Olasz bajnokság: csúszás

Újabb fejlemények.

Forrás:

Az olasz labdarúgó-bajnokság a járványhelyzettől függően ősszel érhet véget. Gabriele Gravina, az olasz szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy még az idén be kell fejezni a 2019/20-as szezont. Szerinte elvileg május 17-től folytatható, és szeptemberben-októberben befejezhető a bajnokság.

Szintén hétfői hír, hogy Itáliában a klubok egyhangúlag megszavazták a játékosok bérének 33,3 százalékos csökkentését arra az esetre, ha nem folytatódna a küzdelem. Az olasz játékos-szakszervezet ugyanakkor még nem szentesítette a megállapodást, amelyet a 20 első osztályú klubból 19 elfogadott - a Juventus már korábban megegyezett labdarúgóival a fizetések csökkentéséről. A megegyezés négyhavi bérről szól, ugyanakkor ha a járványhelyzet enyhülésének hatására sikerül befejezni a szezont, ez két hónapra csökken.

Felére csökkentették a labdarúgók fizetését a 22 forduló után felfüggesztett orosz bajnokság éllovasánál, a szentpétervári Zenitnél. A klubvezetés és a játékosok hétfőn nyilvánosságra hozott megállapodása értelmében a futballisták áprilisban és májusban kapnak 50 százalékkal kevesebb havi bért, mint eddig. Az orosz sportági szövetség korábbi bejelentése szerint a labdarúgó-bajnokságot május 31-ig szüneteltetik. A Zenit előtt az élvonal csapatai közül a moszkvai Dinamónál, Szpartaknál és CSZKA-nál, továbbá az FK Ufánál egyeztek meg a játékosfizetések csökkentéséről.

Jövedelmének harminc százalékáról lemondott Gareth Southgate, a világbajnoki negyedik angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki sajtóhírek szerint évi hárommillió fontot keres. Stábjának kiegészítő tagjai 15 százalékos bércsökkentést vállaltak. A helyi sportági szövetség szerint mintegy 100 millió fontos bevételkiesést kell majd elkönyvelniük a válogatott mérkőzések, az FA Kupa-találkozók, valamint a Wembley Stadionba szervezett egyéb események határozatlan időre szóló elhalasztása miatt.

A Holland Labdarúgó Szövetség, a férfi és a női válogatott játékosai, és a sportág főtámogatója 11 millió eurós alapot hozott létre a megrendült anyagi helyzetbe került alacsonyabb osztályú és amatőr klubok támogatására.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világszintű együttműködésre készül a bajnokságok szervezőivel, hogy mindenhol a lehető legkisebb veszteség mellett tudják befejezni a félbeszakított idényt. A FIFA nem tervezi, hogy kitűz befejezési dátumot a ligáknak, de a járványhelyzet alakulásának függvényében felülvizsgálja a nyári és téli átigazolási időszakokat, amelyeket akár el is tolhatnak a megszokott időpontokról, illetve a mostani idény végén lejáró játékos-szerződéseket meghosszabbíthatják. A végső döntést a FIFA Bureau hozza majd meg - a testületet a hat kontinentális szövetség elnöke alkotja.

Josep Guardiola édesanyja, Dolors Sala Carrió elhunyt Manresában, miután koronavírussal fertőződött meg. A Manchester City labdarúgócsapatát vezető spanyol edző édesanyja 82 éves volt. Hétfő délutáni adatok szerint Katalóniában - Manresa körülbelül 30 kilométerre van Barcelonától - több mint 26 ezer fertőzöttet tartanak számon, és 2637 személy hunyt el.

Burundiban a labdarúgó-szövetség - három fordulóval a bajnokság vége előtt - felhívta a játékosok figyelmét, hogy a jövőben gólszerzésnél nem ünnepelhetnek csoportosan, továbbá utasították őket, hogy a mérkőzés előtt mossanak kezet, de még így se köszöntsék kézfogással a játékvezetőket, valamint az ellenfél labdarúgóit.

Legfrissebb híreink