett ki a magyar csapattal ritkán látható balszerencsés körülmények között.

 

Az U20-asból lett U21-eseket ezek után Bernd Storck egykori görögországi (Olimpiakosz) segítője, Robert Kilin vette át, és egyelőre nem sok eredménye van a munkájának.

 

A játékosok beépítése a cél

"Nem nyertünk elég párharcot, és nem tudtunk olyan keményen játszani, mint a házigazdák. A hazai bajnokságban játszó kerettagok most megtapasztalhatták, mennyivel magasabb a nemzetközi követelmény annál, mint amihez klubjukban hozzászoktak, elsősorban mentálisan kell fejlődniük. A cél továbbra is az, hogy az A-válogatottnak készítsünk fel játékosokat,  ebből a szempontból a játékosok most hasznos tapasztalatokat szerezhettek a továbblépéshez" - nyilatkozta a találkozó után Robert Kilin szövetségi edző.

 

"Az U21-es válogatott kapcsán egyből arra gondolok, hogy mennyire meg kell becsülni a mi Izrael elleni vb-kijutásunkat. Akkor sokan lenézték az izraelieket, és azt mondták, elvárható volt a győzelem. Két éve, amikor a hazai Eb-n megvertük Izraelt, és kvalifikáltuk magunkat az Eb-re, arra gondoltam, hogy ez egy fontos mérföldkő" - mondta az Origónak Mészöly Géza akkori szövetségi edző.

 

A Haladás vezetőedzője nem ért egyet Kilinnel abban, hogy a cél csak a játékosok felkészítése a felnőtt válogatottra. "Ez azért nem igaz, mert már 18-19 éves korban cél kell, hogy legyen az eredményesség.

 

Persze, nem kell mindenáron súlyt rakni a játékosokra, nem szabad, hogy már gyerekkorban remegjenek attól, hogy csak a győzelem elfogadható. De egy U21-es válogatottat már úgy kell megmérettetni, hogy a játékosok már el tudják viselni a tét valóságát."

 

Kilin szavai, miszerint a kinevelés fontosabb az eredményességnél, részben egybevágnak Csányi Sándor gondolataival.

 

Keménység és küzdőszellem nélkül

Az MLSZ elnöke múlt hét hétfőn jelentette be, hogy az MLSZ 2018 nyaráig hosszabbított Bernd Storck sportigazgató-szövetségi kapitánnyal. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy szerinte legalább akkora siker, ha még egy vagy két fiatal játékost sikerül beépíteni a nagyválogatottba, mint ha a csapat továbbjut a csoportból.

 

Az mindenesetre különös, hogy az edző a keménységet hiányolja a fiatalok játékából, az Mlsz.hu beszámolója pedig úgy fogalmaz, hogy a "végig lelkesen, motiváltan játszó albánok - elsősorban küzdőszellemben felülmúlva a mieinket megnyerték a mérkőzést, vagyis olyan szempontok miatt buktunk el, ami nem szakmai tudás vagy pénz kérdése.

 

Gyenge a képzés, nagy a bizalmatlanság

Az, hogy az U21-es válogatottunk ilyen szerényen teljesít az Eb-selejtezőkön, statisztikailag nem meglepő. Ugyanis ami az európai összehasonlítást illeti, a magyar bajnokság a legrosszabbak közé tartozik a nemzetközi eredményesség és az utánpótláskorú játékosok szerepeltetése szempontjából, így aztán az innen kikerülő játékosoktól sem várhatunk csodát.

 

A magyar válogatott eddigi eredményei

2017-es Eb-selejtezők (U21)

Liechtenstein-Magyarország 0-7

Portugália-Magyarország 2-0

Magyarország-Albánia 2-2

Izrael-Magyarország 3-0

Magyarország-Görögország 2-1

Magyarország-Izrael 0-0

Albánia-Magyarország 2-1

 

A csoport állása: 1. Portugália 18 pont/6 mérkőzés, 2. Albánia 12/8, 3. Izrael 11/6, 4. Magyarország 8/7, 5. Görögország 7/6, 6. Liechtenstein 0/7

 

A magyar válogatott további programja:

szeptember 1.: Magyarország - Liechtenstein

október 6.: Magyarország - Portugália

október 10.: Görögország - Magyarország

Legfrissebb híreink