Orbán Viktor és a magyar foci művészete

Könyvbemutató volt Felcsúton.

Forrás: pfla.hu

A Puskás Akadémia beszámolója:

,,Tanulmánykötet jelent meg a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem kiadásában. A Labdarúgás és tudomány című, a sportszakirodalomban egyedülállónak tekinthető kiadvány legfőbb célja, hogy biztos alapot adjon a magyar labdarúgás tudományos igényű fejlesztéséhez. A Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontjában mutatták be a kötetet.

„A most megjelent kiadvány a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem által 2018-ban kötött együttműködési megállapodás és a közös szakmai munka eredménye – fogalmazott Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumának elnöke. – Olyan mű, amely nem csupán a labdarúgásban, de akár más sportágakban is alapvetés lehet. Ez az első tudományos-sportszakami kiadvány az akadémia életében. Noha másfél év alatt készült el, tizenhárom év tudását, tapasztalatait összegzi. Tíz fejezetben mutatja be a modern képzést, írja le a labdarúgás és a tudomány együttműködését. Azokat a pontokat veszi figyelembe, amelyek az elmúlt évtizedben a labdarúgás nemigen helyezett előtérbe. Éppen ezért a jövő könyve ez.”

„Elsődleges célunk a kötettel, hogy értéket teremtsünk – mondta Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója, a kötet főszerkesztője. – Jelent már meg könyv az akadémia kiadásában, az infrastruktúrával kapcsolatban, a makoveczi organikus építészeti stílus azonban bennünket is arra ösztökélt, hogy alkossunk. Olyan minőségi munka született, amelyet tankönyvvé minősítettek. Kiindulópontunk az akadémia szakmai-tudományos folyóirata, a Szemle volt, melyben eddigi tudásunkat szerettük volna összegezni. Ezt gondoltuk tovább, így született meg a Labdarúgás és tudomány, melynek alapját szakmai közösségünk mindennapi élete adta; akadémiánk napi munkájában mind a tíz fejezet megjelenik. Kiadványunk célja, hogy mindaz, amit a világ labdarúgásában, a korosztályos képzésben napi szinten alkalmaznak, gyakorlattá tegyük, s megosszuk a hazai sporttársadalommal.”

Dr. Csáki István, a Puskás Akadémia sporttudományi munkacsoportjának vezetője, a kötet társfőszerkesztője a kiadvány elkészültének folyamatát ismertette: „Visszatekintve az elmúlt tizenhat hónapra, igazi csapatmunka volt. Huszonhét szakember vett részt a munkálatokban, a Testnevelési Egyetem mellett szakmai segítséget adott a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Debreceni Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem is. A kötet nagy értéke a fejezetek végén található irodalomjegyzék, az az összesen több mint félezer hazai és nemzetközi szakirányú munka, amelyet a kötet szerzői tanulmányukban felhasználtak. Kiadványunkat nem csupán a labdarúgásban dolgozóknak ajánljuk, hanem egykori és jelenlegi labdarúgóknak, szülőknek és a labdarúgás iránt érdeklődőknek egyaránt.”

 

Security Check Required

(null)

 

Az MTI jelentése:

A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója szombaton, Felcsúton, ahol bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet.

A Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködésében született könyv bemutatóján a kormányfő azt hangsúlyozta: talán nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar futball első aranykora, majd a második világháborút követően, az ötvenes években az Aranycsapat időszaka. Akkoriban a zöld gyepen a megszálló ország csapatát is le lehetett győzni, tehát a futballt a kultúra és a történelem részeként kell kezelni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "a magyar futball alapvetően a zseniális megsejtések és ihletettség története", vagyis maga a művészet.

A miniszterelnök úgy vélte, "a futball maga az élet", igazságos, nyílt sisakos játék, amelyet szabályok mentén vívnak a felek és mindig a pályán dőlnek el a dolgok.

Orbán Viktor kiemelte, hogy labdarúgó-akadémiát nehéz lélektanilag egyben tartani, mert a falai között "a régi futballisták tapasztalatát kell összeépíteni a modern hókuszpókusszal", és ha ez nem sikerül, akkor "féllábas lesz az akadémiák működése". Megjegyezte, hogy a hazánkban működő labdarúgó-akadémiák azonosságuk mellett is sok mindenben különböznek. Ezt nagyszerű dolognak nevezte, mondván, nem is szabad egységesíteni ezeket, mert "haptákban futballozni nem lehet, csak menetelni".

A kormányfő arról is beszélt, hogy régóta fáradoztak az országos akadémiai rendszer megalkotásán, ez ma már működik, az egész magyar futballtársadalmat szolgálja. "Türelmetlenül várjuk, hogy a könyv a valóságba költözzön, és végre igazi jó futballisták kerüljenek ki az akadémiákról" - jegyezte meg.

Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett arra, hogy 2018-ban kezdtek szakmai együttműködésbe a Testnevelési Egyetemmel, és ennek eredménye a tankönyv. Nemcsak a labdarúgásban, hanem más sportágakban is a modern képzés alapvetése lehet a tíz fejezetből álló, több mint 400 oldalas kötet - tette hozzá.

Jelezte, hogy a kötet másfél év alatt készült el, 13 év tapasztalatát használták fel hozzá.

Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója, a könyv társszerzője elmondta, hogy értéket kívántak teremteni, ami sikerült, hiszen a tankönyvet szakmai bírálóbizottság minősítette és egyetemi tankönyvvé nyilvánították.

Közölte, hogy a felcsúti akadémián és a világ labdarúgásában alkalmazott módszereket igyekeztek használhatóvá tenni, megosztani a világgal, a sporttársadalommal, emellett be akarták mutatni, hogy Európa és a világ labdarúgásában hogyan illeszkedik egymáshoz a tudomány és a futball.

Csáki István, a Puskás Akadémia tudományos munkacsoportjának vezetője, társszerző megemlítette, hogy a Testnevelési Egyetem mellett az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség szakemberei is közreműködtek a kötetben. Huszonhét szakember dolgozott rajta, tizenkilenc írta a fejezeteket, kettő lektorálta, hatan pedig a végső szerkesztésben segédkeztek.

Úgy vélte, nagy értéke a könyvnek a fejezetek végén lévő irodalomjegyzék, amely több mint félezer szakmai kötetre utal.

A könyvbemutatón jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is.

Utóbbi felszólalásában hangsúlyozta: hibásan választják szét a sportot az egyéb művészeti ágaktól, hiszen a mozgás és a testkultúra ugyanolyan értékes, mint bármelyik másik művészeti ág.

Elmondta, hogy a TE a könyv megjelenéséhez nyújtott támogatáson túl saját eszközeivel is igyekszik segíteni a magyar sporttársadalmat. Integrált laborrendszert hoztak létre, ahol a sportpszichológia, a dietetika vagy a terhelésélettan is a legmodernebb körülmények között oktatható, mérhető, használható. Megjegyezte: a sporthoz nevelés szükséges, mert test és lélek összekapcsolása nélkül nem lehetséges egészséges sportolót felnevelni.

Legfrissebb híreink