Női foci: kegyetlenül kiütötte a magyar válogatott a feröerieket

A kezdeti sokk sem okozott gondot.

Forrás: mlsz.hu

Feröer-szigetek szerezte meg a vezetést a vb-selejtező találkozón, de a kezdeti sokk után Margret Kratz csapata hamar megfordította az állást és sima, 7-1-es győzelmet aratott - írta meg a hivatalos oldalán az MLSZ.

A magyar válogatott története során először mérkőzött meg Feröer-szigetekkel. A találkozó előtt mindkét együttes 0 ponttal állt vb-selejtező csoportja utolsó két helyén.

Több nehézség is próbára tette női A-válogatottunkat a mostani összetartásán. Rögtön az edzőtábor elején három játékosától (Boros Kinga, Schildkraut Fruzsina és Szemán-Tóth Barbara) is el kellett búcsúznia, majd Sipos Lilla utazott haza, miután súlyosan megsérült a térde a skótok elleni találkozó elején. A feröeriek ellen pedig Fördős Beatrix sem állhat a szövetségi kapitány rendelkezésére.

Majd a 2–0-s vereséget követően nem tudott elutazni a Feröer-szigetekre, az időjárás miatt gépe nem tudott landolni a célállomáson, hanem hosszas körözés után visszatért Glasgowba, ahol meg kellett oldania, hogy további másfél napot ott tudjon tölteni.

Végül a találkozó előtti napon biztonságosan megérkezett a csapat a Feröer-szigetekre, ahol Csiszár Henrietta századik alkalommal lépett pályára a címeres mezben, továbbá ötvenedszer vezette pályára csapatkapitányként a felnőtt válogatottat!

A mérkőzésnek otthont adó Tórsvollur Stadion a második legnagyobb befogadóképességű stadion a Feröer-szigeteken. A fővárosban található és itt, a műfüves pályán játssza a legtöbb nemzetközi mérkőzését a helyi férfi válogatott is.

Kezdőcsapatán két helyen változtatott Margret Kratz szövetségi kapitány a skótok ellenihez képest. Németh Diána helyett ezúttal a szintén mindössze 17 éves Savanya Csilla kapott lehetőséget; elől pedig a 18 esztendős Pápai Emőke játszott Sipos Lilla helyett.

Rögtön a találkozó elején igyekeztünk magunkhoz ragadni az irányítást, és Savanya Csilla szöglete és Csiszár Henrietta beadása után Zeller Dóra fejesével a 2. percben meg is volt az első gólszerzési kísérletünk. Nem sokkal később Pápai Emőke találta el a kapufát. A 7. percben azonban bajba kerültünk, a feröeriek szögletet végezhettek el és az üresen hagyott Lisberg a kapuba csúsztatta a labdát (1–0).

Csapatunk tovább támadott az egyre jobban szakadó esőben, aktívabban futballozott és többet birtokolta a labdát. A 12. percben Vágó Fanni kapura tartó szabadrúgását védte a kapus, majd 19. percben Nagy Virág próbálkozott, végül a 22. percben sikeresek is voltunk: Szabó Viktória az alapvonaltól adta be a labdát, amelyet Vágó Fanni fejelt kapura, a hazai kapus ugyan még bele tudott ütni a labdába, de az a kapuban kötött ki (1–1).

Nem sokkal később Savanya Csilla ívelt középre a tizenhatos sarkától, a passzból pedig Vágó Fanni a 28. percben megfordította a találkozó állását (1–2). Hamar jött a harmadik is, akkor Szabó Viktória továbbított Vágó Fannihoz, ő pedig Zeller Dórához, aki két védőt is kicselezve lőtt a kapuba (1–3). Alig néhány perc telt el, amikor ismét Szabó Viktória adta be a labdát, amit Fenyvesi Evelin teljesen tisztán fejelt a hálóba (1–4).

A lefújásig nem tudott érvényesülni ellenfelünk, teljesen beszorítottuk őket a térfelükre. Zeller Dóra viszont még egyszer eredményes volt a félidőben: a 43. percben Vágó Fanni szerezte vissza a labdát a tizenhatos előtt és passzából az FC Bayer 04 Leverkusen légiósa megszerezte ötödik gólunkat (1–5).

A második félidőre aztán beszállt Németh Diána, Kocsán Petra és Pusztai Sára is Pápai Emőke, Csiszár Henrietta, illetve Nagy Virág helyén. Alig kezdődött el a játékrész, a második válogatott mérkőzésén szereplő, 17 éves Németh Diána gólpasszt, Vágó Fanni pedig mesterhármast jegyzett (1–6). 

Az egyre rosszabbra forduló időben csak elvétve tudott kijönni saját térfeléről a feröeri válogatott. Mi viszont végig nyomás alatt tartottuk a hazai kaput. 

Az utolsó félórára Csányi Diána is beszállt, ő Fenyvesi Evelint váltotta. A 67. percben Zeller Dóra kísérleténél mentett a kapus, majd Kocsán Petra szabadrúgását követően Szabó Viktória lövését ütötte a kapu fölé a feröeri hálóőr, aki Pusztai Sára kísérletét is kivédte. 

Lehetőséget kapott a találkozón Zágor Bernadett is, aki Zeller Dóra cseréje volt és pályára lépése után hamarosan helyzetbe is került, de ekkor is hárított Joensen. A 81. percben viszont már tehetetlen volt a kapus, amikor Szabó Viktória passzából, a kapu közvetlen közeléből Zágor Bernadett megszerezte hetedik, utolsó találatunkat (1–7). 

Női A-válogatott nagyarányú győzelmével megszerezte első pontjait a vb-selejtezőben.

NŐI VB-SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
B-CSOPORT
FERÖER–MAGYARORSZÁG 1–7 (1–5) 

Tórshavn. Vezette:  Vekkeli (finn)
MAGYARORSZÁG:  Szőcs – Savanya, Kovács L., Papp L., Szabó V. – Fenyvesi (Csányi, 63.), Csiszár (Kocsán, a szünetben) – Nagy V. (Pusztai, a szünetben), Vágó, Zeller (Zágor, 74.) – Pápai (Németh D., a szünetben)
Gólszerzők:  Lisberg (8.), ill. Vágó (22., 28., 49.), Zeller (30., 43.), Fenyvesi (32.), Zágor (81.)

Legfrissebb híreink